Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oddíl atletiky slavil v roce 2020(1) 80 let organizované atletiky v Hranicích

Už je to 11 let co jsme společně oslavili 70 let atletiky v Hranicích (více o tom níže). V letošním roce tedy atletika v Hranicích oslavila 80 let organizované činnosti. Při této příležitosti se konaly různé akce. 

 

Výstava věnována významnému výročí hranické atletiky v Gotickém sále na Staré radnici. Výstava proběhla přerušovaně od podzimu 2020 do května 2021. Panely z výstavy bylo možné shlédnout i na oslavě výročí v sobotu 2. října 2021.

Oslava výročí 80 let atletiky v Hranicích v Zrcadlovém sále v kasárnách, která proběhla ve spolupráci se 7. mechanizovanou brigádou. Oslava proběhla v sobotu 2. října od 16,00 v Zrcadlovém sále Kasáren Generála Zahálky. 

Fotografie z oslav zde

Brožura - Před jedenácti lety jsme k výročí 70 let atletiky v Hranicích vydali krátkou brožuru (ke stažení níže). Ta byla aktualizována a doplněna. K dostání v tištěné formě byla na oslavách výročí, případně je možné po domluvě na stadioně. V elektronické podobě je ke stažení zde

 

Oddíl v roce 2010 oslavil 70 let organizované atletiky v Hranicích

To, že se atletika nesmazatelně zapsala do životů obrovského počtu obyvatel města Hranic, se projevilo v sobotu 19. června 2010. Atletický oddíl SK Hranice totiž slavil 70 let organizované činnosti a zároveň 50 let existence oddílu. Za ta léta prošlo oddílem obrovské množství atletů, trenérů, rozhodčích a dalších činovníků. V Zrcadlovém sále Kasáren Generála Zahálky, kde oslava proběhla, se jich v sobotu sešlo přes 120.

Program oslavy začal na stadioně, kde se sešlo asi 30 zájemců o prohlídku nového sportovního areálu, většinou pamětníků prašné škváry a starých kožených treter se čtyřmi dlouhými hřeby nebo lidí, které život odvál daleko od Hranic. V 16 hodin pak začal oficiální program v kasárnách. Moderátorka oslav Jana Černá uvítala všechny zúčastněné, včetně hostů – místostarostky města Radky Ondriášové, místopředsedy Českého atletického svazu Oldřicha Zvolánka, předsedy Sportovního klubu Hranice Miroslava Nehyby a dalších. Pan starosta Miroslav Wildner přišel atlety pozdravit později. Po slavnostním úvodu převzal slovo předseda oddílu atletiky Vladimír Vyplelík. Zavzpomínal na historii oddílu, na dobu, kdy funkci v čele oddílu převzal po povodních v roce 1997 od Pavla Adlera, na chvíle radosti i zklamání. Bohužel však také v sobotu skončil své působení ve funkci předsedy, jak předem avizoval. Pro ostatní členy výboru to sice nebyla zpráva překvapivá, i tak ale velmi nepříjemná. Vladimír Vyplelík se bude jen těžko nahrazovat. Za jeho vedení se znovu zrekonstruoval stadion po povodních v roce 1997 a v loňském roce vybudovala nová dráha s umělým povrchem, což byl počin, na který čekalo spousta generací atletů. Ve funkci předsedy byl celkem 13 let a dalších 20 let členem výboru oddílu atletiky. V této chvíli ještě není jasné, kdo jej nahradí. Do prvního zasedání výboru tak bude oddíl fungovat bez předsedy.

Jako každý rok oddíl vyhlásil nejlepší atlety za minulou sezónu (tedy za rok 2009). V kategorii přípravek byli vyhodnoceni Simona Losertová, Tomáš Pepernik, Vojtěch Podjukl a Jaromír Šenkeřík. Za mladší žactvo převzali cenu Pavel Gadas, Kryštof Kučera a Matyáš Řihák, za starší žáky pak Zdeněk Podjukl a Kateřina Pokorná. V kategorii dorostu byl oceněn Václav Žabíček. Cenu převzal junior Jan Dostál, juniorka Petra Vašinová a žena Klára Úlehlová. Mezi muži pak Radek Masař, Zbyněk Čech a Jan Polášek.

Následovalo děkování. Členové výboru poděkovali svému předsedovi za ty dlouhé roky strávené v čele oddílu. Přidali se také předseda Sportovního klubu Miroslav Nehyba a za oddíl fotbalu Lubomír Kubica.

Na závěr moderátorka Jana Černá přečetla ještě pozdravy od členů, kteří se nemohli oslav zúčastnit. Pak už následoval slavnostní raut a volná zábava. Mnozí se neviděli od dětských let, bylo skutečně na co vzpomínat. Tak zase za deset let a „Díky, předsedo!!!“

Fotografie z oslav najdete zde

Publikace 70 let atletiky v Hranicích