Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zhodnocení atletické sezóny 2021

29. 11. 2021

Když jsme na konci loňského roku hodnotili minulou sezónu jako velmi negativně ovlivněnou coronavirovou krizí, nikdo nepředpokládal, že se ta krize natáhne i do dalšího roku. Bohužel opět musíme konstatovat, že ani letošní atletická sezóna neproběhla úplně standardně.

Halová sezóna byla pouze pro pár "vyvolených". Jarní sezóna závodů mimo dráhu, až na tři výjimky v podobě republikových šampionátů za přísných protiepidemiologických opatření, neproběhla vůbec. Na dráze se začalo závodit až ke konci května a opět byly zkráceny ligové soutěže. Alespoň na podzim se milovníci běhů mimo dráhu dočkali. Bohužel, nyní to opět vypadá na další halovou sezónu pouze pro vyvolené. Snad se budeme mýlit.

Ani letos nezůstal hranický atletický oddíl bez medailí z republikových šampionátů, byť oproti loňským osmi se jejich sbírka zúžila na dvě. Adéla Dostálová byla jednou z pouhých dvou hranických závodnic, které se v halové sezóně postavily na start (tou druhou byla Adéla Zdražilová). Dostálová ze svých tří halových startů vytěžila maximum. Na republikovém šampionátu juniorek vybojovala stříbrnou medaili na osmistovce. Na venkovní "republice" pak brala ze stejné disciplíny páté místo. Druhou republikovou medaili přidala Klára Úlehlová, která obsadila třetí místo na MČR veteránek v sedmiboji. Připomeňme ještě páté místo Rostislava Koláře na MČR v chůzi na 20 km a šesté místo ženské štafety na 4 x 400 m ve složení Adéla Dostálová, Veronika Svobodová, Klára Úlehlová a Adéla Zdražilová. Celkem se atleti v hranickém dresu postavili na start republikového šampionátu osmnáctkrát.

Z Mistrovství Moravy a Slezska to také letos bylo chudší než v jiných letech. Dvě stříbra brala Adéla Dostálová - 800 m a kros. Stejný kov si na krk pověsil Rostislav Kolář po závodě na 10 000 m chůze na dráze. Bronz pro sebe na osmistovce urvala na cílové čáře talentovaná mladší žákyně Sabina Tvrdoňová. Toť vše.

Druhá liga mužů a žen byla stejně jako v loňské sezóně opět pouze tříkolová. Obě hranická družstva obsadila šestá místa, do baráže se tak nepodívala. Největšími sběrateli bodů pro tým byli Ladislav Koutný (o jediný bod před Vojtou Podjuklem) a po zásluze vrhačka dorostenka Barbora Odstrčilová.

Mládežnická družstva skončila většinou na chvostech tabulky. Nejvýše skončily dívky kategorie přípravek, které obsadily páté místo. Zde byly tahouny týmu Marie Štolcarová a Sofie Kubicová. O sedmé místo starších žaček se lvím podílem zasloužila Kateřina Kasparová.

Na našem stadioně jsme letos uspořádali celkem šest závodů. Kromě tradičního Hranického čtyřboje a Zavírání dráhy pro naši drobotinu to byly ještě další dva závody regionálního charakteru - koncem května Uzavřené okresní přebory a červnové Oddílové přebory v hodu diskem. Začátkem června se v Hranicích konalo první kolo Krajské soutěže družstev staršího žactva.

Druhou prázdninovou sobotu se do Hranic sjeli milovníci běhu a piva z celé republiky i ze zahraničí, aby se představili na pátém ročníku Pivní míle Hranice 2021. Letošní vydání ovládl Jonáš Müller ze šumperského Klubu vytrvalostních sportů za neuvěřitelných 5 minut a 38 sekund a skoro o minutu tím vylepšil český rekord. Mezi ženami vyhrála Hana Ryšková z X-Force týmu časem 13:26. Štafetu nejrychleji zvládla sestava s názvem Domácí tým za 4:53. Jeden z jejích členů byl ale ze Slovinska a proto se český rekord přičítá druhému týmu v cíli, brněnskému AKBK, který běžel a pil jenom o čtyři vteřiny pomaleji. Bohužel už podruhé jsme byli nuceni zrušit Hranickou dvacítku, Hranickou desítku a Běh vítězství.

K 1.11. 2021 oddíl vykazoval celkem 202 členů, z toho 133 mládežníků do 18 let. O chod oddílu se momentálně stará patnáct aktivních trenérů. V letošním roce jsme dokonce otevřeli novou tréninkovou skupinu pro úplně nejmenší děti - Atletické jesličky, za což děkujeme obětavé trenérce Lucii Sommerové. Za výbornou práci všech trenérů mnohokrát děkujeme. Poděkovat se sluší také atletům za jejich vzornou reprezentaci a přejeme jim mnoho úspěchů nejen ve sportu, ale také v osobním životě. A v dnešní době je třeba dodat "Hlavně zdraví!".

Medailisté 2021