Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zhodnocení atletické sezóny 2019

28. 11. 2019

Opět po roce přicházejí nejenom vánoce ale také tradiční zhodnocení letošní atletické sezóny. Měřeno optikou počtu medailí, to byl rok poměrně plodný. Sedm medailí z Mistrovství ČR, byť tedy až na jedinou výjimku veteránského, jedna medaile z mládežnické olympiády a sedmnáct medailí z Mistrovství Moravy a Slezska, to nejsou vůbec špatné výsledky.

Když se zastavíme u individuálních Mistrovství ČR, tak největším úspěchem letošní sezóny je bronzová medaile dorostenky Adély Dostálové v běhu na 800 m. Zbylých šest medailí vybojovaly hranické veteránky. Nejpilnější závodnicí i sběratelkou cenných kovů je v tomto ohledu Iva Podjuklová, která vybojovala tři zlata (1500 m, štafeta 4 x 100 m a půlmaraton veteránek 45 - 49 let) a jedno stříbro z méně známé disciplíny - klasický pětiboj. Zuzana Kročová vybojovala stříbro v půlmaratonu veteránek 40 - 44 let. Klára Úlehlová si odvezla rovněž stříbro z veteránského Mistrovství ČR v sedmiboji.

Radost nám udělala také mladá závodnice Kateřina Kasparová, která vybojovala senzační stříbro na Letní olympiádě dětí a mládeže v hodu oštěpem. Iva Podjuklová reprezentovala ČR na Mezistátním utkání veteránů, kde v běhu na 1500 m obsadila 10. místo.

Medailí z Mistrovství Moravy a Slezska se letos sešlo požehnaně (sedmnáct). Zlato to však bylo jediné a vybojoval ho starší žák Karel Brychta v běhu na 300 m. Stříbrných cenných kovů to bylo jedenáct - mladší žákyně Kateřina Kasparová v oštěpu, starší žákyně Barbora Odstrčilová v kouli, starší žák Karel Brychta v dálce venku i v hale, dorostenka Adéla Dostálová na osmistovce v hale, dorostenka Kristýna Podjuklová v běhu na 3000 m, žena Zuzana Kročová v půlmaratonu, muži Rostislav Kolář v chůzi a Ladislav Koutný na šedesátce překážek v hale a žena Klára Úlehlová na čtyřstovce překážek a v halovém pětiboji. Bronz vybojovala Klára Úlehlová v krosu, další čtyři bronzové kovy pocházejí z halových disciplín. Adély Dostálová (dorostenka) a Zdražilová (juniorka) je vybojovaly na čtyřstovce, ženy Michaela Hynčicová na šedesátce překážek a Tereza Indruchová na trojce.

Družstva dospělých ve II. lize (skupina D) měla letos poměrně velkou konkurenci, především zálohy extraligových Vítkovic (muži i ženy) soutěže zcela ovládly. Letos se poprvé stalo, že hranické ženy obsadily lepší pozici než hraničtí muži. Ženy obsadily v devítičlenné soutěži čtvrté místo a postoupily do baráže, kde skončily osmé. Muži skončili ve čtrnáctičlenné soutěži šestí. Nejvíce bodů svým týmům přinesli Adéla Dostálová a jediná letošní hostující posila - vrhač Pavel Kukla. Nutno dodat, že hranická družstva jsou nyní ve zcela rozdílných pozicích. Zatímco do družstva žen dorůstá silná generace šikovných děvčat, muži se naopak potýkají s odcházením některých opor a následovníci tam až na některé výjimky chybí.

Družstva mládeže se stále potýkají s nízkým počtem závodníků oproti konkurenci. U mladších kategorií je však alespoň u dívek vidět světlejší budoucnost. Ve starším žactvu skončila družstva hochů i dívek na posledních šestých místech. Nejvíce bodovali Karel Brychta a Barbora Odstrčilová. Mladší žákyně obsadily pěkné páté místo z deseti týmů, mladší žáci byli poslední sedmí. Nejvíce body přispěli Kateřina Kasparová a David Karola. V přípravkách skončily dívky šesté z devíti týmů a hoši opět poslední devátí. Nejvíce bodující závodníci byli Romana Odstrčilová a Jakub Holeček.

Mladým hranickým atletům se dařilo i v Běžeckém poháru dětí a mládeže Olomouckého kraje. Letos v něm bylo zařazených devět závodů, do celkového pořadí se započítávalo šest nejlepších výsledků. V celkovém hodnocení poháru si nejlépe vedl starší žák Ondřej Glet a dorostenka Kristýna Podjuklová, kteří své kategorie ovládli, v dorostenkách pak byla Veronika Svobodová druhá a Adéla Dostálová třetí. V kategorii přípravek ročníku narození 2010-11 obsadil Tomáš Hub třetí místo. Další čtyři hraničtí závodníci obsadili nepopulární ale velmi pěkná čtvrtá místa. Byli to dorostenec Radim Spilka, starší žák Vojtěch Nevyjel, starší žákyně Zuzana Slobodová a mladší žák David Karola.

Co se týče pořádání závodů, tak letošní rok nijak nevyčníval z průměru, oproti hektickému roku 2018, byl letošek o poznání klidnější. Začalo to tradičně Během vítězství, Hranickou dvacítkou a Hranickou desítkou v sobotu 6. dubna, sjelo se celkem 322 závodníků. Ve čtvrtek 25. dubna jsme pak pořádali Okresní přebory, 30. dubna Oddílové kolo Čokoládové tretry. V sobotu 18. května pak bylo na programu 1. kolo II. ligy, přesně o měsíc později přišlo na řadu 3. kolo Krajské soutěže družstev mladšího žactva. Na podzim, přesně 22. září jsme pořádali poměrně náročnou akci - Mistrovství Moravy a Slezska mladšího žactva za účasti 343 závodníků z 36 moravských oddílů. Chybět nemohly samozřejmě ani tradiční závody pro hranickou drobotinu - červnový Hranický čtyřboj a říjnové Zavírání dráhy. V sobotu 10. srpna se na hranickém stadioně konala již potřetí Pivní míle. Letošní ročník byl s rekordní účastí 36 jednotlivců. Novinkou byla také soutěž týmů a atraktivní závod štafet. Jednotlivce vyhrál František Zlámal v čase 7:20. Soutěž týmů i štafetu ovládl Beer Mile Club Prague.

K 1.1. 2019 oddíl vykazoval celkem 191 členů, z toho 126 mládežníků do 18 let. O chod oddílu se momentálně stará třináct aktivních trenérů, rozdělených do pěti tréninkových skupin. Za jejich obětavou a mnohdy nedoceněnou práci mnohokrát děkujeme. Poděkovat se sluší také atletům za jejich vzornou reprezentaci a přejeme jim mnoho úspěchů nejen ve sportu, ale také v osobním životě.

Medailisté 2019