Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zhodnocení atletické sezóny 2018

26. 11. 2018

Rok se s rokem sešel a je tu konec atletické sezóny 2018 a s ním i tradiční bilancování. Co se týče výsledků, letošní rok nijak závratně nevyčnívá z průměru. Co si ale budeme pamatovat, je letošní porce pořádaných závodů a to nejen do kvantity. V pořádání jsme se letos opravdu posunuli zase o "level" výše. Ale o tom až na závěr.

Začněme individuálními úspěchy. Vojtěch Podjukl již čtvrtý rok po sobě nezůstal bez medaile z Mistrovství ČR. Letos mu zacinkalo stříbro na "stýplu" v kategorii do 22 let. Skvěle si letos počínala i jeho máma Iva Podjuklová, která vybojovala titul veteránské Mistryně ČR v běhu na 1500m. Oba se také ve svých kategoriích zúčastnili Mezistátních utkání, na kterých shodně na svých tratích obsadili sedmá místa. Na mistrovství republiky se hraničtí atleti letos postavili na startovní čáru celkem dvaadvacetkrát, připomeňme ještě třeba dvě pátá místa - starší žákyně Adély Dostálové na halové patnáctistovce a Rostislava Koláře v chodecké dvacítce.

Svoji váhu má i třináct medailí z Mistrovství Moravy a Slezska. Zlato si pověsila na krk Michaela Hynčicová (ženy, 100m překážek), stříbro Klára Úlehlová (ženy, 400m překážek), Adam Orava (muži, výška), Barbora Odstrčilová (mladší žákyně, koule), Adéla Zdražilová juniorky, kros) a Tereza Indruchová (juniorky, 3000m v hale). Pro bronz si došli Ladislav Koutný (junioři, 110m překážek), Adéla Dostálová (starší žákyně, kros, 800m v hale a 1500m), Adéla Zdražilová (juniorky, 200m v hale), Barbora Odstrčilová (mladší žákyně, oštěp) a štafeta mužů na 4 x 400m ve složení Vávra, Orava, Koutný a Podjukl.

Co se týče týmových soutěží, je třeba říci, že hranická mládežnická družstva silně pokulhávají (hlavně díky nízkým počtům závodníků) za družstvy dospělých. Hranickým mužům i ženám se letos ve II. lize dařilo náramně. Muži zvítězili ve čtrnáctičlenné skupině stylem start-cíl, když ovládli všechny čtyři kola. Ženy za nimi příliš nezaostaly, když v jedenáctičlenné soutěži skončily druhé. Bodovací tabulky ovládli Ladislav Koutný a hostující vrhačka Romana Grómanová. V baráži pak muži skončili těsně čtvrtí, ženy páté.

Mládežnická družstva skončila v dolních polovinách tabulek. Ve starším žactvu nejvíce bodovali Julie Číhalová a Karel Brychta, v mladším Barbora Odstrčilová a Ondřej Glet a v přípravkách Jakub Plesník a u dívek se o první místo podělily Romana Odstrčilová a Vera Vítková.

Mladým hranickým atletům se dařilo i v Běžeckém poháru dětí a mládeže Olomouckého kraje. Letos v něm bylo zařazených deset závodů, do celkového pořadí se započítávalo šest nejlepších výsledků. Na umístění na pódiu (do pátého místa) dosáhlo devět hranických atletů. Své kategorie opanovali starší žákyně Adéla Dostálová a mladší žák Ondřej Glet. Na druhém místě skončila předžačka Tereza Jurásková. Třetí místa vybojovali starší žák Vojtěch Nevyjel a ve stejné kategorii dívek Kristýna Podjuklová. Čtvrtí pak skončili dorostenec Radim Spilka, starší žák Lukáš Kobliha, starší žákyně Veronika Svobodová a mladší žák David Karola.

Jak již bylo zmíněno v úvodu, pořadatelských aktivit jsme si letos užili vrchovatě. Tradičně to začalo již v dubnu. V sobotu 7.4. se sešlo celkem 284 závodníků na 51. ročníku Běhu vítězství, 47. ročníku Hranické dvacítky a 4. ročníku Hranické desítky. Kvůli kalamitnímu stavu v lese musela být změněna trasa hlavního závodu, závodníci běželi buď jeden (10km) nebo dva (20 km) okruhy přes Rybáře a kolem letiště. Ve čtvrtek 24. května jsme pořádali Regionální kolo Čokoládové tretry. Červen byl o poznání náročnější, dvě kola II. ligy mužů a žen (9.6. a 30.6.), 21. 6. pak 3. kolo Krajské soutěže družstev mladšího žactva a Hranický čtyřboj pro naše přípravky a mladší žactvo (25.6.).

V sobotu 4. srpna náš elitní běžec Vojtěch Podjukl pořádal již podruhé Pivní míli. Jak sám řekl: "Z lásky k atletice a pivu." :) Letošního ročníku se zúčastnilo celkem 32 závodníků, z toho šestice domácích. V netradičním závodě, kde běžíte čtyři okruhy (dohromady míle) a na začátku každého vypijete pivo, zvítězil Slovinec Igor Alpner.

V podzimní části sezóny jsme kromě tradičního Zavírání dráhy (18.10.) neměli původně pořádat žádné závody. Nicméně nakonec to dopadlo jinak. Muži vyhráli II. ligu, a jelikož letos Baráž pořádal vítěz naší skupiny D, sjeli se zájemci po postup do I. ligy 29.9. na hranický stadion. Další dva mistrovské závody se do Hranic dostaly zásluhou spřáteleného oddílu AK Olomouc, na jejichž stadioně probíhala rekonstrukce. V neděli 16. září tak v Hranicích proběhlo Mistrovství Moravy a Slezska družstev staršího žactva a v sobotu 6. října pak sezóna vyvrcholila Mistrovstvím republiky družstev staršího žactva. Po loňském Mistrovství ČR veteránů tak do Hranic podruhé zavítal atletický republikový šampionát. Hlavním pořadatelem obou akcí byl AK Olomouc, nicméně velká část pořadatelských aktivit ležela na bedrech hranického oddílu a nutno dodat, že závody dopadly skvěle.

K 1.1. 2018 oddíl vykazoval celkem 185 členů, z toho 121 mládežníků do 18 let. O chod oddílu se momentálně stará jedenáct aktivních trenérů, rozdělených do pěti tréninkových skupin. Za jejich obětavou a mnohdy nedoceněnou práci mnohokrát děkujeme. Poděkovat se sluší také atletům za jejich vzornou reprezentaci a přejeme jim mnoho úspěchů nejen ve sportu, ale také v osobním životě.

Medailisté 2018