Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zemřel František Pečeňa st. - bývalý předseda oddílu a zakladatel Hranické dvacítky

15. 1. 2021

Srdce Františka Pečeni st. dotlouklo v sobotu 9. ledna v 88 letech. Předseda atletického oddílu v letech 1973 - 74 se zapsal do povědomí především jako vynikající trenér chodců, kteří vozili medaile z mistrovských závodů a oblékali reprezentační dresy. 

Nejen hraničtí závodníci mu ale také vděčí za založení oblíbeného závodu Hranická dvacítka. Připomeňme si jak vznikl tento závod přímo od jeho zakladatele v úryvku z brožury k 70 letům atletiky v Hranicích:

Za nejdůležitější počin v době mého předsedování oddílu považuji založení běžeckého závodu „Hranická dvacítka“. K založení tohoto závodu se vztahuje tato humorná vzpomínka. Při návštěvě několika vytrvalců z jiných oddílů jsme si zaběhli po „Gabrielce“ do Týna a kolem Bečvy zpět. Hoši byli nadšení a útočili na mne, ať založím závod na 20 km. Pro organizační potíže jsem to odmítl. Každý rok jsme jezdili na slavné „Běchovice“ a tam jsem před startem prohlásil, že konečně překonám limit čtyřiceti pěti minut. A byla sázka: jestli tento limit nepřekonám, založíme v Hranicích dvacítku. Chybělo opět pár vteřin do limitu a tak byla sázka prohraná. Po následné domluvě s Oldou Lukešem byla „Hranická dvacítka“ na světě. První trať jsem vytyčoval s Ing. Jaškem, medailistou z Mistrovství světa v orientačním běhu. On s kolem, kde měl namontován měřič vzdálenosti a já s kyblíkem s barvou značkoval budoucí trať. Tenkrát jsem netušil, že tento závod dosáhne mezi běžci takové popularity jako v současnosti.

 

Čest jeho památce.