Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdražilová devátá, štafeta šestá na Mistrovství ČR

11. 8. 2020

Vrchol domácí atletické sezóny se konal v sobotu a neděli 8. - 9. srpna. Mistrovství ČR mužů a žen za účasti téměř kompletní domácí špičky proběhlo na atletickém stadioně v Plzni. Nechyběly u toho ani atletky z oddílu SK Hranice.

Jako první disciplína na dráze v sobotním programu se běžely rozběhy na 400 m překážek a na startu se představila i hranická závodnice Adéla Zdražilová. Zdražilová je v kategorii žen prvním rokem a na Mistrovství ČR se nominovala časem 62,96 s, který zaběhla v polovině července v Ústí nad Orlicí. Na Mistrovství ČR to znamenalo dvanáctý čas z vybraných závodnic. Nalosována byla hned do prvního rozběhu mimo jiné vedle dvojnásobné Mistryně světa na této trati Zuzany Hejnové. Zdražilová na první překážku naběhla dobře, její přechod však nebyl úplně ideální, což jí stálo cenné centimetry v náběhu na druhou překážku a plán na lichý rytmus v prvních dvou mezerách tak vzal brzy za své a až do páté překážky tak přebíhala překážky na stejnou nohu. V dalším průběhu už však neudělala žádnou další výraznější chybu a tak z toho bylo páté místo v rozběhu a nový osobní rekord 62,20 s. V součtu rozběhů jí čas stačil na deváté, tedy první nepostupové místo do finále, což jí pochopitelně mrzelo. K postupu mezi nejlepší osmičku jí chybělo 24 setin sekundy. Osobní rekord a posun oproti papírovým předpokladům jí byl však satisfakcí a deváté místo v republice je skvělé. Zdražilová bude mít ještě jednu možnost vylepšit své letošní umístění na Mistrovství ČR v polovině září v Jablonci nad Nisou, kde proběhne šampionát "dvaadvacítek".

Oblíbenou disciplínou hranických závodnic jsou štafety. Loni na Mistrovství ČR obsadily ve štafetě na 4 x 400 m časem 4:10,50 min. šesté místo, tento čas pak ještě vylepšily na lize na 4:06,77 min. Pro letošek byl plán tento oddílový rekord ještě posunout a na Mistrovství ČR k tomu byla ideální příležitost. Tři členky štafety zůstaly stejné jako při oddílovém rekordu, půlkařka dorostenka Adéla Dostálová, čtvrtkařka veteránka Klára Úlehlová a samozřejmě čtvrtkařka překážkářka Adéla Zdražilová. Dorosteneckou půlkařku Veroniku Svobodovou v Plzni nahradila nová členka štafety sprinterka překážkářka Michaela Hynčicová. Závod rozběhla velmi pěkně Adéla Dostálová v mezičase kolem 59,2 s, druhý úsek a seběh patřil Kláře Úlehlové (mezičas 61,6 s), premiéru na Mistrovství ČR si odbyla Michaela Hynčicová, na třetím úseku zaběhla mezičas 63 s, Adéla Zdražilová běžela svůj poslední úsek kolem 59 s. Celkový čas 4:04,34 min. tedy stačil na nový oddílový rekord a šesté místo na Mistrovství ČR. Pro příští rok je tedy plán jasný - zaběhnout štafetu pod čtyři minuty :)

Kalendář republikových šampionátů na dráze Plzní zdaleka nekončí. V září atlety čeká ještě Mistrovství ČR dorostu a juniorů (5.-6.9. snad v Ostravě), Mistrovství ČR do 22 let (19.-20.9. v Jablonci nad Nisou) a Mistrovství ČR žactva (ve stejném datu doufejme, že v Třinci). Budeme držet palce, ať se na vrcholy domácí sezóny nominuje co nejvíce hranických atletů.

Výsledky

Fotky