Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní část druhé ligy skončila v Ostravě, ženy postoupily do baráže

28. 8. 2019

Nádherný vítkovický stadion hostil v neděli 25. srpna poslední čtvrté kolo II. ligy mužů a žen (skupina D). Oba hranické týmy (mužů i žen) byly před tímto kláním celkově pátí, tedy jedno místo pod elitní čtyřkou, zajišťující účast v baráži o postup do I. ligy. A oběma chyběly dva hlavní body. Zatímco mužům unikl postup o relativní kousek, ženám se posun pořadím povedl.

Družstvo žen do Ostravy vyjelo v devítičlenné sestavě, tedy početně ne úplně nejsilnější, z hlavních opor týmu však nechyběl nikdo. Především dvojice Adéla Dostálová a Adéla Zdražilová na vítkovickém stadionu skutečně "řádila". Adéla Dostálová si odvezla vítězný double z náročné kombinace 800 m a 400 m (osobní rekord) a opanovala celkovou tabulku bodovaček za všechny čtyři kola. Adéla Zdražilová se stala nejvíce bodující závodnicí posledního kola, když zkompletovala medailovou sbírku - 1. místo na 400 m překážek, 2. místo na 200 m a 3. místo na 100 m, vše v osobních rekordech. Pozadu ve sběru bodů pro družstvo nezůstala ani vedoucí družstva Klára Úlehlová, která doběhla pátá na čtyřstovkách s překážkami i bez překážek, k tomu přidala sedmé místo ze stovky překážek.

Výborně se dařilo i Zuzaně Kročové, která doběhla třetí na patnáctistovce. Kristýna Podjuklová se statečně popasovala se stýplem, kde doběhla čtvrtá. Stejné místo vybojovala i Julie Číhalová v dálce, k tomu byla osmá na stovce. Iva Podjuklová obsadila sedmé místo na patnáctistovce a deváté na osmistovce. Z této tratě hranické atletky posbíraly nejvíce bodů. Na osmistovce doběhla ještě Veronika Svobodová sedmá a Zuzana Slobodová desátá.

Asi největší radost si hranické atletky udělaly při závěrečné štafetě na 4 x 400 m. Podařilo se jim poskládat dvě štafety. "Áčková" štafeta se sešla v nejsilnější sestavě, jaký hranický oddíl momentálně nabízí - Adéla Dostálová, Veronika Svobodová, Klára Úlehlová a finišmanka Adéla Zdražilová. Cíl byl jasný, nový oddílový rekord pod 4:10. A přestože toho děvčata měla ten den v nohách už opravdu hodně, dokázaly se vyhecovat ke skvělému výkonu. Vítězství "o parník" bylo jasné už po druhém úseku, fantastický čas 4:06,77 ale překvapil i je samotné. Druhá štafeta ve složení Iva Podjuklová, Kristýna Podjuklová, Zuzana Kročová a Zuzana Slobodova doběhla pátá.

Ve čtvrtém kole obsadily hranické ženy třetí místo a celkově se posunuly v konkurenci devíti týmů na čtvrté místo zajišťující postup do baráže, která proběhne v sobotu 31. srpna v Břeclavi. Tam je doprovodí tým Vítkovic B, které suverénně ovládl severní moravskou skupiny druhé ligy, k tomu Kopřivnice a Šternberk. Z jižní skupiny do baráže postoupily týmy Vyškova, Jihlavy, Hodonína a Otrokovic, z první ligy "spadla" do baráže družstva Břeclavi a Frýdku-Místku.

Muži se rovněž pokoušeli o průnik mezi přední čtyřku, v Ostravě skončili těsně čtvrtí, celkově se ale propadli až na šestou pozici, takže letošní liga pro hranické muže bohužel skončila. Skupinu ovládla záloha Vítkovic.

Za nejvýraznější individuální úspěch lze považovat vítězství a osobní rekord Tomáše Vašíčka v nejkratším sprintu. Nejvíc bodů opět nasbíral Pavel Kukla. Druhé místo v kladivu doplnil pátým v disku a sedmým v kouli. Veteránu Kuklovi se stále daří vzdorovat zubu času, a hranický oddíl doufá, že mu to ještě chvíli vydrží. Podobný komentář se týká i Zbyňka Šebesty. Kladivem hází zjevně pro radost, tentokrát to stačilo na třetí místo. Pomyslný bronz vybojoval i Adam Orava ve výšce. V trojskoku už se pomalu zabydluje, páté místo potěšilo.

Kombinaci 800 m a 400 m zvolil v tomto kole Petr Skřivánek, slušnými časy obsadil třetí, resp. čtvrtou pozici. Petr Havránek opět projevil svou neobyčejnou vůli a vedle druhého místa z časově předsunuté chůze zajistil ještě tři body za osmé místo ze čtvrtky překážek. Ladislav Koutný se probojoval do finále stovky a tam skončil pátý. Dlouhé překážky mu tentokrát vyšly rytmicky téměř bez zakolísání, i tak to ale znamenalo „pouze“ čtvrté místo. Na těch krátkých skončil sedmý.

Zbyněk Čech se dobře pobavil na výšce – pátý, a potrénoval trojskok – sedmý. Dva body do celkové bilance doplnil Karel Brychta v dálce, bohužel svalové potíže mu znemožnily pokusit se prosadit na čtvrtce. Čtvrtkařská štafeta v úplném závěru nedělního programu probíhala dramaticky. Po prvním úseku vedení zásluhou Petra Skřivánka, pak urputný boj Zdeňka Podjukla, Petra Havránka a Ladislava Koutného o každý metr a celkově šesté místo.

Je třeba poděkovat všem, kdo se na našem letošním výsledku podíleli. V konkurenci 14 družstev každý získaný bod mohl měnit celkové pořadí. A taky často měnil – viz právě poslední kolo, kde stačilo získat o 8 bodů víc a hraničtí muži mohli být celkově třetí. Ale na "kdyby" se nehraje. Letošní ročník je tedy pro hranické muže u konce a je třeba se připravovat na ten příští.

Výsledky z Ostravy

Fotky

Bodovací tabulky 2019