Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyhodnocení atletické sezóny 2011 – mládež

29. 11. 2011

Úspěchy i zklamání v atletické sezóně mládeže

 

Letošní sezóna mládeže v atletickém oddíle SK Hranice se dá hodnotit velmi rozdílně. Dařilo se individualitám, družstva letos zklamala. Přesto se uplynulý rok nedá hodnotit záporně. Vedení oddílu má radost hlavně z rostoucí členské základny v nejmladší kategorii, atletickou školku navštěvuje stále více dětí.

Jednoznačně největší akcí a také největším zážitkem byla pro mladé atlety Olympiáda dětí a mládeže, která se letos konala v Olomouci. Z hranického oddílu se na toto prestižní klání nominovali hned čtyři atleti, dva mladší a dva starší žáci. Mezi staršími žáky se v parádní formě ukázal oštěpař Matyáš Řihák, v dramatickém finále si posledním pokusem zajistil bronzovou medaili. Druhou medaili vybojoval mladší žák Tomáš Pepernik ve štafetě na 3 x 300m s kamarády z družstva Olomouckého kraje, individuálně se Tomáš také neztratil, jako první nepostupující do finále třístovky obsadil celkovou devátou pozici. Pavlu Gadasovi se dařilo v kvalifikaci dálky, kde s přehledem postoupil do finále, tam si ovšem vybral slabší chvilku a po třech přešlapech odjížděl bez měřeného pokusu. Vojtěch Podjukl nastoupil k závodu na 800m mladších žáků, do finále sice nepostoupil, ale ostudu rozhodně neudělal, Vojtovi vyhovují spíše delší tratě.

Vytrvaleckou formu prodal Vojtěch Podjukl na Mistrovství ČR v přespolním běhu na konci března v Baldovci. Sníh, voda, bláto, zima a kopcovitá dvoukilometrová trať náročnější podmínky snad už nešly vymyslet, Vojta se s nimi ale vypořádal skvěle, v početném startovním poli mladších žáků vybojoval senzační páté místo. Na Mistrovství ČR staršího žactva vyjel začátkem září Matyáš Řihák. Ve finále hodu oštěpem obsadil za svůj standardní výkon pěknou sedmou pozici.

Z Mistrovství Moravy a Slezska letos dovezli mladí hraničtí atleti stejně jako loni čtyři medaile. Tu nejcennější vybojovala mladší žákyně Simona Losertová na domácím MMS ve vrhu koulí. Stříbro dovezl z MMS v přespolním běhu Vojtěch Podjukl. Dva bronzy získal Matyáš Řihák – jeden v devítiboji na dráze a jeden ve vrhu koulí v hale.

Běžecký pohár dětí a mládeže měl letos na programu devět závodů, do celkových výsledků se započítávalo šest nejlepších výsledků. Stejně jako v minulých letech se našim atletům dařilo dobře. Mezi prvními třemi v celkovém hodnocení jednotlivých kategorií se objevilo deset hranických atletů. Zlato to tentokrát bylo jedno, kategorii nejmladších hochů zcela suverénně opanoval talentovaný Lubomír Bezděk. Druhá místa posbíralo šest dětí – Ondřej Dokoupil (nejmladší hoši), Kristýna Podjuklová (nejmladší dívky), Jaromír Šenkeřík (přípravka hoši), Vojtěch Podjukl (mladší žáci), Zdeněk Podjukl (dorostenci) a Tereza Kristová (dorostenky). Bronz si letos vyzávodili Miriam Sekaninová (nejmladší dívky), Adam Orava (mladší žáci) a Kryštof Kučera (starší žáci).

Co se týče soutěží družstev to letos nebylo tak slavné. V loňském roce se skvěle zadařilo družstvu přípravek dívek, které obsadilo v Krajské soutěži družstev oddílových přípravek druhé místo. Letos se díky odchodu klíčových opor do starší kategorie a nízkému průměrnému věku závodníků družstvům tolik nedařilo. Hoši obsadili sedmou a dívky devátou pozici. Děti zkrátka musejí do přípravek dorůst z atletické školky.

Podobně na tom byly i další dvě družstva, které měl letos oddíl v mládežnických kategoriích postaveny. Toto bývá problém oddílů v menších městech, že se jim nesejde tolik dětí v jednotlivých kategoriích, aby mohli konkurovat oddílům z velkých měst nebo z měst, kde fungují sportovní školy. Za družstvo starších žáků letos závodili i mladší, obsadili tudíž ve společné krajské soutěži Zlínského a Olomouckého kraje deváté místo. Mladší žákyně skončili sedmé.

Do další sezóny si přejeme, aby se povedlo navázat na individuální úspěchy jednotlivých atletů, doplnit družstva tak, aby byly schopny konkurovat větším oddílům a aby co nejvíce dětí zůstalo co nejdéle věrné královně sportů – atletice.