Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vojtěch Podjukl stříbrný a Matyáš Řihák bronzový na Mistrovství ČR

16. 2. 2015

Velký, dlouho nevídaný úspěch zaznamenali o víkendu 14. – 15. února naši atleti. Na Mistrovství ČR dorostu a juniorů v Praze vybojovali dvě medaile. Dva cenné kovy z jednoho republikového šampionátu dovezli hraničtí závodníci naposledy před deseti lety.

O zářivější kov se postaral v sobotu dorostenec Vojtěch Podjukl v běhu na 3000m. Před závodem byl Vojta v průběžných republikových tabulkách na čtvrtém místě, což dávalo naději na velmi slušné umístění. A Vojta se předvedl jako opravdový bojovník. Závod nebyl příliš rychle rozběhnutý, ze začátku se nechtělo nikomu dopředu. Vojta běžel takticky skvěle, hlídal si mantinel, nenabíhal tak zbytečné metry navíc a stále si kontroloval čelo závodu, jakmile se favorité vydali kupředu, Vojta u toho nechyběl. Od druhého kilometru už zůstali v čele pouze tři závodníci a bylo jasné, že tito tři si to rozdají o medaile. Závěr závodu byl opravdu úprk, poslední kilometr běžel Vojta za 3:01min. Ten se jako jediný dokázal držet hlavního favorita Sigmunda z Vítkovic, který mu sice v posledním kole utekl, ale to Vojtu mrzet nemuselo. Skvělý osobní rekord 9:19,12min. a stříbrná medaile jsou odměnou za tréninkovou píli pro tohoto talentovaného běžce.

V neděli pak Vojta nastoupil ještě k závodu na 1500m. „Patnáctka“ je pro Vojtu poměrně rychlá, přece jenom mu více vyhovují delší distance. Závod měl však velmi specifický průběh. Početné pole šestnácti závodníků pořádně prověřilo lokty a průbojnost jednotlivců, což není nic pro Vojtovu subtilní postavu. Zhruba polovinu závodu navíc Vojta absolvoval ve druhé dráze. Únava z předchozího dne a náročný průběh závodu se podepsaly na Vojtově druhé polovině trati. Závod dokončil na jedenáctém místě za 4:32,53min. Zvítězil opět vítkovický Sigmund. Patnáctistovka je pro Vojtu přeci jenom doplňková disciplína. Své kvality prokázal na dvojnásobné trati.

V neděli se představil také druhý hranický borec, junior Matyáš Řihák, který patřil k jednomu z favoritů závodu ve vrhu koulí. Svým výkonem 15,78m, který předvedl na mítinku v Rakousku, opanoval před závodem druhé místo republikových tabulek. V Praze vrhl prvním zajišťovacím pokusem 14,60m, což ho uklidnilo do dalšího průběhu soutěže a už mohl začít riskovat. V druhé sérii vrhl 15,10m. Radost mu přinesla třetí série, kde šestikilové náčiní poslal do vzdálenosti 15,60m. Tímto pokusem okupoval průběžnou druhou pozici za českým reprezentantem vícebojařem Janem Doleželem, pro kterého to byl letošní první závod ve vrhu koulí. Doležal předvedl skvělých 16,62m, čímž se pochopitelně ujal vedení nejen v závodě, ale i v letošních tabulkách. Dosavadní lídr tabulek Litavský se v průběhu soutěže trápil, vzchopil se až posledním pokusem, kterým se jen těsně vešel do výseče, naměřili mu 16,01m. Matyáš na tento pokus již nedokázal odpovědět a tak obsadil na Mistrovství ČR třetí místo.

Hoši předvedli, že momentálně patří k republikové špičce ve svých disciplínách. Oba mají našlápnuto na další skvělé úspěchy, jelikož tréninková píle a odhodlání je jim vlastní. V létě budou patřit k oporám „A“ týmu mužů SK Hranice, který v letošní sezóně okusí konkurenci v I. lize. Doufáme, že se jim budou vyhýbat zranění a budou moci v dalších sezónách na medailové úspěchy navázat.

 

Celkové výsledky

Fotografie

dsc_2790.jpg