Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vojtěch Podjukl ovládl RunTour, excelovat také v Itálii

1. 11. 2018

Seriál běžeckých závodů RunTour pod patronací České pojišťovny patří mezi největší u nás. V letošním roce navštívil už sedm měst, poslední zastávka v Pardubicích 3.11. se do celkového pořadí nezapočítává. Hlavním závodem v každém městě je trať na 10 km (tzv. velká RunTour), závod na 5 km se přezdívá malá RunTour a právě tu v letošním roce ovládl vytrvalec z atletického oddílu SK Hranice.

Podjukl se postavil letos na start závodu celkem šestkrát ze sedmi započítávaných závodů, závod v Ostravě 1.9. vynechal kvůli termínové kolizi s Mistrovstvím ČR do 22 let na dráze, kde vybojoval stříbro v běhu na 3000 m překážek. Pětikilometrový závod vyhrál v Brně, Ústí nad Labem a Olomouci. V Českých Budějovicích, Liberci a Praze doběhl druhý. Malou RunTour ovládl s luxusním náskokem zhruba 400 bodů. Nutno ještě podotknout, že ženskou kategorii ovládla hranická odchovankyně Petra Vašinová, hájící barvy Sanasport Runners. Abychom věděli, v jakých počtech se pohybujeme, například v Olomouci nastoupilo k pětikilometrovému závodu přes 700 mužů a žen, v Praze to pak bylo téměř 1300 startujících.

Podzimní formu pak Vojtěch Podjukl zúročil také na závodech v Itálii, kam vyrazil s rozšířeným reprezentačním výběrem. V sobotu 13.10. startoval v závodě na 2 míle městem Biella, v neděli 14.10. pak závodil na desítce v Pettinengu. Oba závody (především ten nedělní) byly poměrně slušně mezinárodně obsazené.

Podjuklovi se dařilo především v sobotu, kde předvedl skvělý taktický běh. Mezi dlážděnými uličkami historického města se hned po startu odpoutal Keňan Geoffrey Korir, Podjukl se držel ve skupince pronásledovatelů, která postupně Korira dotahovala. Zhruba 450 m před cílem Podjukl svým soupeřům nastoupil, ti mezi úzkými uličkami s krátkou cílovou rovinkou už nestihli zareagovat a Podjukl tak doběhl druhý pouhé dvě vteřiny za Keňanem. V neděli se mu už tak nedařilo, byla znát i únava ze sobotního závodu. Náročnou kopcovitou desítkou s evropskou i africkou konkurencí se protrápil. Cílem proběhl na 27. místě.

Fotky