Jdi na obsah Jdi na menu
 


Veteránka Klára Úlehlová pátá a sedmá na Mistrovství světa

18. 7. 2022

Hranická atletka Klára Úlehlová je ve veteránské kategorii (atleti nad 35 let) již pátým rokem, ale díky mateřským povinnostem si svůj první start na veteránských závodech užila až v roce 2019, kdy startovala na Mistrovství ČR veteránů ve víceboji. První veteránský reprezentační start pak přišel letos v květnu na Mezistátním utkání veteránů v Rakousku. A na prvním globálním vrcholu se představila letos na přelomu června a července, kdy vyrazila do finského Tampere na Mistrovství světa masters.

Na čtrnáctidenní akci konanou od 28. června do 10. července se sjelo více než 4000 závodníků z 86 zemí. Nejpočetnější byli domácí Finové se zhruba 1300 atlety. Z České republiky vyrazilo do Tampere závodit celkem 67 atletů. Na globálních veteránských akcích se závodí v pětiletých věkových kategoriích (35, 40, 45,...v některých disciplínách až do 100+) a vždy se bere přímo datum narození nikoliv rok narození, jako je tomu třeba u mládeže. Pro Kláru Úlehlovou bylo toto pravidlo letos nevýhodné, jelikož své 40. narozeniny, kdy by už přešla do starší kategorie, oslavila přesně v den odjezdu z Tampere, takže tam závodila ještě v kategorii W35.

Přihlásila se na 400 m a 400 m překážek. Přípravu na Mistrovství světa neměla zrovna ideální, jelikož na konci května si na lize zranila achilovku a téměř měsíc nemohla běhat, udržovala se tak alespoň posilováním. Čtrnáct dní před MS začala s lehkým klusáním, tretry obula až v Tampere.

První na programu byla čtyřstovka s překážkami, ze které měla Úlehlová větší strach právě kvůli zraněné achilovce, která při dopadu za překážku dostává docela slušnou "pecku". Věděla, že to bude hop nebo trop. Achilovka ale vydržela. Závod Úlehlové vyšel téměř podle plánů, až poslední dvě mezery trochu zbytečně přidala krok navíc. Ale celkově může být spokojená, letošní nejlepší výkon 68,84 s a páté místo ve finále na Mistrovství světa v kategorii W35. Trochu mrzelo, že kdyby měla narozeniny o 14 dní dříve, byla by Mistryně světa, jelikož vítězka kategorie W40 běžela nad 69 s. Ale na kdyby se nehraje.

Hnedka den po finále překážkové čtyřstovky bylo na programu semifinále hladké "čtvrtky". To zvládla Úlehlová také výborně, časem 62,10 s postoupila jako sedmá do finále, které bylo na programu o dva dny později. Třetí čtyřstovka ve čtyřech dnech pak už hodně bolela, ale Klára Úlehlová oproti semifinále stlačila dolů ještě půl vteřiny a v čase 61,68 s doběhla na sedmém místě. Na to, jak probíhala, nebo spíš neprobíhala, příprava to byl tak trochu zázrak, takže z Tampere odjížděla maximálně spokojená.

Česká výprava si odvezla z Mistrovství světa celkem 22 medailí (9 zlatých, 5 stříbrných, 8 bronzových) a obsadila 17. místo v hodnocení národů. Nejbližší globální vrchol proběhne příští rok na konci března v polské Toruni, kde se bude konat Halové Mistrovství světa veteránů, venkovní "Evropa" pak proběhne na konci září v italské Pescaře.

Výsledky

292540612_5317891704964588_172098459825123871_n.jpg