Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Hranicích závodili atleti z osmi zemí

15. 5. 2016

Náročné atletické klání probíhalo ve dnech 5. až 8. května na stadioně v Hranicích. Atletický oddíl SK Hranice zde pořádal 33. ročník Mezinárodního běžeckého desetiboje. V České republice se tato akce konala teprve potřetí, po Nové Pace (2010) a Trutnově (2013) převzaly pomyslnou štafetu právě Hranice. A nutno říci, že pořadatelé se náročného úkolu zhostili na jedničku.

Na startu se představilo celkem 107 účastníků. V celém desetiboji bylo hodnoceno 93 atletů a atletek všech věkových kategorií, zbylých 14 závodníků se pak postavilo na start jedné nebo více jednotlivých disciplín. Ve startovní listině figurovaly vlaječky České republiky, Slovenska, Německa, Rakouska, Francie, Holandska, Švýcarska a dokonce i Etiopie. Nejstaršímu účastníkovi Leo Hohmannovi z Německa bylo neuvěřitelných 83 let, který kromě závěrečné desítky, ze které po asi dvou kilometrech odstoupil, odběhal všechno. Mimochodem běhat začal až po padesátce, když se jako řidič autobusu nevlezl za volant.

Závodníky v průběhu čtyř dnů čekalo deset běžeckých disciplín. Čtvrtek byl ještě relativně snesitelný - 60m, 1500m a 400m. Pak už se to začalo stupňovat - pátek 100m, 3000m a 800m, sobota 200m, 5000m  a 1000m. V neděli je pak čekala "pouze" závěrečná desítka (nekonečných 25 okruhů na dráze). Klobouk dolů před všemi, kteří tuto náročnou porci zvládli.

Z hranického atletického oddílu vyrazili do boje se zahraniční konkurencí tři muži a dvě ženy. Václav Žabíček obsadil v kategorii M45 druhé místo, velkou radost měl především ze "skalpu" pozdějšího francouzského vítěze kategorie na pětce a na desítce. Zdeněk Podjukl obsadil ve své kategorii M20 desáté místo i bez jedné disciplíny, kterou musel vynechat kvůli studijním povinnostem. David Rotrekl skončil ve stejné kategorii třináctý. Dámy si vedly také velmi zdatně. Marie Berná zvítězila v kategorii Ž35. Iva Podjuklová zdárně kombinovala závodnické povinnosti s pořadatelskými, v kategorii Ž40 skončila druhá.

Vavřínové věnce pro celkové vítěze mužů a žen si odvezli zástupci holandského klubu GSAV Vitalis Patrick Sinnema a Silke Jonkman, kteří zároveň pozvali na příští ročník, který se bude konat v holandském Hengelo.

Atmosféra na těchto závodech je opravdu neopakovatelná. Na dráze si jako soupeři sice nic nedarují, ale mezi disciplínami, po závodech nebo při doprovodném večerním programu všichni závodníci přátelsky debatují a už spřádají plány, jak pojedou na příští ročníky desetiboje. Velmi emotivní bývá také doběh poslední disciplíny. V cílové rovince udělají ti, co už doběhli nebo co je start teprve čeká, špalír a "vlnu" pro všechny, kteří dobíhají do cíle. Spousta závodníků si do finiše bere oddílovou nebo státní vlajku.

Nejen pro sportovce, ale i pro pořadatele z atletického oddílu SK Hranice to byly náročné čtyři dny, které ovšem vyvážily děkovné maily, které začaly přicházet hned po závodech. Hlavní organizační povinnosti ležely na Janu Milasovi a Ivě Podjuklové, kterým tímto patří velký dík.

Celkové výsledky najdete na oficiálních stránkách závodu

Fotky najdete na našem Rajčeti