Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tři hraničtí atleti závodili na republikových šampionátech

13. 4. 2021

Český atletický svaz zažádal o výjimky ze zákazu pořádání hromadných akcí na tři republikové šampionáty a dostal je. Shodou okolností všechny tři vyšly na jeden víkend. Atletický oddíl SK Hranice vyslal na každé Mistrovství ČR po jednom zástupci.

V sobotu 10. dubna se v Olomouci konalo v rámci 55. ročníku Olomoucké dvacítky v chůzi Mistrovství ČR v chůzi na 20 km a nemohl na něm chybět ani hranický chodec Rostislav Kolář. Závod byl s velkou mezinárodní účastí, startovali kromě například Slováků i Poláků také početné výpravy ze vzdálených koutů světa - Kolumbie, Mexika, Guatemaly a Peru. Kolář při svém čtvrtém startu na této náročné trati zašel čas 1:41:57 a obsadil už potřetí na MČR páté místo. Za loňským osobním rekordem zaostal zhruba dvě a půl minuty. Na výsledný čas měla vliv i lehká viróza, kterou prodělal v týdnu před MČR, a také fakt, že všechny předchozí "dvacítky" absolvoval na dokonalé rovině v Poděbradech. Olomoucké Smetanovy sady sice také na první pohled vypadají jako rovina, ale přece jen tam nějaké převýšení je. Navíc toho dne panoval velmi silný vítr. Závod opanoval Mistr světa z roku 2017 Kolumbijec Éider Arévalo v čase 1:21:04.

Výsledky

Fotky

Další hranický zástupce se představil v sobotu 10. dubna v Ostřešanech u Pardubic, kde se konalo Mistrovství ČR v půlmaratonu. Martin Čmelík, který je prvním rokem v kategorii dospělých, se do startovní listiny dostal až jako náhradník. Celkem mohlo běžet "pouze" 120 závodníků, technický delegát vybíral 80 mužů a 40 žen. To, že může závodit, se dozvěděl Čmelík až v pátek večer. Naštěstí nepotřeboval PCR test, jelikož už Covid prodělal (dvakrát), stačilo mu pouze potvrzení. Díky výpadkům v přípravě to tentokrát na osobní rekord nebylo (ten má z roku 2019 z Žilinského půlmaratonu 1:18:57). Finišoval na 69. místě v čase 1:23:33.

Výsledky

Velký příslib do budoucna je jistě prvním rokem mladší žákyně Sabina Tvrdoňová. Ta se v neděli 11. dubna vydala na svoje první Mistrovství ČR. Tentokrát se sešlo mladší a starší žactvo a dorost v Táboře na Mistrovství ČR v přespolním běhu. Konkurence se sjela opravdu nebývalá, z 98 přihlášených mladších žákyň nakonec startovalo 92. Dva kilometrové travnaté okruhy byly sice vedeny po rovině, pouze se dvěma přeběhy terénní vlny, ale spousta zatáček rychlosti nepřidávalo. Tvrdoňová po startu byla někde v polovině startovního pole, postupně se však prokousávala vpřed. Při průběhu prvním kilometrem byla na 42. místě, druhý okruh už za to však vzala pořádně a posunula se o neuvěřitelných 22 míst dopředu. Závod dokončila na výborném 20. místě v čase 8:37 min. Ze závodnic ročníku 2009 byla třetí. Velký příslib do příštího roku, kdy už se toho také nebude tak bát a závod jistě rozběhne odvážněji.

Výsledky

Všem třem hranickým závodníků blahopřejeme a děkujeme za reprezentaci oddílu a města v této nelehké době.