Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tereza Zápotocká bronzová na Mistrovství ČR

26. 9. 2017

Již třetí letošní medaili z Mistrovství ČR pro hranickou atletiku vybojovala chodkyně Tereza Zápotocká. Po dvou stříbrech juniora Vojtěcha Podjukla z vytrvaleckých tratí navázala Tereza Zápotocká bronzem z Mistrovství ČR staršího žactva na 3000m chůze.

Republikový šampionát atletů ročníků narození 2002 a 2003 se konal 23.-24. září v Břeclavi. Hranická atletika měla letos ryze dámské obsazení. Kromě Terezy Zápotocké startovala ještě Adéla Dostálová v běhu na 800m, k těmto dvěma atletkám se pak na závěr programu připojily ještě Veronika Svobodová a Terezie Kočnarová, aby si společně zaběhly štafetu na 4x300m.

Ale začněme tím největším úspěchem. Tereza Zápotocká se sportovní chůzi věnuje teprve od začátku letošního roku. Mistrovství republiky byl její šestý start v této disciplíně a zatím vždy platilo co závod, to zlepšení. V Břeclavi toto pravidlo dodržela na dvě stě procent, jelikož osobní rekord 18:25 z Přerova si zlepšila o více než minutu. Hned po startu se Tereza chytila první skupiny a zkusila se udržet s nejlepšími, vláček se sice v průběhu závodu roztáhl, ale tato taktika se ukázala jako správná. První dvě závodnice z Turnova zbytku startovního pole odskočily, především první Martínková si vypracovala značný náskok, za nimi šly dvě slovenské závodnice startující mimo soutěž, jich se Tereza držela "zuby-nehty". V posledním kole už jí viditelně docházely síly, ale náskok před dotahující se skupinkou tří závodnic udržela až do konce a v cíli mohla slavit zisk bronzové medaile ve skvělém osobním rekordu 17:12,77min. Bonusem k zisku bronzu byla i pozvánka na Mezinárodní chodecký mítink, který proběhne v sobotu 30.9. v Banské Bystrici.

Adéla Dostálová byla přihlášena do závodu na 800m. Z třiadvaceti přihlášených závodnic měla třináctý čas. Kromě pěti závodnic s osobními rekordy pod 2:20min. měl zbytek startovního pole časy v rozmezí pár vteřin. Boj o postup do finále byl tedy otevřený. Ze tří rozběhů postupovaly do finále vždy první dvě závodnice, další dvě mohly spoléhat na zaběhnutý čas. Adéla nastoupila k prvnímu běhu. Takticky zvládla závod velmi dobře, bohužel chybu udělala až na cílové čáře, kde si nepohlídala doběh a na poslední chvíli přišla o šest setin o přímé postupové místo. Naštěstí další dva běhy nebyly tak rychlé a 2:25,30min. jí nakonec stačilo k postupu na čas. Za osobním rekordem zaostala o tři čtvrtě vteřiny, což je v chladném a deštivém břeclavském počasí výborný výkon.

Ve finále ovšem udělala ještě větší chybu než v rozběhu. Závod zaběhla velmi pěkně, cílovou čáru proťala na sedmém místě v na setinu stejném čase jako v rozběhu. Po závodech se ovšem u jejího jména objevilo DQ. Diskvalifikace za vyšlápnutí z dráhy v oblouku. Šanci na reparát však bude mít Adéla ještě příští rok, starší žákyně je totiž teprve prvním rokem a chybami se člověk učí.

V neděli pak tato dvě děvčata společně s Veronikou Svobodovou a Terezií Kočnarovou nastoupily ke štafetě na 4x300m. Všechny čtyři závodnice jsou starší žákyně teprve prvním rokem, takže letošní start byl spíše takový rozkoukávací. Z hranického oddílu tuto relativně novou štafetu ještě nikdo neběžel (dříve se běhávalo 3x300m). Holky se však snažily, předávky jim vycházely výborně a do cíle doběhly v čase 3:11,25min., což byl devatenáctý čas z celkových 24 přihlášených. Slušný výsledek na to, že z celého kvarteta je pouze Terezie Kočnarová specialistkou na 300m. Ostatní tři si sice třístovku na závodech občas zaběhnou, ale cíleně se připravují na jiné disciplíny.

Nebýt psího počasí a občasných zmatků v organizaci břeclavských pořadatelů, mohlo to být krásné Mistrovství ČR. Každopádně pro hranické závodnice to byla velmi cenná zkušenost, kterou jistě zúročí ve své další kariéře.  

Výsledky

Fotky

22050455_1932317667048987_1402273607_o.jpg