Jdi na obsah Jdi na menu
 


Starší žactvo se v republikové konkurenci neztratilo

1. 10. 2019

Druhá polovina září, to je tradiční termín konání Mistrovství ČR staršího žactva v atletice. To letošní se konalo od pátku do neděle 20. - 22. září na příjemném stadioně v Kolíně. Atletický oddíl na tuto akci vyslat tři zástupce.

Dle umístění se nejlépe vedlo Karlu Brychtovi, který byl jedním ze 30 vybraných závodníků na 300 m. Karel letos v květnu ovládl Mistrovství Moravy a Slezska ve skvělém čase 36,61 s, kterým chvíli dokonce vedl české žákovské tabulky. Po prázdninách ovšem takovou "top formu" neměl. Do Kolína odjížděl s pátým časem z vybraných závodníků. V posledním pátém rozběhu si počínal výborně, jediné přímo postupové místo si s přehledem pohlídal, závod ovládl časem 37,25 s. Sobotní finále se mu však tolik nepodařilo. Z páté dráhy zaběhl čas 37,56 s a obsadil páté místo. Na medaili by si musel posunout osobní rekord minimálně o 15 setin.

Vrhačka Barbora Odstrčilová v Kolíně startovala ve dvou disciplínách. V pátek nastoupila ke kvalifikaci ve své silnější disciplíně - disku. V první kvalifikační skupině předvedla ve třetím pokusu výborný výkon na hranici nového osobního rekordu - 31,72 m. Sice to nebyl kvalifikační limit, ale na postup do dvanáctičlenného finále jí to s přehledem stačilo. V součtu obou kvalifikačních skupin byla šestá. Nutno dodat, že kvalifikační limity u technických disciplín byly na tomto mistrovství hodně "přestřelené".

V sobotu ji pak čekala nejdříve kvalifikace koule a pak finále disku. V kouli se svým osobním rekordem 11,24 m figurovala ve druhé polovině startovního pole. Po prázdninové tréninkové pauze se však prala s technikou a nepředváděla tak daleké hody. Ve druhé kvalifikační skupině se jí až třetím pokusem podařilo o dva centimetry přehodit desetimetrovou hranici, což v součtu obou kvalifikačních skupin stačilo na celkové 24. místo.

Na nezdar v kouli však musela rychle zapomenout, jelikož ji čekalo finále disku. V tom se od začátku nemohla chytit, první pokus do sítě, druhý pod 30 m. Ve třetím pokusu však zabojovala a znovu si posunula hodnotu osobního rekordu, tentokrát na 32,46 m. V užším finále už se nezlepšila a tak brala za nový osobák výborné sedmé místo. Nutno dodat, že Odstrčilová je starší žákyně teprve prvním rokem a může na své výkony v této kategorii navázat ještě příští rok.

Třetí do hranické party byla dálkařka Julie Číhalová. Se svým osobním rekordem 526 cm figurovala ve druhé polovině startovní listiny 26 vybraných závodnic. V první kvalifikační skupině jí tentokrát výborně vycházel rozběh a předvedla tři vyrovnané pokusy, bohužel však žádný z nich "neulétl". Ten nejdelší byl z první série - 499 cm (letos už potřetí). Ve vyrovnaném startovním poli to v součtu obou kvalifikačních skupin znamenalo celkové 21. místo. Na postup do dvanáctičlenného finále stačilo skočit o pouhých 9 cm dále.

Výsledky