Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sezóna jarních krosů v plném proudu

26. 3. 2019

Jaro je v atletice obdobím nabíhání kilometrů. A jak se říká, nejlepší trénink je závod, a proto spousta atletů vyráží na jaře na kratší či delší závody mimo dráhu - ať už krosy nebo běhy na silnici. Hraničtí atleti a atletky rozhodně nezahálejí.

Nejpilnější sběratelkou naběhaných kilometrů z hranického oddílu je jednoznačně Iva Podjuklová připravující se na maraton, který poběží v půlce dubna na chorvatské Istrii. Podjuklová objíždí hlavně závody Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje. Jedním z nich byla i Zubr Grymovská desítka v sobotu 2. března, kde doběhla ve své kategorii čtvrtá v novém osobním rekordu 44:43 min. O týden později vyjela do Olomouce na Běh Michalským výpadem, rovněž desetikilometrový ale výrazně členitější závod zvládla v čase 46:25 min, ve své kategorii zvítězila.

Aby toho neměla málo, tak v sobotu 16. března vyrazila na Osecký půlmaraton. Potěšilo ji nejenom druhé místo v kategorii, ale hlavně nový osobní rekord 1:40:25. V neděli 17. března pak tréninkově vyrazila ještě do Šternberku na Jarní Kiosk, tentokrát ovšem ne sama, ale s dalšími čtyřmi hranickými atletkami. Nádherný krosový závod na 3,5 km zvládla z hranických závodnic nejlépe dorostenka Adéla Dostálová, která doběhla v kategorii žen do 39 let pátá za rovných 17 minut. O dvě místa za ní doběhla Kristýna Podjuklová (17:11), devátá pak Veronika Svobodová (17:30) a jedenáctá trenérka výše zmíněných dorostenek Klára Úlehlová (17:42). Iva Podjuklová finišovala v čase 18:11 a svou kategorii žen 40 - 49 let vyhrála.

Náročná byla také sobota 23. března, kdy se hraničtí závodníci zúčastnili hned tří závodů. Mládež vyjela do Přerova na Jarní běh, ale o tom v samostatném článku. Vojtěch Podjukl vyrazil do Brna a tři závodníci v hranickém dresu do Opatovic.

Populární Běh Lužánkami v Brně letos přilákal více než 230 mužů a zhruba 150 žen. Závod je dlouhý 7775 m, muži absolvovali 5 okruhů. Více než polovinu závodu se Podjukl držel v čelní skupině, kolem 5 kilometru se urvali reprezentanti Olejníček a Chrascina (Podjuklův tréninkový partner). Třetí místo je pro Podjukla v silné konkurenci výborným výsledkem.

Krásný terénní závod v nedalekých Opatovicích letos napsal již svou 40. kapitolu. Krásné počasí přilákalo včetně mládeže celkem 105 závodníků. V kategorii mladších žákyň doběhla na druhém místě v závodě na 500 m Marie Kročová. Hlavní závod se pak běžel na tříkilometrovém okruhu. Kategorie dorostu a juniorů absolvovali jeden okruh, zde zvítězil hranický dorostenec Lukáš Kobliha. Ženy běžely dva okruhy, tedy 6 km. V kategorii žen do 39 let doběhla na čtvrtém místě Klára Úlehlová.