Jdi na obsah Jdi na menu
 


Senzace. Rostislav Kolář bronzový na Mistrovství ČR v chůzi

13. 2. 2022

Dne 13. února se konalo v hale "Otce" Otakara Jandery v pražské Stromovce Mistrovství České republiky v chůzi na 5 000 m. Příběh Rostislava Koláře z SK Hranice se právě zde symbolicky naplnil, s atletikou totiž opětovně začínal v dorosteneckém věku právě v duchu rad "Otce" Jandery podle jeho knížky Sport mladých (1946), před 19 lety, než přišel do zdejšího atletického oddílu.

Hranický závodník dobyl pro svůj oddíl medaili z MČR dospělých po dlouhých 25 letech. Z mládežnických (případně veteránských) republik vozí hraničtí atleti a atletky medaile celkem pravidelně, ale na MČR mužů a žen se naposledy radovala Kateřina Glosová, která v roce 1997 jakožto juniorka vybojovala bronz mezi ženami na dvoustovce. Ačkoli se v případě Koláře jedná o medaili z bronzového kovu, tato má ve skutečnosti pověstnou "cenu zlata", neboť se jedná o dosavadní završení celoživotní sportovní přípravy tohoto závodníka (15 let atletického tréninku, 10 let ve vytrvaleckých disciplínách, z toho 5 let závodní chůze). Tento úspěch by mohla překonat patrně již jen reprezentační zkušenost.

Závodu se účastnila celá republiková špička včetně dvou olympioniků, nedá se tedy říct, že by medaile spadla hranickému závodníkovi do klína šťastnou náhodou. Průběh závodu byl napínavý jak v boji o první příčku (reprezentanti Vít Hlaváč vs. Lukáš Gdula) tak v zápolení o příčku třetí. Zpočátku (do cca prvního 1,5 km) o bronzovou medaili usilovala skupina tvořená závodníky M. Nedvídkem, R. Kolářem, T. Gdulou a A. Malysou, tempo této skupiny ovšem diktovala dvojice Nedvídek/Kolář pravidelně se střídající vždy po dvou kolech. Posléze se naplnily papírové předpoklady a o bronz bojovali již jen Nedvídek a Kolář, který přibližně 7 kol před cílem vystupňoval dosud udávané tempo a získal tak zaslouženou medaili v novém oddílovém halovém rekordu 22:10,13 min. Své pocity hranický závodník vyjádřil okřídlenou lipeňáckou větou "Já su tak šťastné.".

Po tomto velkém úspěchu je zjevné, že R. Kolář je závodníkem, který bude motivovat ostatní členy oddílu k ještě většímu tréninkovému úsilí a píli, stejně jako propagátorem tradiční (zakládající) atletické disciplíny - závodní chůze v krajích moravskoslezských. Samotného hranického závodníka v jeho tréninku inspirovali olympijští vítězové Emil Zátopek, Jozef Pribilinec a Matej Tóth, stejně jako ikonický příběh Rockyho Balboy. Na příběhu hranického závodníka je zřejmé, že potenciál závodníka nelze jednoznačně odhadnout již v mladistvém věku a že šanci vítězit má prakticky každý, jestliže disciplinovaně trénuje (pod moudrým vedením) a věří v úspěch.

Hranický závodník tímto zároveň vyjadřuje vděčnost svému mateřskému oddílu SK Hranice a především všem svým dosavadním atletickým trenérům, v první řadě aktuálnímu trenérovi, nedostižnému chodeckému specialistovi, panu MUDr. Petru Brandejskému, stejně jako dvěma předchozím trenérům z oddílu SK Hranice, panu Vladislavu Kasparovi, Miroslavu Gadasovi († 2013) a Martině Šromotové z někdejšího atletického oddílu v Lipníku nad Bečvou. Rostislav Kolář rovněž děkuje svým rodičům, že jej od mládí vedli ke sportu a v jeho nadšení s láskou podporovali, taktéž děkuje i za současnou podporu své rodiny.

Výsledky