Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sabina Tvrdoňová vicemistryně Moravy v běhu na 1500 m

12. 2. 2023

Pro Mistrovství Moravy a Slezska je vždy vyhrazen v atletickém kalendáři první únorový víkend prodloužený o páteční pololetní prázdniny. Ne jinak tomu bylo i letos, všechny tři dny závodili také hraničtí atleti. Navíc náročný seriál závodů v Ostravě začal už o den dříve mezinárodním atletickým mítinkem Czech Indoor Gala, na kterém měla hranická atletika také své zastoupení.

Pojďme chronologicky. Ve čtvrtek 2. února proběhl v Ostravě mezinárodní atletický mítink Czech Indoor Gala. Svým osobním rekordem 7,15 s na 60 m se na něj nominoval také hranický sprinter Luboš Kopřiva. V národním programu byl zařazen do druhého ze tří běhů a nevedl si vůbec špatně, doběhl šestý za 7,17 s, tedy jen dvě setiny od "osobáku". Každopádně skvělá zkušenost pro hranického sprintera.

Výsledky

V pátek 3. února se ve stejné hale konalo Mistrovství Moravy a Slezska mladšího žactva. Hranická atletika na něj vyslala pět mladých zástupců. Výborně si vedla Sofie Kubicová, která předvedla sérii čtyř těsných přešlapů a dvou pěkných pokusů, ten delší měřil 447 cm (halový osobní rekord) a vysloužila si za něj čtvrté místo, škoda posledního 3 mm přešlapu, tento pokus letěl určitě "na placku". Dvě disciplíny měla na programu Marie Štolcarová, v kouli brala 22. místo za osobák 7,55 m, ve výšce si osobní rekord 123 cm vyrovnala a skončila 27. Dvaadvacáté místo a nový osobák 2:54,93 min. na 800 m brala Kateřina Brzicová. Stejnou trať běžel i Miroslav Maštera, který skončil 25. za 2:50,82 min. Marie Frankovičová byla na třístovce 24. za 53,71 s. I tito dva si vytvořili nové osobní rekordy a tak to má na vrcholu sezóny být.

Výsledky

V sobotu na Mistrovství Moravy a Slezska dorostu, juniorů a dospělých byla hranická výprava početnější, vyrazilo celkem deset atletů a atletek různých kategorií. Co do počtu závodníků bylo toto mistrovství skutečně obrovské, celkem závodilo téměř 700 závodníků ze 72 oddílů. Co se týče hranických umístění, nejúspěšnější byl překážkář Ladislav Koutný, který v závodě mužů na 60 m překážek skončil čtvrtý a hlavně byl maximálně spokojený s novým osobním rekordem 8,70 s. Po hladké šedesátce se zase mohl radovat Luboš Kopřiva, který dva dny po "Gale" doběhl pátý v novém osobáku 7,07 s. Páté místo brala i juniorka Barbora Odstrčilová v kouli za nový osobák 10,29 m. A do třetice páté místo, veteránka Iva Podjuklová doběhla pátá v závodě žen na 1500 m za 6:16,66 min.

Kouli si pro svůj start do halové sezóny po zranění kotníku vybrala veteránka Klára Úlehlová a bylo z toho osmé místo mezi ženami za 7,96 cm. Desátý mezi muži na šedesátce skončil Tomáš Vašíček, který si zaběhl letošní nejlepší výkon 7,26 s. Napůl spokojená z Ostravy odjížděla dorostenka Kateřina Kasparová, skvěle zazávodila na šedesátce překážek, kde výkonem 9,22 s překonala nejen osobní, ale také letitý oddílový rekord, celkově skončila jedenáctá. V dálce se naopak prala s rozběhem a výkonem 441 cm zaostala daleko za svými možnostmi (skončila 19.). Dvanáctý na dvoustovce mužů skončil hranický veterán Jakub Sirbu za čas 27,72 s, na šedesátce obsadil 27. místo za 8,32 s.

Nejpočetnější konkurence byla v kategorii dorostenek. A pocítily to také Ludmila Krčmářová s Marií Kročovou. Ludmila si zaběhla dva osobáky, na čtyřstovce skončila třináctá za rovných 63 vteřin, na poloviční trati 45. za 28,96 s. Marii se rozsvítila značka PB (Personal Best - osobní rekord) po šedesátce, kterou zvládla za 8,46 s (26. místo), na dvoustovce za ním kousek zaostala (28,23 s a 34. místo).

Výsledky

Fotky 1

Fotky 2

Poslední Mistrovství Moravy a Slezska, tedy to pro starší žactvo v neděli 5. února, bylo pro hranické barvy konečně medailové. Zásluhou Sabiny Tvrdoňové, která týden po vítězství na Krajském přeboru doběhla druhá v krásném závodě starších žaček na 1500 m. Ze začátku se snažila držet hlavní favoritky (loňské Mistryně ČR v této disciplíně, opavské Zajícové), ale ta jí přeci jen o kousek "cukla", nicméně Tvrdoňová stále držela skvělé tempo a do cíle doběhla jen dvě vteřiny za vítězkou v novém osobním rekordu 4:54,46 min. Tímto časem se zařadila na průběžné třetí místo v celorepublikových tabulkách starších žaček a překonala oddílový rekord až do kategorie žen. Druhým hranickým závodníkem byl David Juřík, který zatím hlavně sbírá zkušenosti. Ovšem vedl si velmi dobře, když zapsal dva osobní rekordy, na třístovce skončil 22. za 44,62 s a na poloviční trati 35. za 20,86 s.

Výsledky

Fotky