Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rostislav Kolář čtvrtý na MČR na 20 km chůze

18. 4. 2023

V sobotu 15. dubna se v Olomouci konalo Mistrovství republiky v atletice v disciplíně chůze na 20 km pod názvem „Olomoucká dvacítka“ (57. ročník). Tento závod má letitou tradici, pořádá se již od roku 1967 ve Smetanových sadech. Z hranického atletického oddílu se této akce zúčastnili dva závodníci.

Hranická chodecká stálice Rostislav Kolář do závodu vstupoval jako šestý nasazený, přičemž došel do cíle nakonec jako čtvrtý v čase 1:39:40. Od startu Kolář vytvořil silnou dvojici s rumburským Martinem Nedvídkem (český reprezentant a 2. na MČR na 35 km chůze v letošním roce), v některých kolech pak tito závodníci šli ještě se slovenským reprezentantem Milanem Rizkem.

Mezičas v polovině závodu (48:20) naznačoval určitou šanci na opětovné vylepšení oddílového rekordu (aktuálně již 1:36:09 z letošního zlatého chodeckého mítinku ve slovenských Dudíncích) navzdory těžší trati, která má citelné převýšení. Avšak poté, co hranický závodník přišel na 11. km o svého chodeckého kamaráda a spolubojovníka Nedvídka, jemuž vděčí za několik svých osobních rekordů, v důsledku vyloučení, čehož velmi litoval, musel se s tratí a větrnými podmínkami poprat sám. Kolář po nedávném nachlazení, jež mu bohužel ztížilo přípravu na tento závod, svými slovy „dělal, co se dalo“. Bronzová medaile nakonec nevisela příliš vysoko. Kolář na bronzového olympionika Lukáše Gdulu ztratil okolo 2,5 min.

Současně s MČR v dospělé kategorii na 20 km se v poledne konalo i veteránské MČR na 10 km, jehož se v kategorii M35 zúčastnil další hranický chodecký závodník Petr Havránek, který si ve výrazném osobním rekordu 58:54 došel pro senzační bronzovou medaili v celkovém pořadí, ve své kategorii M35 dokonce zvítězil. Na Moravě není mnoho chodců, kteří by zvládli 10 km zajít pod 1 hodinu, což je dáno především technickou obtížností této disciplíny. Jedná se tedy objektivně o velmi dobrý výkon.

Hranická chůze již dlouhodobě patří mezi nejlepší na Moravě a v popředí ji vidíme i v republikovém měřítku a neztratí se ani na závodech v zahraničí. Na loňské baráži o 1. atletickou ligu oba hraničtí závodníci prakticky opanovali chodecký závod na 5 000 m.

Výsledky

Fotky