Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rohálovské desítce přálo počasí

1. 3. 2016

Jedním z nejoblíbenějších běžeckých závodů v regionu je zcela jistě Rohálovská desítka. Letos se konal již 23. ročník. V sobotu 27. února se v Prusinovicích sešel opět velký počet závodníků. Počasí přálo zatím téměř každému ročníku, jedinou výjimkou byl rok 2013, kdy běžci startovali za sněhové vánice. Letos bylo polojasno, teplota přiměřená, pouze vítr znepříjemňoval život závodníkům.

O oblíbenosti závodu svědčí hlavně počty účastníků. V dětských kategoriích startovalo 275 mladých adeptů atletiky. Na start hlavního závodu na 10km se postavilo 564 vytrvalců. Z atletického oddílu SK Hranice přijelo do Prusinovic závodit nejspíš rekordních 39 mladých závodníků, v hlavním závodě se pak představilo šest běžců v hranickém dresu.

Závody dětských kategorií byly součástí Běžeckého poháru dětí a mládeže Olomouckého kraje. Vybíráme pouze umístění do patnáctého místa, v jednotlivých kategoriích startovalo i přes třicet závodníků. Jedinou medaili v kategorii mládeže vybojovala Adéla Dostálová mezi mladšími žákyněmi, když doběhla třetí. V téže kategorii pak doběhla Veronika Svobodová pátá, Kristýna Podjuklová jedenáctá, Terezie Kočnarová dvanáctá a Lucie Kočnarová i přes pád v začátku závodu patnáctá. Nejpočetněji obsazenou z hranického pohledu jsme měli kategorii hochů ročníků narození 2009-10. Těsně pod stupni vítězů skončil Petr Gerla, další hoši doběhli takto: 5. Radek Symerský, 7. Václav Adámek, 8. Tomáš Sommer, 10. Václav Poprava, 12. Jáchym Kuchař.

Bramborovou medaili vybojovala mezi dívkami 2011-12 Sofie Novosadová. Stejného umístění dosáhla i Vera Vítková (dívky 2007-08), Tereza Sommerová obsadila čtrnácté místo, Sofie Šváčková patnácté. Zastoupení jsme měli i v nejmenší drobotině (2013 a mladší), Beáta Karolová se dostala do cíle na devátém místě, Tereza Gerlová na čtrnáctém místě. Mezi mladšími žáky obsadil Vojtěch Nevyjel jedenácté místo. Třináctý mezi hochy 2011-12 byl Mikuláš Hapal. Stejného umístění dosáhl také Matouš Adámek v kategorii přípravek hochů, Vojtěch Krucina zde doběhl patnáctý. Mezi dívkami 2009-10 doběhly Tereza Plesníková čtrnáctá a Erin Ptáčková patnáctá.

Šestice hranických závodníků se postavila na start hlavního závodu, který je součástí Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje. Po proběhnutí dvou menších okruhů vedoucích přes náves běžci míří po silnici do vedlejší vesnice Tučapy a zpět. Trať je hodně zvlněná, některé kopce řádně prověřují trénovanost atletů, roviny si závodníci moc neužijí.

Skvěle si vedl především talentovaný Vojtěch Podjukl, který zvítězil v kategorii juniorů, celkově obsadil velmi slušné 22. místo, závod zaběhl za 35:08. Celkově 105., ve své kategorii (muži 40-49 let) 31. doběhl Václav Žabíček v čase 41:22. Zdeněk Podjukl finišoval v čase 46:23 na 102. místě v kategorii mužů 20-39 let. David Rotrekl doběhl kousek za ním (46:41), což znamenalo 105. místo ve stejné kategorii. Klára Úlehlová zvládla závod za 48:53, mezi ženami 20-34 let obsadila 16. místo. Iva Podjuklová si zaběhla osobní rekord 50:42 a obsadila jedenácté místo mezi ženami 35-44 let. Nesmíme zapomenout ani na Václava Bitalu, který sice startoval za AK EZ Kopřivnice, ale v závodech I. ligy mužů na dráze hostuje za hranický oddíl. Václav v Prusinovicích uzavíral elitní desítku za čas 33:17.

Celkové výsledky i odkazy na fotografie najdete na oficiálních stránkách závodu