Jdi na obsah Jdi na menu
 


První kolo II. ligy překvapilo počtem účastníků

16. 5. 2017

První kolo soutěží družstev mají za sebou všechny atletická družstva. Severomoravská skupina druhé ligy (skupina D) měla své první kolo v sobotu 13. května v Šumperku. Počasí dalo tentokrát ochutnat z řady chodů. Od krásného slunného teplého bezvětří po ránu, přes mraky, vítr, déšť a kroupy v poledne až k chladnějšímu polojasnu v závěrečné čtvrtině závodů. V Šumperku nic neobvyklého. Ovšem co překvapilo, byl počet účastníků. V letošním roce přibylo družstev jak v mužské, tak především v ženské lize a počty závodníků v jednotlivých disciplínách jsou mnohdy dvojnásobné oproti loňsku.

První letošní kolo se hranickému týmu mužů příliš nevyvedlo. Je pravda, že přibylo soupeřů – 11 družstev tato soutěž asi nepamatuje, ale omluvenek v hranickém dresu bylo příliš mnoho. Ve dvanácti lidech se podařilo pouze páté místo o dva body za čtvrtou Olomoucí. I když postupové ambice letos hranické družstvo nemá, umístění v první trojce by mu slušelo daleko víc. Suverénní jsou Vítkovice B, které si asi jdou pro postup. Tradičně solidní je na druhé pozici Šumperk. Šternberk a Olomouc B by měly být už za hranickými borci.

Nejúspěšnějším závodníkem byl Vojta Vávra. Svou tréninkovou píli přetavil na zlato ze čtyřstovky (první dráha a vítr a chlad po dešti stály proti lepšímu času) a druhé místo v sólo běhu na dvoustovce s mírně vylepšeným osobákem. Z loni tak úspěšné vrhačské skupiny zůstali pouze Pavel Kukla a Zbyněk Šebesta. Tito dva matadoři věkem patří do kategorie veteránů, ale stále dokážou vzdorovat mladším. Pavel vybojoval čtvrté místo v disku, páté v kladivu a šesté v kouli. Zbyněk tentokrát zůstal v kladivu šestý. Adam Orava na obou překážkových tratích obsadil čtvrtá místa, osmý skončil ve výšce. Příjemně překvapil Ladislav Koutný, vysokých překážek se nelekl a při své premiéře na této trati obsadil páté místo s časem pod 20s. Dlouhé překážky zvládl také v osobním rekordu a stačilo to na osmé místo.

Slušně se na dospěláckých závodech uvedl talentovaný sprinter Lukáš Kobliha. Ne zcela fit, věkem žák dokázal vybojovat šesté místo na stovce. Pěkně rozběhl sprinterskou štafetu, kde společně s Koutným, Bezděkem a Vávrou pouze vinou nepříliš povedené poslední předávky zůstali třetí, když od druhého místa je dělilo 7 setin. Zbyněk Čech po několikaměsíční pauze způsobené problémy s kolenem opět nastoupil a ukázal, že je bojovník. Ve výšce (asi nejnabitější disciplíně tohoto kola) obsadil deváté místo, v trojskoku dolétl na pozici pátou. Vladislav Kaspar skončil sedmý v tyči. Obětavý Petr Havránek v předtermínu zajistil 9 bodů za druhé místo z chůze.

Základ družstva hranických žen letos tvoří skupina šikovných starších žákyň. Holky se do družstva zapojily skvěle a ani jedna nezůstala bez bodu. Konkurence v soutěži žen výrazně povýšila. Počet družstev stoupl z loňských pěti na letošních devět. Jako každý rok soutěž suverénně opanuje Šumperk. Silná je rovněž Poruba na druhém místě a Karviná na třetím. Šternberk vybojoval stejný počet bodů jako Hranice, ale na pomocné kritérium (počet prvních míst) byl před Hranicemi, na které zůstalo páté místo.

Nejvíce bodující závodnicí prvního kola byla vrhačka Vanessa Godárová (letos jediná hostující), která obsadila druhé místo v kladivu, páté místo v disku a osmé v kouli. Dobře si vedla také překážkářka Michaela Hynčicová, druhá doběhla na dlouhých a šestá na krátkých překážkách. Z mladých závodnic se nejlépe vedlo běžkyním na střední tratě. Adéla Dostálová doběhla druhá na osmistovce, za ni skončila třetí Veronika Svobodová. Kristýna Podjuklová finišovala třetí na patnáctistovce. V pětikilometrovém závodě měl hranický tým dvojí zastoupení, Tereza Indruchová doběhla třetí a Iva Podjuklová čtvrtá (ta navíc pátá v závodě na 1500m). Šest bodů za páté místo ze čtyřstovky a tři body za osmé místo z poloviční trati vybojovala Adéla Zdražilová. Dvě desátá místa (oštěp a 100m překážek) vydřela Jitka Svobodová. Štafeta na 4x 100m ve složení Tereza Zápotocká, Terezie Kočnarová, Adéla Zdražilová a Veronika Svobodová doběhla pátá.

Druhé kolo II. ligy proběhne v sobotu 3. června v Hranicích, všechny tímto srdečně zveme.

Celkové výsledky

Fotografie

Propozice na 2. kolo v Hranicích