Jdi na obsah Jdi na menu
 


První dvě letošní medaile z Mistrovství Moravy a Slezska

24. 1. 2022

Tradičně jako první moravskoslezský šampionát v halové sezóně bývá na programu víceboj společně s chůzí. Mistrovství Moravy a Slezska ve vícebojích a v chůzi proběhlo v Ostravě v sobotu a neděli 22. - 23. ledna. Hranická atletika měla dvě zástupkyně ve víceboji a jednoho chodce. Další čtyři atletky pak startovaly v sobotních vložených disciplínách.

Začněme chronologicky, v sobotu proběhly pětiboje ženských kategorií. Mezi juniorkami startovala Veronika Svobodová. Ta pětiboj zahájila osobním rekordem na 60 m překážek. Čas 10,50 s znamenal 621 bodů. Spokojená mohla být i s následnou výškou - 147 cm, což je letošní nejlepší výkon. Koule není zrovna její silná disciplína, výkon 6,57 m znamenal bodovou ztrátu. Ještě větší ji však čekala v dálce, kde se jí "povedlo" třikrát přešlápnout a končila tak bez měřeného výkonu a s nulou bodů. Závěrečnou osmistovku si však vychutnala, bylo znát, že to dříve byla její hlavní disciplína, zbylým soupeřkám utekla a cílovou pásku proťala v čase 2:26,72 min. Celkovým bodovým součtem 2252 bodů sice zaostala za svými možnostmi, ale spousta soupeřek startovala mimo soutěž a Veronika Svobodová tak obsadila v hodnocení Mistrovství Moravy a Slezska druhé místo a odvezla si stříbrnou medaili.

Stále aktivně závodící trenérka Veroniky Svobodové Klára Úlehlová je již pár let ve veteránské kategorii a startovala v pětiboji žen. Ovšem hned úvodní disciplína 60 m překážek nedopadla úplně podle jejích představ, tříkrokový rytmus vzal po druhé překážce za své a s výsledným časem 10,72 s tak rozhodně spokojená nebyla. A když ani následná výška nedopadla dobře, rozhodla se Úlehlová další dvě disciplíny (kouli a dálku) vypustit a pošetřit síly na závěrečnou osmistovku, na kterou se těšila. A vyplatilo se, čas 2:30,06 min. je její druhý nejlepší v kariéře.

Do sobotního vícebojařského mistrovství byly vloženy také dva dlouhé sprinty - 300 a 400 m. Na čtyřstovce se představily dvě hranické elitní atletky Adéla Zdražilová a Adéla Dostálová a perličkou bylo, že vzájemný souboj byl pro ně premiérou. Z toho vítězně vyšla Adéla Zdražilová, pro kterou je čtyřstovka hlavní disciplínou v halové sezóně (venku se specializuje na 400 m překážek), zaběhla čas 58,37 s, čímže zaostala za svým halovým osobním rekordem o zhruba vteřinu. Dostálová, pro kterou je hlavní disciplína 800 m, však příliš nezaostala, čas 58,66 s je novým halovým osobním rekordem. Na třístovce startovala dorostenka Marie Kročová, která po volnějším začátku zaběhla čas 47,12 s. Výborně se prezentovala starší žákyně Ludmila Krčmářová, které po proběhnutí cílem svítil na tabuli čas 45,90 s, bohužel chvíli na to se tam objevilo DQ (diskvalifikace za vyšlápnutí z dráhy). Pro Lídu to byl ale první oficiální závod a teprve sbírá zkušenosti. Ovšem potenciál tam je veliký.

Výsledky vícebojů a vložených disciplín

V neděli 23. ledna se pak k vícebojům, připojilo i Mistrovství Moravy a Slezska v chůzi na 5 000 m. Z oddílu SK Hranice se jej účastnil Rostislav Kolář, který závod opanoval v novém halovém oddílovém rekordu 22:13, s nímž je průběžně na čele republikových tabulek, a obhájil tak titul mistra Moravy a Slezska v hale z roku 2020 (loni se závod nekonal). Zajímavostí byl start olympioničky Terezy Ďurdiakové (USK Praha), jíž hranický závodník podruhé za sebou dopomohl k novému osobnímu rekordu (22:15). Průběh závodu byl zcela v režii hranického závodníka, který po necelých dvou kolech převzal udávání tempa, a to až do cíle. Na druhém místě mezi muži skončil syn někdejšího olympionika Jiřího Malysy, Alexandr (23:46; VSK Univerzita Brno). Rostislav Kolář s přehledem potvrdil již loni splněný limit (24:40) na Mistrovství republiky v hale. Za přípravu k novému halovému oddílovému rekordu Kolář děkuje svému trenérovi, panu MUDr. Petru Brandejskému.

Výsledky chůze