Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oddílový rekord na 20 km chůze po 42 letech překonán!

8. 11. 2022

Zittau neboli česky Žitava, malé německé městečko hned za česko-německými hranicemi, kousek od Liberce. V sobotu 29. 10. zde AC Rumburk ve spolupráci s O-SEE Sports Zittau na precizním 1 km okruhu v areálu Žitavského stadionu uspořádal první ročník chodeckého závodu s názvem Lusatian race walking, tzv. bronzový mítink s podporou světové i evropské atletické federace. V rámci něj se konaly závody na 35, 20 a 10 km včetně kratších závodů pro mládež.

V závodu na 20 km chůze dobyl druhou cenu hranický závodník, Rostislav Kolář, a na šestý pokus tak překonal dosavadní oddílový rekord Dalibora Černoty (1:38:22) z roku 1980 výkonem 1:37:49 (brzy uvidíme, jak vysoko tento výkon vynese hranického závodníka ve světovém rankingu). Tímto výkonem se Rostislav Kolář zařadil na 4. místo v letošních republikových tabulkách v závodech na 20 km na okruhu (silnici), v evropském rankingu figuruje průběžně na 80. příčce.

Průběh závodu byl pro hranického závodníka prakticky ideální. Startovalo se v 11 hodin za slunného počasí při ideální teplotě 15 stupňů. Kolář v závodě opětovně spolupracoval s českým reprezentantem Martinem Nedvídkem, který se účastnil souběžně konaného závodu na 35 km, ve kterém došel třetí v novém osobním rekordu (vítězem nejdelšího závodu se stal francouzský reprezentant Kevin Campion, jenž zašel limit na MS). Na metě 10. km byli oba závodníci v čase 49:06, tempo udrželi i v druhé desítce, Kolář je v posledních několika kilometrech ještě vystupňoval. Poslední 3 km šel Kolář dokonce rychleji než vítěz závodu Němec Carl Dohmann, 5. na ME 2018 (za 14:21 na posledních 3 km oproti Dohmannovým 14:43).

Kolář děkuje pořadatelům za uspořádání chodeckého závodu nejvyšší úrovně a M. Nedvídkovi za spolupráci při tvorbě optimálního tempa. Nový oddílový rekord Kolář věnuje svému dosavadnímu trenérovi, panu Petru Brandejskému.

Generálkou na tento rekordní závod a vskutku vrchol sezony byla tradiční Pražská chodecká hodinovka, která se konala 22. 10. v Praze-Libni, kde hranický závodník došel na třetím místě za polským olympionikem Rafalem Sikorou a účastníkem MS juniorů, Jaromírem Morávkem, a dosáhl velice solidního výkonu 12 615 m (na kratší dráze o délce 250 m). Formu ovšem Kolář ladil na svůj první zahraniční závod (Německo) a hodinovku tak šel z plného tréningu.

Hlavních výkonnostních cílů, které si v zimě hranický závodník po zisku bronzové medaile z MČR v hale na 5 000 m chůze stanovil, bezpečně dosáhl a splnil tak svůj sportovní závazek. Rosťovo motto: „Bez tréningu není šampionů.“. :)

Fotky