Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nevlídné počasí běžce neodradilo - BV + H20 + H10 2019

11. 4. 2019

V sobotu 6. dubna proběhl na hranickém stadioně, v jeho nejbližším okolí a v polesí na trase zvané Gabrielka 52. ročník Běhu vítězství, 48. ročník Hranické dvacítky a 5. ročník Hranické desítky. Po krásném slunečném týdnu bohužel následovala deštivá a chladná sobota. Atleti však nejsou žádné "máčky" a pár kapek za krkem je neodradilo.

Deště si "užily" hlavně děti v rámci 52. ročníku Běhu vítězství. I přes psí počasí si do Hranic našlo cestu 208 mladých závodníků. Nejmladší kategorie (ročník 2014 a mladší) běžely 110 metrů, nejdelší vzdálenost dopoledního programu, 2000m, byla vypsána pro kategorie staršího žactva a dorostu.

Ve startovním poli se samozřejmě představila dlouhá řádka domácích atletů. A ani jim se nedařilo špatně, celkem vybojovali devět medailí. V kategorii prďochů hochů zvítězil Filip Blaške. Mezi nejmladšími dívkami doběhla druhá Adéla Šíbalová. V kategorii mladších žáků si David Karola doběhl pro bronz. Krásný souboj sprintera Karla Brychty s vytrvalcem Ondřejem Gletem byl k vidění v kategorii staršího žactva, stříbro nakonec "o prsa" vydřel prvně jmenovaný, na Gleta zbyl bronz. Kategorii dorostenek hranická děvčata zcela ovládla, první doběhla Adéle Dostálová, druhá Kristýna Podjuklová, třetí Veronika Svobodová. Dorostenec Radim Spilka doběhl druhý. I spousta dalších domácích atletů si doběhla pro pěkné body do Běžeckého poháru dětí a mládeže Olomouckého kraje, do kterého je Běh vítězství zařazen.

Hlavní závod na 20 kilometrů odstartoval společně s desítkou ve 12 hodin. Na start dvacítky, která je součástí Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje, se postavilo 64 běžců z celé České republiky i ze Slovenska. Trať byla letos po dopoledním dešti lehce klouzavá, ale v době startu již pršet přestalo a lehce se i oteplilo. Krásnou trať Hranické dvacítky si nenechala ujít ani legenda českého triatlonu "Ironman" Petr Vabroušek, ten nakonec doběhl v kategorii mužů B na čtvrtém místě, přece jenom 20 km je pro něj vzdálenost poměrně krátká :) Závod letos ovládl vytrvalec z klubu AK Asics Kroměříž Tomáš Blaha v čase 1:16:52. Mezi ženami kralovala Jana Macháčová z Valašského Meziříčí v čase 1:26:29. Domácí Iva Podjuklová obsadila v kategorii ženy G třetí místo (1:41:38).

Hranická desítka letos slavila půlkulaté výročí. Na 5. ročník se sjelo 50 běžců, což je o 15 atletů překonaný účastnický rekord. Z mužů si s tratí poradil nejlépe Pavel Dvořák z AC Prostějov za 36:19. Sedmý v této kategorii (muži 20-39 let) doběh atlet z domácího SK Hranice Martin Prusek (44:47). Ženám kralovala Nina Bartoňková běhající za AK Drnovice (46:20). Kategorii žen na 35 let ovládla běžkyně z Hranic bez oddílové příslušnosti Alena Paličková (52:35).

Závody proběhly za podpory města Hranice, Olomouckého kraje a sponzorů, kterým tímto organizátoři moc děkují. V Hranicích se tedy první dubnovou sobotu představilo celkem 322 závodníků všech věkových kategorií. Všem gratulujeme k pěkným výkonům a doufáme, že se opět shledáme za rok. 

Výsledky Běhu vítězství 2019 (dětské kategorie)

Výsledky Hranické dvacítky a Hranické desítky

Fotografie od Jiřího Andrýska