Jdi na obsah Jdi na menu
 


Náhradní trať Hranické dvacítky přilákala téměř stovku závodníků

6. 4. 2013

 

První dubnová sobota (pokud nevychází na velikonoce) patří v Hranicích již tradičně Běhu vítězství a Hranické dvacítce. Ne jinak tomu bylo i letos. V sobotu 6. dubna se na hranickém atletickém stadionu sešly více než dvě stovky vyznavačů atletiky. Oba běžecké podniky byly pořádány za finanční podpory města Hranic a Olomouckého kraje. Závody Běhu vítězství byly zařazeny do Běžeckého poháru dětí a mládeže Olomouckého kraje, hlavní závod na 20km byl součástí Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje.

Od 9 hodin se po oválu a v nejbližším okolí proháněla mládež a mílaři v rámci 46. ročníku Běhu vítězství. Celkem se na start postavilo 139 závodníků, což je i přes ne zrovna ideální jarní počasí velmi pěkné číslo. Letos poprvé pořadatelé zařadili i stometrový běh pro nejmenší děti (ročník 2008 a mladší). I v těchto nejmladších kategoriích byly k vidění nádherné souboje na cílové čáře, která byla letos navíc poprvé pod velkým vítězným nafukovacím obloukem. Dařilo se i domácím závodníkům, vybojovali celkem šest medailí.

V pravé poledne pak 93 vytrvalců nastoupilo k hlavnímu závodu – 42. ročníku Hranické dvacítky. Tradiční trasa vždy vedla „prostřední“ lesní cestou pod Helfštýn a zpět. Letos díky rozmarům počasí, kdy v lese leželo až 20cm sněhu a trasa by tak byla neschůdná a nebezpečná, vymysleli pořadatelé na poslední chvíli náhradní trať. Start a cíl byl pod vítězným obloukem v cíli stadionu. Po startu závodníci vybíhali po levém břehu Bečvy po cyklostezce, hned za tenisovou halou však odbočili ke střelnici, aby se po pár stovkách metrů opět vrátili na cyklostezku, po které pokračovali až k lávce na Rybáře, tam přeběhli na druhou stranu a běželi směr Drahotuše až ke kruhovému objezdu, poté kolem letiště zpátky do Hranic, po hrázi kolem loděnice až k mostu u sokolovny, hned za mostem doprava a opět po hrázi ke stadionu a to celé dvakrát. Náhradní trasa neměla přesně 20km, podle GPS, kterou měli někteří závodníci, to bylo zhruba 19,3km.

Rovinatá trať nejlépe sedla Davidu Pelíškovi z AK Olomouc, který závod zvládl v tréninkovém tempu za 1:05:53. Druhý doběhl Václav Bitala z AK EZ Kopřivnice, třetí místo skvělým finišem vybojoval Jan Fousek z MK Seitl Ostrava, když v závěru předstihl vítěze mílařské trati na 4600m Tomáše Steinera z VSK Univerzity Brno. Vítězem kategorie veteránů se stal Josef Sedláček z oddílu Bike Kamík Tučapy. Kategorii žen ovládla Jiřina Kociánová z AHA Vyškov.

Letošní ročník byl díky extrémně dlouhé zimě výjimečný, v příštím roce, pokud to počasí dovolí, by se pořadatelé rádi vrátili k tradiční krosové trati. Celková letošní účast 232 závodníků je vzhledem k chladu, který v sobotu panoval, velmi slušná. Pořadatelé se už těší na příští ročníky.

 

Celkové výsledky ve wordu

Celkové výsledky v PDF

Odkaz na článek od Zdeňka Smutného

 

Fotografie od Filipa Orsavy - děkujeme za zaslání odkazu :)

Oficiální fotografie od odílového fotografa Tomáše Kroči