Jdi na obsah Jdi na menu
 


Náhradní trasu Hranické dvacítky zvládli nejlépe Hének a Pastorová

10. 4. 2018

"Konečně tu máme jaro!" říká si určitě většina běžců a je ráda, že se při své oblíbené kratochvíli nemusí balit do spousty vrstev teplého oblečení. V sobotu 7. dubna si za nádherného slunného počasí našlo na hranický stadion cestu celkem 284 mladých i starších závodníků. Hostem letošního ročníku byl zakladatel Hranické dvacítky pan František Pečeňa, kterého pořadatelé v průběhu dopoledne oficiálně přivítali.

Letošního, již 51. ročníku Běhu vítězství, který je součástí Běžeckého poháru dětí a mládeže Olomouckého kraje, se zúčastnilo 214 mladých atletů od nejmenších špuntů (ročník 2013 a mladší) až po dorostence. Domácímu oddílu se dařilo skvěle, celkem vybojovali 7 medailí. Své kategorie ovládli nejmladší hoch David Tvrdoň, přípravka Tereza Jurásková a starší žákyně Adéla Dostálová. Talent po mamince nezapřeli sourozenci Jiří (2013) a Marie (2011) Štolcarovi, když vybojovali stříbrné medaile, druhý doběhl také starší žák Lukáš Kobliha. Bronz přidal mladší žák Ondřej Glet.

Konkurence dalších běžeckých akcí byla tento víkend poměrně velká, takže počet závodníků, kteří odstartovali ve 12h na desítku a dvacítku, byl letos nižší. Mnohé jistě odradila i změna trasy. Tradiční krásnou lesní cestu nahradil kvůli vichřici asfalt. Počtvrté se v Hranicích běžela desítka, na trať se vydalo celkem 33 závodníků. Nejrychleji náhradní okruh po cyklostezce Bečva a kolem letiště zvládl zkušený Tomáš Blaha z AK Kroměříž (36:12 min.). Mezi ženami kralovala k radosti domácích barev Zuzana Kročová (43:44 min.).

Závod na 20 km je už hezkou řádku let součástí Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje. Na dva okruhy se vydalo 37 závodníků, kromě českých atletů také jeden závodník z Polska a jedna slovenská běžkyně. Startovnímu poli suverénně kraloval Petr Hének z AK Drnovice (1:08:22 h.), na vítěze posledních dvou ročníků Václava Bitalu (AK EZ Kopřivnice) tentokrát zbylo druhé místo (1:10:52 h.), těšit jej mohlo alespoň vítězství v kategorii muži B 40-49 let. Závod žen ještě s větším náskokem ovládla Petra Pastorová z Teamu Kilpi Ostrava (1:18:59 h.).

Závody byly pořádány pod patronací města Hranice, Olomouckého kraje a dalších sponzorů, kterým tímto oficiálně pořadatelé děkují.

Výsledky