Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muži v lize bronzoví, ženy osmé

29. 8. 2022

Čtvrté a zároveň poslední kolo základní části II. ligy mužů a žen skupiny D, ve které soutěží i družstva mužů i žen atletického oddílu SK Hranice, proběhlo v neděli 21. srpna v Třinci. Po poměrně horkém a suchém období si atleti vyzkoušeli, jak se závodí v dešti. Pršelo méně či více po celou dobu soutěže, mraky se třineckých Beskyd nechtěly pustit. Naštěstí se moc neochladilo a ani příliš nefoukalo. I tak to byly závody o bodech nikoli o osobních rekordech. V kruhu to klouzalo, náčiní bylo třeba stále sušit, mokré matrace na doskočištích, mokré pískoviště, na dráze louže.

Mužům se ale v Třinci dařilo, druhé místo v jedenácti lidech. Řady soupeřů patrně v důsledku prázdnin poněkud prořídly, a hranická kvalita se tak projevila výrazněji. Podmínky patrně nejméně vadily steeplerům. Ti jsou při závodě stejně mokří. Běh na 3000 m překážek měl strhující závěr. Vojtěch Podjukl, který si pro toto kolo zvolil překážkářský trojboj (nejprve 110 m překážek - čtvrtý) nastoupil za posledním vodním příkopem, ve strhujícím finiši nakonec vyhrál o pouhé dvě setiny sekundy. O 10 minut po doběhu stýplu dokončil výzvu rozběhem na 400 m překážek, kde skončil celkově pátý. Klobouk dolů!

Zásluhou Petra Havránka jsme měli do začátku náskok 11 bodů z chůze. Petr ještě obětavě absolvoval oboje překážky a doplnil dalších 5 bodů za osmé místo z dlouhých a deváté z krátkých překážek. Tomáš Vašíček vybojoval deváté místo na stovce a pěkně plynule se vypořádal s čtyřstovkou překážek, kde skončil čtvrtý. Díky Michalu Kasparovi Hranice brali osm bodů za třetí místo z tyče. Zbyněk Čech obsadil dělené páté místo ve výšce, v trojskoku skončil sedmý. David Rotrekl si zavzpomínal na svou závodní kariéru a doběhl sedmý na krátkých překážkách, Rostislav Večerka při premiéře v kladivu získal dva body za deváté místo.

Nejúspěšnější byl opět letošní bezkonkurenční lídr týmu Matyáš Řihák. Vrh koulí tentokrát ovládl, v oštěpu a disku skončil těsně třetí. Překážkář Ladislav Koutný vybojoval dvakrát stříbro (110 m přek., 400 m přek.). Ve výšce se rozdělil o třetí místo s Adamem Oravou. Ten doplnil páté místo v trojskoku a šesté v dálce. Vedle toho se výrazně zasloužil o start hranické  B-štafety na 4 x 400 m. Áčková sestava Vašíček, Podjukl, Hlavinka a Koutný vybojovala bronz, čtveřice Orava, Havránek, Řihák, Večerka doběhla šestá.

V tomto kole Hranice konečně předčili i Šternberk, lepší byly jen Vítkovice B. Celkově obsadili skvělé třetí místo z jedenácti týmů za výše zmíněnými oddíly s výrazným náskokem před čtvrtým Přerovem. Taková je i sestava, která postupuje do baráže. Ta proběhne v sobotu 3. září v Hodoníně.

Hranickým ženám se v letošní sezóně tolik nedařilo, tým částečně prochází generační obměnou, částečně byl oslaben zraněními či jinými důvody absencí dřívějších opor. Do Třince vyrazily ženy v deseti závodnicích. V tomto kole nejvíce bodů vybojovala vrhačka Barbora Odstrčilová, která byla čtvrtá v oštěpu, pátá v disku a osmá v kouli. Příliš za ní nezaostala ani letos celkově nejvíce bodující (za všechny čtyři kola) hranická závodnice Kateřina Kasparová, která byla pátá v oštěpu i dálce. Klára Úlehlová vybojovala bronz na čtyřstovce. Stejné umístění brala i Kristýna Podjuklová na patnáctistovce. Iva Podjuklová zde doběhla osmá.

Osmé místo brala i Tereza Zápotocká v kladivu. Julie Číhalová byla v oštěpu devátá a v dálce desátá. Štafeta na 4 x 400 m ve složení Marie Kročová, Ludmila Krčmářová, Julie Číhalová a Kristýna Podjuklová doběhla pátá. Ve čtvrtém kole i celkově obsadily hranické ženy osmé místo z dvanácti týmů. Do baráže tak nepostoupily, tam se podívá Frýdek-Místek, Poruba, Karviná a Vítkovice B.

Výsledky

Fotky