Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muži suverénně ovládli první kolo ligy

22. 5. 2018

První letošní kolo II. ligy mužů a žen (skupina D) se konalo v sobotu 19. května v Olomouci a hranickým atletům se dařilo skvěle. Oproti předchozím létům výrazně přibylo družstev, v mužské soutěži nastoupilo 14 týmů, v ženské 11. Konkurence tedy vysoká. Počasí bylo celkem příznivé. Polojasno, vítr příliš nezlobil a jedinou komplikací byla krátká průtrž mračen s drobnými kroupami v závěrečné části závodního dne, která znepříjemnila život hlavně diskařům a mílařům.

Dámy prominou, ale tentokrát dostanou přednost pánové v hranickém dresu. Ještě než soutěž v sobotu započala, Hranice už měli slušný náskok (25 bodů), který zajistili v předtermínu chodci. Přímo na místě pak k vítězství výrazně pomohla čtveřice posil - vrhačů z Opavy, kteří ke společnému kontu přispěli 60 body. Celkovým součtem 182,5 bodu SK Hranice opanovali první kolo, druhý Šumperk předstihli o 46 bodů.

Své disciplíny opanovali Rostislav Kolář, který je mezi chodci letos jasný suverén (mimo jiné stojí v čele letošních republikových tabulek na 3 km chůze) a Ladislav Koutný (110 m překážek), ten navíc šestý na dlouhých překážkách (oboje v osobních rekordech). Sprinter František Kunovský vybojoval stříbro a bronz (100 a 200 m). Nejvíc bodů nasbíral Tomáš Grulich, dokázal obsadit třetí místa v kouli a disku, v kladivu skončil čtvrtý. Pomyslný bronz by patřil ještě Michalu Špilháčkovi za hod kladivem a Adamu Oravovi ve výšce. Ten přidal ještě čtvrté místo na 400 m překážek. Podobně Petr Havránek - došel třetí 10 km chůze a doplnil svou bilanci o čtvrté místo na krátkých překážkách.

Spolehlivý Pavel Kukla vybojoval čtvrté místo v disku, páté v kladivu a šesté v kouli. Vojtěch Vávra doběhl čtvrtý čtyřstovku, Zbyněk Čech vedle čtvrté pozice v trojskoku vyskákal ještě dělenou pátou ve výšce. Tomáš Kalina došel v chodeckém závodě na pátém místě. Šestý skončil Filip Chodil v kladivu, navíc sedmý v disku a devátý v kouli. Sedmou pozici vybojovali Zbyněk Šebesta (kladivo) a Zdeněk Podjukl (trojskok – osobní rekord a poprvé do písku z 11 m prkna, zaslouží obdiv). Petr Skřivánek by v A běhu na 800 m určitě vystoupal výš než na celkově devátou příčku po sólozávodě v B běhu, na 1500 m skončil osmý. Vladislav Kaspar si pojistil 2 body za deváté místo v tyči. Sprinteři Nerad, Koutný, Orava, Kunovský v závěrečné štafetě na 4 x 100 m doběhli přesvědčivě třetí.

Dámy v hranickém dresu se také činily, v počtu třinácti závodnic nasbíraly celkem 114 bodů a obsadily čtvrté místo relativně na dohled třetímu Přerovu i druhému Šternberku, vítězný Šumperk už odskočil poměrně výrazně.

Nejvíce body družstvu přispěla hostující vrhačka Romana Grómanová. Tato vynikající kladivářka, ač limitována zraněním své dominantní pravé ruky, ovládla kladivo téměř o 20 m. K tomu přidala dvě třetí místa v disku a kouli, které házela levou rukou (klobouk dolů). Adéla Zdražilová zvítězila v běhu na 400m překážek v novém oddílovém rekordu, na hladké stovce navíc doběhla pátá. Druhé místo v kouli, třetí v oštěpu a páté v kladivu obsadila Lucie Králová. Stříbro v disku si vysloužila Katrin Brzyszkowská. Spoustu bodů vybojovaly hranické závodnice na patnáctistovce, Adéla Dostálová doběhla druhá, Kristýna Podjuklová šestá a Iva Podjuklová osmá. Ta přidala ještě deváté místo na osmistovce ve skvělém osobním rekordu. Na stejné trati doběhla Veronika Svobodová šestá. Michaela Hynčicová vybojovala čtyři body za sedmé místo v běhu na 100 m překážek. Na krátké překážky nastoupila po druhé mateřské přestávce také Klára Úlehlová a bylo z toho deváté místo, Jitka Svobodová zde skončila desátá. Štafeta na 4 x 100 m ve složení Dostálová, Kočnarová, Svobodová a Zdražilová doběhla čtvrtá.

Na druhé kolo se týmy z druhé ligy skupiny D sejdou v sobotu 9. června v Hranicích. Přijďte podpořit domácí atlety a atletky v boji o co nejlepší umístění. Závody začínají v 10,00 hodin.

Výsledky

Fotky