Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muži po druhém kole ligy třetí, ženy osmé

7. 6. 2022

Druhé kolo II. ligy mužů a žen v sobotu 28. května ve Frýdku-Místku bylo po mnoha stránkách výjimečné. Na Frýdeckém stadioně někdy v historii na lize závodil z hranického dnes aktivního kolektivu asi jen Zbyněk Šebesta. Liga tam byla po více než dvaceti letech. Mužům se dařilo skvěle, ženy v minimálním počtu v tabulce klesly.

Stadion je výlučně atletický, a tak bylo asi poprvé možné vidět závod kladivářů na hlavní ploše. Zbyňkovi Šebestovi to svědčilo a vybojoval v první disciplíně toho dne druhé místo. Do začátku měli hraničtí muži ovšem k dobru vítězství z chodecké pětky, které zajistil už 7.5. 2022 v Milovicích leader této disciplíny Rostislav Kolář. Všech přítomných osm borců se jím inspirovalo a v nevyhlášené interní soutěži o maximum získaných bodů nikdo nevyšel naprázdno. Počasí bylo proměnlivé – střídalo se zataženo se slunečními paprsky, obtěžující byl ale hlavně proměnlivý a v průběhu dne sílící vítr různých směrů. Kvalita byla ovšem na hranické straně a tolik medailových umístění asi nepamatují ani největší pamětníci.

Bezkonkurenční byl Matyáš Řihák. Tři disciplíny (koule, disk, oštěp), tři vítězství. Vstup do historie. Adam Orava se nechal vyhecovat, vyhrál výšku a skončil třetí v dálce a pátý v trojskoku. Ladislav Koutný dvakrát vybojoval třetí místo nad krátkými i dlouhými překážkami a příjemně překvapivé dělené třetí místo ve výšce. Vojtěch Podjukl začal opět osmistovkou (osmý), chuť si ale spravil na krátkých (šestý) a hlavně dlouhých překážkách, kde časem pod minutu vybojoval stříbro. Tito čtyři borci pak v úžasné euforii nastoupili na čtvrtkařskou štafetu. Ve strhujícím závodě, původně zamýšleném jako happening, všichni nechali srdce, doběhli pátí a zejména pohled na finišujícího vrhače Matyáše Řiháka stál zato.

Zásluhou Luboše Kopřivy Hranice tentokrát braly i 7 bodů ze stovky. Po dvou bodech za devátá místa přidali ještě Michal Kaspar v tyči a Rostislav Večerka v oštěpu.

S bilancí pět prvních, dvě druhá a čtyři třetí místa skončilo hranické družstvo mužů opět třetí za vítěznými Vítkovicemi, Šternberkem a těsně před čtvrtým Přerovem. Třetí místo v konkurenci jedenácti týmů je skvělým výsledkem a muži SK Hranice se jej budou snažit v dalších dvou kolech udržet.

Ženám se letos nedaří tak jako v minulých letech. Hlavní opory se potýkají se zraněními a bodové ztráty tak jsou znát. Do Frýdku-Místku vyrazila pouhá šestice závodnic a v konkurenci dvanácti týmů to stačilo až na desátou pozici. Celkově po obou úvodních kolech jsou hranické ženy osmé. Nejvíce bodů v kole vybojovala dorostenka Barbora Odstrčilová, která byla čtvrtá v oštěpu, pátá v disku a sedmá v kouli. Příliš nezaostala ani další dorostenka Kateřina Kasparová, která brala dvě pátá místa (oštěp a dálka). Co do umístění vyšla z hranických závodnic nejlépe Veronika Svobodová, která doběhla na čtyřstovce překážek třetí. Krátké překážky zvládla pěkně Michaela Hynčicová, když doběhla sedmá. Po delší době si vyzkoušela závod na 3000 m Kristýna Podjuklová a bylo z toho deváté místo. Bohužel na dlouhých překážkách se zranila Klára Úlehlová. Se stejným zraněním (achilovky) se momentálně potýká i velká opora týmu Adéla Zdražilová. Hranické ženy tak nešly ani svoji oblíbenou dlouhou štafetu. Do příštího kola, které proběhne 12. června v Ostravě už snad vyjede více (zdravých) hranických závodnic.

Výsledky

Fotky 1

Fotky 2