Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muži a ženy zahájili druhou ligu

27. 5. 2019

Letošní II. ligu mužů a žen zahájili hraničtí atleti a atletky v domácím prostředí. V sobotu 18. května počasí atletice přálo. Po delším chladném a deštivém období se ukázalo sluníčko, mírný větřík lehce měnil směry a řada lidí kromě sportovních výsledků dosáhla na některých místech barvy rajčete :)

Konkurence se v disciplínách sešla velká. Například u mužů 40 sprinterů, 31 mílařů, 16 tyčkařů – to tu dlouho nebylo. Těch 14 přihlášených družstev je přece jen hodně. V soutěži mužů vítězily Vítkovice B, druhá skončila Olomouc B a třetí Šumperk. Hranice obsadili čtvrté místo před Přerovem, následovaly dva týmy z Havířova, další již se značným odstupem.

I letos své chodecké kvality potvrzuje Rostislav Kolář. Vedle individuálních úspěchů zajistil i jediné hranické vítězství v tomto kole. Nejúspěšnější sběrač bodů byla opět naše stálá posila z Opavy Pavel Kukla, v kladivu a disku stříbro, v kouli čtvrtý. Ladislavu Koutnému tentokrát lépe vyšly překážky než sprint. Zaběhl si osobáky na dlouhých (2. místo), i krátkých (3. místo). Adam Orava si slušně zaskákal. Ve výšce dosáhl na třetí pozici, v trojskoku na pátou a v dálce dolétl sedmý. Pomyslný bronz získal kladivář Zbyněk Šebesta. Na stejné pozici došel na chodecké desítce Petr Havránek, přidal ještě desáté místo na krátkých překážkách.

Za zmínku stojí ještě šesté místo Zbyňka Čecha v trojskoku (k tomu devátý na 110 m překážek i ve výšce) a stejný výsledek Tomáše Vašíčka na stovce. Drobné zisky přidali Vojta Vávra (400 m a 200 m) a Petr Skřivánek (800 m). Sprinterská štafeta ve složení Vašíček, Koutný, Orava a Bezděk doběhla sedmá. K oddílovému rekordu na 400 m je třeba blahopřát staršímu žákovi Karlu Brychtovi, byť zatím zůstal bez bodu.

Hranické ženy za svými protějšky příliš nezaostaly. V prvním kole obsadily páté místo, když o pouhý jeden bod zaostaly za Přerovem. Závod suverénně ovládla záloha extraligových Vítkovic, před Kopřivnicí a Šternberkem. Celkových devět týmů v soutěži je rovněž znát na počtu účastnic v jednotlivých disciplínách, nejvíce jsou obsazené sprinty, ale například více než deset závodnic v tyči, to se snad v historii druhé ligy žen ještě nestalo.

Nejvíce bodující hranickou závodnicí byla na domácí půdě Adéla Dostálová, která zvítězila v běhu na 800 m a pátá doběhla na poloviční trati. Svou disciplínu, 400 m překážek, ovládla i Klára Úlehlová, navíc byla šestá na stovce s překážkami. Čtvrté místo na dvoustovce vybojovala Adéla Zdražilová. Veronika Svobodová obsadila páté místo na osmistovce a sedmé v oštěpu. Kristýna Podjuklová doběhla na patnáctistovce šestá. Hned za ní, tedy sedmá, finišovala Iva Podjuklová, stejné místo vybojovala i na dvojnásobné trati.

Sedmá skončila také Tereza Indruchová na osmistovce a Julie Číhalová v dálce. Osmistovka byla vůbec nejúspěšnější hranická disciplína, tři body za osmé místo z ní vybojovala ještě Zuzana Slobodová. Osmá na krátkých překážkách doběhla Jitka Svobodová, navíc přidala bod za desáté místo v oštěpu. Druhé místo v novém oddílovém rekordu vybojovala štafeta na 4 x 100 m ve složení Julie Číhalová, Adéla Zdražilová, Veronika Svobodová a Adéla Dostálová. Béčková štafeta ve složení Jitka Svobodová, Kristýna Podjuklová, Terezie Kočnarová a Klára Úlehlová doběhla osmá.

Čtvrté místo mužů a páté místo žen odpovídá letošním hranickým možnostem, mužům zajišťuje postup do baráže, ženy budou muset v následujících třech kolech ještě minimálně o jedno místo poskočit, aby do baráže postoupily. Doufáme, že o dobrý výsledek dokáží zabojovat už ve druhém kole, které se bude konat v sobotu 8. června v Olomouci.

Výsledky

Fotky