Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mladší žáci závodili v Olomouci, starší kategorie v Ostravě

18. 1. 2023

Atletická halová sezóna je v plném proudu, na start už se postavily všechny kategorie kromě přípravek, které oficiální soutěže typu krajských či jiných mistrovství v hale nemají. Hraničtí atleti také nezaostávají a vyráží na závody, především do Olomouce a Ostravy, aby se mohli porovnat s konkurencí.

V pátek 13. ledna vyrazila šestice hranických mladších žáků a žákyň do Olomouce na Zahajovací závody mladšího žactva. Sjelo se přes 200 dětí, což v malé olomoucké hale, kde není oficiální dvoustovkový ovál ale spíš dlouhá rovinka se zatáčkami "kolem sloupu", byl docela organizátorský oříšek. Ale zkušení olomoučtí pořadatelé zvládli vše na výbornou. Hoši v hranickém dresu byli dva. Adam Pečeňa si naordinoval tři disciplíny. Na šedesátce překážek zaběhl čas 12,64 s, na té hladké 9,68 s a do dálky skočil 348 cm. Miroslav Maštera má raději dlouhé běhy, osmistovku zvládl za 3:04,60 min., zkusil i hladkou šedesátku, kde finišoval v čase 10,08 s.

Mezi dívkami byla nejvíce vidět Sofie Kubicová, která skočila 414 cm do dálky a šedesátku zaběhla za 9 vteřin rovných. Náročnou porci disciplín absolvovala Marie Frankovičová, která osmistovku zvládla za 3:13,71 min., hladkou šedesátku za 9,60 s a tu překážkovou za 14,13 s. Stejné disciplíny měla na programu i Viktoriia Masur a byly z toho výkony 3:18,08 min., 9,83 s a 14,78 s. Poslední do party byla Kateřina Brzicová, která na osmistovce zaběhla čas 3:15,16 min. a na hladké šedesátce 11,19 s. Gratulujeme k pěkným výkonům a mnohdy i osobním rekordům.

Výsledky

Ve stejný den vyrazila starší žákyně Romana Odstrčilová do Ostravy, kde se mimo soutěž zúčastnila Halového Mistrovství Jihomoravského kraje. Postavila se na start třístovky. Čas 46,64 s je sice halovým osobním rekordem, ale venku umí ještě o vteřinu rychleji, takže tam jsou ještě rezervy.

Výsledky

V sobotu 14. ledna pak osmička hranických atletů starších kategorií vyrazila do Ostravy, kde se konal Přebor Moravskoslezského kraje dorostu juniorů a dospělých. Závodili tak opět mimo soutěž, šlo tedy především o předvedené výkony nikoliv o umístění. Závodníků bylo stejně jako před týdnem na Zahajovacích závodech opravdu požehnaně - 567 atletů z 64 oddílů z České republiky, Slovenska a Polska. Maximálně spokojená odjížděla z Ostravy překážkářka kategorie žen (dokonce už i veteránek) Michaela Hynčicová, která si zaběhla osobní rekord 10,05 s už v rozběhu, ve finále jej ještě o dvě setiny vylepšila. Jednu disciplínu měla na programu i juniorka Barbora Odstrčilová, která si ve vrhu koulí rovněž vylepšila osobní rekord, čtyřkilové náčiní poslala do vzdálenosti 9,65 m. Všichni ostatní měli po dvou disciplínách.

Mezi muži si dva sprinty zaběhl Zdeněk Podjukl. Na šedesátce časem 7,82 s zaostal za osobákem z roku 2015 o osm setin, na dvoustovce už mu značka PB (osobní rekord) za čas 25,65 s zasvítila. Stejně tak u dorostenky Marie Kročové, které dvoustovku proběhla v čase 28,22 s, čtyřstovkou se pak bohužel protrápila za 65,12 s, zde nejspíš zaúřadoval nedávno prodělaný covid. Stejné disciplíny měla na programu i další dorostenka Ludmila Krčmářová a byly z toho časy 28,98 s a 64,20 s, vzhledem k tomu, že obě disciplíny absolvovala v hale poprvé (venku běžela pouze jednou dvoustovku), jsou to ustavující osobní rekordy. Andrea Šímová se představila v kouli dorostenek, kde zaznamenala výkon 8,08 m, šedesátku pak zaběhla za 9,25 s. Poslední dvě hranické dorostenky si zaběhly šedesátku překážek. Leona Stržínková si vyrovnala osobní rekord 10,63 s, k tomu hladkou šedesátku proběhla v čase 9,17 s. Tereza Haitlová překážky zaběhla za 10,67 s (3 setiny od PB) a do dálky, kde se prala s rozběhem, zapsala výkon 413 cm.

Výsledky