Jdi na obsah Jdi na menu
 


Medailově plodný rok 2015 – zhodnocení letošní sezóny

24. 11. 2015

Letos to hodně cinkalo. Myslíme medaile z vrcholných akcí. Individualitám v hranickém oddíle atletiky SK Hranice se letos dařilo. Po medailově chudých letech se můžeme pyšnit čtyřmi medailemi z "klasického" mistrovství ČR, dalšími čtyřmi z jiných "republik" a devíti medailemi z mistrovství Moravy a Slezska. Zapomenout nesmíme ani a čtyři účasti na mezinárodních mítincích.

Začneme u klasických Mistrovství ČR. Nejúspěšnějším hranickým atletem se stal junior Matyáš Řihák, který si letos na krk pověsil hned tři medaile. Tu první vybojoval na Mistrovství ČR v hale ve vrhu koulí a byla z bronzového kovu, následoval bronz z hodu diskem pod otevřeným nebem. Největší radost si Matyáš udělal na konci prázdnin, kdy vybojoval stříbro v hodu diskem mezi muži do 22 let. O čtvrtou hranickou medaili se zasloužil dorostenec Vojtěch Podjukl. V nádherném závodě na 3000m v hale doběhl na druhém místě.

Stejní dva borci se stali Mistry ČR v soutěži družstev. Matyáš hostoval za družstvo juniorů Sokolu Opava, Vojta letos závodil za dorostence AK Olomouc. O poslední dvě republikové medaile se zasloužily dvě dámy na Mistrovství ČR veteránů v půlmaratonu. Iva Podjuklová doběhla ve své kategorii třetí, Zdeňka Tvrdá ve své kategorii dokonce zvítězila.

Atmosféru mezinárodních závodů si užili opět naši dva nejúspěšnější atleti – Matyáš Řihák a Vojtěch Podjukl. Matyáš startoval na třech mezinárodních akcích. V zimě si užil dva halové mítinky v Německu a Rakousku, v létě startoval na Zlaté tretře v Ostravě. Vojta na začátku června reprezentoval ČR na mezistátním utkání dorostenců ve slovenské Trnavě. Když už jsme u výčtu mezinárodních startů, nesmíme zapomenout ani na naši pětičlennou minivýpravu, která reprezentovala Olomoucký kraj na 5. Olympiádě de Tricolore a dovezla spoustu medailí. V Itálii závodili Vojtěch Podjukl, Vojtěch Vávra, Adam Orava, Adéla Zdražilová a Tereza Birnbaumová.

Když se ohlédneme za Mistrovstvím Moravy a Slezska, napočítáme devět medailí, z toho čtyři zlata. Tituly Mistrů Moravy a Slezska vybojovali junior Matyáš Řihák (koule v hale, disk), mezi muži Svatopluk Uvízl v závodě na 400m překážek a Klára Úlehlová na stejné trati mezi ženami. Stříbro vybojoval opět Matyáš, tentokrát v kouli pod otevřeným nebem a Michaela Hynčicová v halovém pětiboji žen. Pro bronz z halové patnáctistovky si doběhl dorostenec Vojtěch Podjukl, stejný kov si na krk pověsil Svatopluk Uvízl po závodě na 110m překážek. O třetí bronz se zasloužila mužská štafeta na 4x400m ve složení Svatopluk Uvízl, Rostislav Kolář, Vojtěch Vávra a Miroslav Pšenica. Trochu smolných je pak dalších deset čtvrtých míst.

Mládež letos také nezahálela, činila se hlavně v běžeckém poháru dětí a mládeže Olomouckého kraje. Pohár letos čítal celkem devět závodů, do celkových výsledků se započítávalo nejlepších šest. Hranickému oddílu letos přinesly radost čtyři umístění na bedně. Nejlépe si vedl v kategorii starších žáků Tomáš Dvořák, který posbíral nejvíce bodů a vybojoval první místo. Další tři medaile jsou bronzové. V kategorii přípravek hochů obsadil třetí místo Ladislav Procházka, v mladších žákyních Kristýna Podjuklová a mezi dorostenci Vojtěch Podjukl.

Nyní přejděme od individuálních výkonů k týmovým. Pro družstvo mužů to byl letos tak trochu zkušební rok. Po loňském vysněném postupu do I. ligy si hranický oddíl letos vyzkoušel, jaké je to závodit na dvou frontách. Výkonnostně silnější závodníci tvořili "A-tým", který nastoupil v I. lize, ti co si na první ligu netroufali, tvořili "B-tým", který soutěžil ve II. lize. Hranické áčko sice nemělo ambice prát se s nejlepšími moravskými týmy o přední umístění, ale chtělo alespoň důstojně reprezentovat. Bohužel příliš mnoho nemocí nebo zranění vyřadilo klíčové opory týmu z jednotlivých kol, také výběr hostujících závodníků letos nebyl nejlepší. Takže hranické družstvo bohužel skončilo v I. lize poslední a sestoupilo. Nejvíce bodujícím hranický závodníkem se stal Matyáš Řihák. Mladým hranickým borcům se ale v první lize zalíbilo a příští rok by se rádi pokusili opět vybojovat postup. Druholigový tým vybojoval slušné čtvrté místo. Nejvíce bodujícím závodníkem byl Miroslav Pšenica.

Družstvu hranických žen se letos dařilo velmi dobře. Těžilo nejen ze svých kmenových závodnic, ale letos také z hostujících atletek. V sedmileté historii účinkování hranického družstva žen ve druhé lize se teprve podruhé stalo, že hranické atletky ovládly kolo. Stalo se tak na posledním čtvrtém kole v Třinci. Celkové druhé místo je velkým úspěchem. Nejvíce body družstvu přispěla Klára Úlehlová.

Co se týče mládežnických družstev, bylo to letos slabší. Družstva staršího žactva jsme letos kvůli malému počtu závodníků v těchto kategoriích nestavěli vůbec. Naše starší žákyně Adéla Zdražilová a Tereza Birnbaumová hostovaly za družstvo AK Olomouc. Družstva mladšího žactva jsme sice do Krajské soutěže postavili, ale hned prvního kola jsme se nezúčastnili kvůli kolizi závodů s naší Čokoládovou tretrou. Na další dvě kola pak jel velmi malý počet závodníků. Obě družstva tak pochopitelně skončila na posledních šestých místech.

V přípravkách to nebylo o moc lepší. Minimální počty závodníků na jednotlivých kolech způsobily, že hranická družstva skončila na sedmém (chlapci), resp. osmém místě (dívky). Do hranického oddílu sice chodí velký počet dětí ve věku přípravek, ale jakmile dojde na závodění, někteří dávají přednost jiné činnosti. Je to škoda, na družstvech tak ani nemůžeme postavit štafetu, která vždy posilovala týmového ducha. Individuálně se prosazoval hlavně Ladislav Procházka. Toho je třeba pochválit i za suverénní vítězství v Krajském přeboru přípravek ve víceboji.

Pořádání závodů je další aktivitou hranického oddílu. Letos jsme to měli náročné hlavně v termínech ligových soutěží. Pořádali jsme druhé a třetí kolo druhé ligy. Náročné to bylo především proto, že ve stejný den jsme měli áčko na I. lize někde na druhém konci Moravy, béčko a družstvo žen závodilo doma ve II. lize a zároveň jsme museli najít dalších asi 35 lidí, kteří se postarají o bezproblémový chod závodů. Někdy nadlidský úkol, který jsme ale se ctí zvládli. Tímto bychom rádi poděkovali všem našim rozhodčím, pomocníkům a jejich vedoucímu Romanu Odstrčilovi. Oproti ligovému víkendu s domácím kolem bylo pořádání ostatních závodů "brnkačka".

V sobotu 11. dubna jsme pořádali tradiční závody - 48. ročník Běhu vítězství a 44. ročník Hranické dvacítky, v letošním roce k tomu poprvé přibyl také 1. ročník Hranické desítky. Krásné počasí přilákalo rekordní počet účastníků. Celkem se v tento den představilo 375 závodníků. Dále jsme pořádali Otevřené okresní přebory, poprvé regionální kolo Čokoládové tretry, 2. kolo Krajské soutěže družstev mladšího žactva a také dvoje závody pro naši drobotinu. Podzimního Zavírání dráhy se zúčastnilo rekordních 89 mladých hranických atletů.

Nárůst počtu dětí v kategorii přípravek se projevuje i na celkovém počtu členů oddílu, který vykazujeme každým začátkem roku. Pro letošek to bylo celkem 210 členů, z toho mládeže do 19 let 132. Pod svazem jsme měli k 1.1. 2015 registrovaných 79 závodníků. O chod oddílu se momentálně stará dvanáct trenérů. Za jejich obětavou a mnohdy náročnou práci všem mnohokrát děkujeme.

Poděkovat se sluší také atletům za jejich vzornou reprezentaci a přejeme jim mnoho úspěchů nejen ve sportu, ale také v osobním životě.

 

Medailisté 2015 - shrnutí