Jdi na obsah Jdi na menu
 


Matyáš Řihák třetí na Mistrovství Moravy ve vrhu koulí

28. 1. 2013

První letošní medaili z Mistrovství Moravy a Slezska pro atletický oddíl SK Hranice vybojoval v neděli 27. ledna v Olomouci Matyáš Řihák. Mezi dorostenci ve vrhu koulí potvrdil Matyáš formu z předchozích závodů, kde se mu povedlo zaznamenat osobní a zároveň nový oddílový rekord. Na Mistrovství Moravy za ním zaostal o pouhých 6cm.

Matyáš se na závody vydal i přes lehké nachlazení, které ho potkalo těsně před víkendem. Vyplatilo se. V závodě se zlepšoval pokus od pokusu. V tom posledním šestém se do toho opřel pořádně a za skvělý výkon 12,91m bral zaslouženě bronz.

Stejný víkend ale už od soboty závodili v Olomouci také vícebojaři. Z hranického oddílu se Mistrovství Moravy a Slezska ve vícebojích zúčastnili dva starší žáci – Tomáš Pepernik a Adam Orava. Starší žáci závodí v sedmiboji složeném z běhu na 60m, dálky, koule a výšky první den a 60m překážek, tyče a běhu na 1000m druhý den. Hoši se s tímto náročným programem vypořádali skvěle a v silné moravské konkurenci se rozhodně neztratili. V celkovém hodnocení Mistrovství Moravy obsadil Tomáš Pepernik deváté místo a Adam Orava desáté.

Tomáš začal velmi dobrou šedesátkou za 7,95s, v dálce po počátečních patáliích s rozběhem se nakonec do jednoho pokusu trefil a bylo z toho 490cm. Ve vrhu koulí se mu povedl výborný výkon 10,03m. V poslední disciplíně prvního dne, skoku vysokém, se mu však tolik nevedlo, nemohl se srovnat s technikou, skočil 152cm. Druhý den začal překážkami za 9,52s, což je Tomášův standart. Horší to bylo v tyči. Vzhledem k tomu, že hraničtí atleti nemají podmínky k tomu, aby mohli tyč v zimě trénovat, bojovali oba hoši seč mohli, ale bohužel se jim nepodařilo překonat základní výšku. Z tyče si tedy oba odváželi 0 bodů. Závěrečný kilometr však zvládl Tomáš na jedničku, nebál se ho rozběhnout rychle, síly mu vystačili i do závěrečného finiše a výsledný čas 3:16,39min. je velmi kvalitní. V celkovém součtu nasbíral Tomáš 2976 bodů, což mu vyneslo deváté místo.

Adam Orava byl na tom po prvním dnu dokonce lépe než Tomáš. Body sbíral hlavně ve skocích. Šedesátku zaběhl za 8,13s. Ve skoku dalekém zvládl 527cm. Ve vrhu koulí se mu podařil výkon 8,46m. Nejlépe se mu vedlo ve výšce, kde si dokonce skočil výborný osobní rekord 167cm. Po prvním dnu tedy mohl být spokojen. Druhý den začíná Adamovou ne moc oblíbenou disciplínou, šedesátkou překážek. Adam závod sice rozběhl statečně a první dvě překážky mu jakž takž vyšly, ale ty další začal skákat zbytečně vysoko a tak mu přestal vycházet krok mezi překážkami, stačilo to na čas 11,25s. V tyči, jak už bylo řečeno, nezaložil. Za běh na 1000m ovšem Adam také zaslouží pochvalu, čas 3:26,12min. je velmi pěkný. Celkový součet 2633 bodů tedy stačil na desáté místo. Všem třem hochům k jejich výkonům blahopřejeme.

 

Výsledky z MMS ve vrhu koulí

Výsledky z MMS ve vícebojích

 

 

xo5yns4i5vyd8ufy5-ui28akf3erc28dywcajf7ymk9gxkeoex65gdalek9cmyq7f72qx2k.jpg