Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letošní ročník Hranické dvacítky provázelo chladné a větrné počasí

16. 4. 2012

V sobotu 14. dubna pořádal domácí atletický oddíl SK Hranice již 45. ročník Běhu vítězství a 41. ročník Hranické dvacítky. Závody mládežnických kategorií jsou zařazeny do Běžeckého poháru dětí a mládeže Olomouckého kraje, hlavní závod na 20km je pak součástí Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje.

Letošní ročník byl ve znamení chladného a hodně větrného počasí, pršet však naštěstí nezačalo. Hlavní změnou v organizaci celého závodu bylo přesunutí na stadion, park, kde se závody tradičně konaly, totiž letos prochází kompletní rekonstrukcí. Mládež se tedy proběhla po stadioně, starší kategorie vyrazili i do okolí stadionu, hlavní závod také začínal a končil na oválu. Celkově se letošního ročníku zúčastnilo 248 atletů. Závody proběhly za finanční podpory Olomouckého kraje, města Hranice a dalších sponzorů.

Na start závodů dětí, mládeže a mílařů vyrazilo celkem 157 běžců, z tohoto počtu bylo 41 domácích závodníků. Těm se podařilo vybojovat celkem osm medailí. Tu nejcennější získal mezi nejmladšími hochy (ročník 2005 a mladší) Josef Randýsek v závodě na 110m. Na stříbrném stupínku stáli domácí atleti čtyřikrát – Jaromír Šenkeřík (mladší žáci), Vojtěch Podjukl (starší žáci), Tereza Krausová (dorostenky) a Iva Podjuklová (ženy). Bronzové medaile vybojovali Lucie Kročová (nejmladší dívky), Lubomír Bezděk (předžáci) a Zdeněk Podjukl (dorostenci).

Hlavního závodu na 20km se letos zúčastnilo 91 běžců. Stovka by nejspíš padla, kdyby závod nekolidoval s Mistrovstvím republiky v půlmaratonu v Pardubicích. Do Pardubic vyrazila také početná skupina závodníků, kteří by se jinak zúčastnili Hranické dvacítky, mimo jiné její čtyřnásobný vítěz Tomáš Blaha z AK Kroměžíž. Organizátorům se však opět povedlo zajistit polského ultramaratonce Tomasze Chawawka, který loni doběhl třetí. Letos se mu také nepodařilo zvítězit, finišoval na druhém místě za vítězným Petrem Vymazalem z oddílu SK Salix Grymov, který doběhl v čase 1:11:46. Kategorii mužů 40-49 let ovládl Josef Sedláček z Bike Kamík Tučapy (1:14:45). Mezi ženami byla nejrychlejší Adéla Esentierová závodící za Baláž EXTREME-TEAM Ostrava (1:26:10). Jedinou domácí závodnicí na startu Hranické dvacítky byla Zdeňka Tvrdá, která doběhla pátá mezi ženami nad 45 let.

Letošní ročník Běhu vítězství a Hranické dvacítky je tedy minulostí, organizátoři už vzhlížejí k tomu následujícímu. Vzhledem k ohlasům závodníků je pravděpodobné, že závody již zůstanou na stadioně, kde je lepší zázemí jak pro závodníky, tak pro pořadatele. Příští rok tedy nejspíš v termínu 6. dubna na shledanou.

 

Celkové výsledky ve wordu

Celkové výsledky v pdf

Fotografie