Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klára Úlehlová vicemistryní ČR v sedmiboji veteránek

7. 9. 2022

Halové i dráhové veteránské Mistrovství ČR hranické atletce Kláře Úlehlové ze zdravotních důvodů uteklo, tak se rozhodla zaměřit se na veteránské Mistrovství ČR ve vícebojích. Z něj už má doma stříbro (2019) a bronz (2021).

Jako tréninkový závod před Mistrovstvím ČR zvolila Klára Úlehlová mezinárodní mítink Masters Europa Lovosice 2022 ve dnech 12. -14. srpna. Zde si vyzkoušela čtyři vícebojařské disciplíny. Začala skokem do výšky, se kterým ale příliš nebyla spokojená, výkon 133 cm ale stačil na zlato v kategorii žen W40 (40-44 let). Poprvé si zde vyzkoušela krátké překážky v nových rozměrech, v kategorii W40 již klasickou stovku překážek nahrazuje 80 m a mnohem příjemnější je i nižší výška překážek 76 cm (místo 84 cm) a mezery 8 m (místo 8,5m). Zde si doběhla v čase 13,42 s pro stříbro o jednu setinu za zlatem. Následoval oštěp, kde předvedla svůj standart 21,98 m a brala za něj bronz. Druhý den závodů pak vyzkoušela skok daleký, se kterým mohla být nad míru spokojená, výkon 482 cm už neskočila opravdu hodně dlouho, v Lovosicích stačil na stříbro.

Výsledky z Lovosic

Veteránské Mistrovství ČR ve vícebojích proběhlo stejně jako poslední čtyři roky na oblíbeném stadioně v Litomyšli v sobotu a neděli 27. - 28. srpna. Se svou úvodní disciplínou 80 m překážek nebyla Klára Úlehlová tak spokojená jako v Lovosicích, v Litomyšli zaběhla čas 13,75 s. Naopak následný skok do výšky ji příjemně překvapil, výkon 141 cm znamenal velký přísun bodů. Naopak s koulí se poslední roky vyloženě pere, čtyřkilovým náčiním vrhla 7,87 m. Jakožto původem ryzí sprinterka největší bodový přísun zaznamenala na dvoustovce, za velmi pěkný výkon 27,60 s brala 816 bodů.

V úvodní disciplíně druhého dne, skoku dalekém, se ozvala bolavá achilovka, Úlehlová se tak musela spokojit s výkonem 456 cm. Naopak v hodu oštěpem zabojovala a hodila si absolutní osobní rekord 24,53 m. Závěrečná třešinka na dortu, mezi vícebojařkami málokdy oblíbená osmistovka, se Kláře Úlehlové neběžela příliš dobře. Jednak ji lehce limitovala bolavá achilovka a také běžela prakticky celý závod sama na čele, hlavně v konci jí tak chyběl nějaký tahoun. Výsledný čas 2:42,81 min. je takovým průměrem (za poslední tři sedmiboje se s výsledky na osmistovce vlezla do jedné vteřiny), ale vzhledem k tomu, jak letos běhala hlavně v hale, si myslela na lepší čas.

Výsledky na veteránských vícebojích se počítají tak, že dosažený výkon se převede podle věkových koeficientů a až z převedeného výkonu se určí body. Na Mistrovství ČR jsou pak ještě rozděleny kategorie na mladší veterány 35 - 59 let a starší od 60 let nahoru. Klára Úlehlová posbírala v Litomyšli celkem 4266 bodů a v mladší kategorii obsadila druhé místo a odvezla si tak stříbrnou medaili. Oproti loňsku se zlepšila o úctyhodných 374 bodů.

Výsledky sedmiboje