Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klára Úlehlová šestá, Petra Vašinová osmá na Mistrovství ČR mužů a žen v Třinci

19. 7. 2010

Kompletní republiková atletická špička se sjela v sobotu a neděli 17. – 18. července do Třince na Mistrovství ČR mužů a žen na dráze. Z Hranic vyrazila hned dvojice atletek. Petra Vašinová nastoupila na osmistovku, Klára Úlehlová se představila na poloviční trati. Oběma atletkám se podařilo postoupit z rozběhů do finále. Atletický oddíl SK Hranice si tak letos může připsat dvojí finálovou účast na Mistrovství ČR, což je vynikající výsledek.

Oproti původním předpokladům se lepší umístění podařilo vybojovat Kláře Úlehlové. Klára ve svých 28 letech startovala na svém prvním Mistrovství ČR dospělých, naposledy závodila v roce 2004 na Mistrovství ČR do 22 let. V posledních letech se již věnuje hlavně trénování mládeže a administrativní práci pro oddíl atletiky. Na vrchol sezóny se však připravila výborně. Do Třince jela s předpokladem umístění okolo 10. místa. V sobotu Klára nastoupila k prvnímu ze dvou rozběhů a v čase 59,58s si pohlídala třetí přímo postupující místo, postup do finále tak byl obrovským překvapením. Do nedělního finále nastupovala s přáním zaběhnout čas po 59s a pokud možno potvrdit 7. místo podle srovnání časů z rozběhů. Z osmé dráhy neviděla téměř půlku závodu na soupeřky, což jí však vyhovovalo, protože se mohla soustředit na svoje tempo. V poslední stovce pak ze sebe vydala poslední zbytky sil a výsledek překvapil hlavně jí samotnou. Šesté místo a po neuvěřitelných osmi letech zlepšení osobního rekordu o jednu setinu sekundy na 58,60s.

Závod na 800m, ke kterému nastoupila Petra Vašinová, byl letos mimořádně skvěle obsazený, z české špičky nechyběl téměř nikdo. Petra finálovou účastí potvrdila, že do této špičky rozhodně patří. V sobotu se postavila na start druhého rozběhu. Na rozdíl od prvního rozběhu, který byl tempem české jedničky Lenky Masné značně roztrhán, druhý rozběh běžely půlkařky ve skupině a o třech přímo postupujících se rozhodovalo až v závěru. Petra se před poslední zatáčkou nechala trochu zavřít u mantinelu, o to více práce měla v poslední stovce. Nepodařilo se jí sice postoupit přímo, ale čas 2:18,18min jí také zajistil postup do nedělního finále. Oproti sobotním tropickým vedrům bylo v neděli asi o 10 stupňů méně, což atletům mnohem více vyhovovalo. Bylo to znát i na tempu závodu na 800m žen. Lenka Masná nastolila téměř vražedné tempo, kterému se ostatní závodnice alespoň částečně pokoušely přizpůsobit. První čtyřstovku probíhala Petra v mezičase 63s na osmém místě. V poslední zatáčce se jí podařilo předběhnout jednu závodnici, 50m před cílem však vyčerpaná o sedmou pozici přišla. I tak je osmé místo na Mistrovství ČR skvělým výsledkem, spokojená může být i s časem 2:14,46min, který je o tři vteřiny lepší než letošní nejlepší čas a necelou vteřinu za osobním rekordem.

Hranický oddíl může být s vystoupením svých atletek na Mistrovství ČR rozhodně spokojený. Klára má tak vrchol sezóny za sebou, v druhé půlce srpna ji ale čeká ještě pár závodů včetně 4. kola II. ligy v sobotu 21.8. v Hranicích. Petra bude poslední prázdninový víkend závodit na Mistrovství ČR do 22 let, kde opět není bez šance na skvělý výsledek.

 

Celkové výsledky najdete zde

Fotografie najdete zde