Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klára Úlehlová druhá a Iva Podjuklová třetí na veteránském Mistrovství ČR

9. 3. 2020

Posledním letošním halovým šampionátem bylo Mistrovství ČR veteránů v sobotu 7. března v Jablonci nad Nisou. Do 300 km vzdáleného města, kde je téměř neustále zima, vyrazily také dvě zástupkyně hranické atletiky, sprinterka Klára Úlehlová a běžkyně Iva Podjuklová.

Náročnější program co do počtu startů měla Klára Úlehlová. Nejprve startovala v běhu na 200 m. Netradiční tvar jabloneckého oválu dlouhého 300 m příliš rychlým časům v dlouhých sprintech nepřeje, zatáčky jsou příliš krátké a vyběhnout je naplno je téměř nemožné. Přesto s časem 28,18 s byla Klára Úlehlová spokojená, je téměř o dvě desetiny rychlejší než její jediný letošní start na dvoustovce z ostravského Mistrovství Moravy a Slezska. Do cíle závodu v Jablonci sice doběhla jako první (když nepočítáme polskou veteránku běžící mimo soutěž), ale po přepočtech podle věkových koeficientů jí čas stačil až na čtvrté místo.

Zhruba hodinu a půl po dvoustovce se Klára Úlehlová postavila i na start dvojnásobné trati, kterou přece jen bere jako svou hlavní disciplínu. Letošní nejlepší čas 61,82 s měla rovněž z Mistrovství Moravy a Slezska. Od něj (více než měsíc) však kvůli bolesti achilovky neobula na nohy tretry a příprava tak probíhala pouze na trávě, pilinové dráze a v posilovně. V Jablonci však měla problém hlavně s rozložením sil na netradičním oválu a závod rozběhla příliš pomalu, navíc neslyšela povel startéra "pozor" (startér mluvil příliš potichu a navíc do startu mluvil moderátor). Do cíle opět doběhla jako první, s časem 64,76 s však spokojená nebyla. Po přepočtech jí však stačil na druhé místo a mohla se tak radovat alespoň ze stříbrné medaile.

Iva Podjuklová se v Jablonci představila pouze na své nejoblíbenější trati 1500 m, ze které už má pěknou řádku medailových úspěchů z veteránských "republik". Letos na konci dubna plánuje rovněž start na maratonské trati, zkombinovat přípravu na halovou patnáctistovku s přípravou na maraton byl tedy skutečný oříšek. Letošní nejlepší čas na 1500 m běžela už v půlce ledna v Ostravě (5:49,12 min.). V Jablonci měla první při kola výbornou vodičku, v posledních dvou kolech se jí však neudržela a do cíle doběhla v čase 6:01,26 min., s časem tedy spokojená být nemohla. Po přepočtech dle věkových koeficientů jí však tento čas stačil na třetí místo, mohla si tedy pověsit na krk bronzovou medaili.

Výsledky

89771931_272573863733228_3500284954808418304_n.jpg