Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kateřina Kasparová na MMS těsně pod stupni vítězů

24. 7. 2021

Jarní část letošní atletické sezony vyvrcholila pro kategorie staršího žactva závody v rámci Mistrovství Moravy a Slezska. Nejprve proběhlo ve Vítkovicích 1. července soutěžení v jednotlivých disciplínách, o týden později se ve dvoudenním klání utkali v Třinci vícebojaři. V obou případech hranickou atletiku zastupovala Kateřina Kasparová.

Vítkovický stadion byl tradičně velmi dobře připraven – s pořádáním velkých akcí tu mají bohaté zkušenosti. Počasí bylo také přívětivé – teplo, ale ne horko, sem tam foukl větřík. Kateřina Kasparová se nejprve utkala s moravskou špičkou na trati 200 m překážek. Papírové předpoklady ji řadily mezi 27 účastnicemi do druhé poloviny startovního pole. Deset překážek se jí ale podařilo zvládnout v téměř plynulém rytmu, ve druhém běhu vybojovala třetí místo a v konečném účtování obsadila krásnou devátou pozici. Její čas 31,36 s znamenal nejen osobní rekord, ale i překonání oddílového rekordu starších žákyň z roku 2005, který držela Magdaléna Havlínová, a dorostenek, který byl 26 let ve vlastnictví další výrazné osobnosti hranické atletiky Hany Sommerové.

Ve své hlavní disciplíně, hodu oštěpem, se taky sešla početná konkurence. Tady patřilo mezi 28 účastnicemi Kasparové podle dosavadních výkonů druhé místo. Po euforii z výsledku na překážkách se jí ale nedařilo. Ve velmi zdlouhavé soutěži s téměř nekonečnými odstupy mezi pokusy dostatečně se soustředit na techniku a průměrným výkonem 35,60 m zůstala těsně pod medailovými pozicemi na čtvrtém místě.

Výsledky

V sobotu a v neděli 10. a 11. července se nejpočetnější konkurence sešla při víceboji napříč všemi kategoriemi právě mezi staršími žákyněmi. Pětadvacet děvčat bojovalo jak o medailové posty, tak o získání limitu na mistrovství republiky (víceboje se tak často nepořádají a v koronavirové éře ještě méně).

Byla krásná slunečná sobota. Kateřině Kasparové vyšla pěkně hned první disciplína, 100 m překážek. Ve třetím běhu se mohla soustředit víceméně na sebe, zvítězila a časem 16,03 s  vylepšila vlastní oddílový rekord o cca 0,7 s. Po tomto slibném začátku ovšem následovala studená sprcha v podobě skoku do výšky. Ten zvládá na úrovni cca 140 cm, tentokrát ale překonala pouze základní výšku 125 cm. Při dalších pokusech sice vždy vystoupala velmi vysoko, pak ale padala do laťky. Bodová ztráta z výšky ji patrně připravila v konečném účtování o medaili.

Ve vrhu koulí odvedla pěkný standard 10,78 m, za osobákem příliš nezaostala ani ve sprintu na 150 m (20,06 s). První den tak končila na průběžně čtrnácté pozici.

I neděle začala v letním duchu – slunečno a teplo. Skok do dálky se Kasparové celkem vydařil – pokus od pokusu se posouvala a odnesla si pěkný výkon 484 cm. Mezi oštěpařkami byla favoritka. Tuto pozici držela od prvního pokusu, nejlépe se ale vydařil ten třetí. Výkon 39,72 m znamenalo vítězství v této disciplíně víceboje a další výrazné vylepšení vlastního oddílového rekordu.

To už se ale začalo zatahovat k bouřce a závěrečná osmistovka startovala v mírném deštíku. Naštěstí se za ty cca 3 minuty příliš nerozpršelo. Kasparová tuto disciplínu protrpěla ve druhé polovině startovního pole. V konečném účtování obsadila se součtem 4099 bodů (ty těsně neprolomené hranice byly pro tento její víceboj typické) v rámci MMS šesté místo. Její výkon znamenal posun historického maxima hranických žákyň o cca 1000 bodů. Při bilanci pěti osobních a tří oddílových rekordů tedy odjížděla domů spokojená.

Výsledky