Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kasparová a Odstrčilová si na MČR posouvaly osobní rekordy

30. 6. 2023

Gigant, jak se z důvodu počtu účastníků, přezdívá Mistrovství ČR dorostu a juniorů, se konal v sobotu a v neděli 17. a 18. června v Praze na stadionu atletického oddílu TJ Dukla Praha, Juliska. Díky svým letošním výkonům se na něj probojovaly i dvě atletky z atletického oddílu SK Hranice. Obě se přestavily ve vrhačských disciplínách. Dorostenka Kateřina Kasparová reprezentovala v hodu oštěpem, juniorka Barbora Odstrčilová házela diskem.

Kateřina Kasparová byla před MČR v celorepublikových tabulkách v hodu oštěpem patnáctá dorostenek a patnáctý výkon (39,99 m z družstev dorostenek v Ostravě) měla také z 16 vybraných závodnic. To se tak často nestává, aby se na MČR v disciplíně představili opravdu všichni závodníci z čela tabulek. Konkurence tedy byla opravdu obrovská, počasí v neděli horké a slunečné. Kasparové vyšel velmi pěkně už úvodní pokus (39,77 m), ve druhém ovšem předvedla parádu a výkonem 41,68 m se na chvíli ocitla na třetím místě. Bohužel ne na dlouho, ve třetí sérii se závodnice houfem začaly zlepšovat, Kasparová předvedla ve třetí sérii 39,94 m, a pořadím se postupně propadla až na deváté místo a do užšího finále se tak těsně neprobojovala. Každopádně si ale zaslouží obrovskou pochvalu, jak za umístění, tak především za předvedený výkon. Pro Kasparovou to bylo poslední Mistrovství ČR pětisetgamovým náčiním, příští rok už přechází do juniorek a bude mít tak oštěp o 100 gramů těžší. I s tím si však umí poradit, jak předvádí na lize, a věříme, že bude nadále oddíl tak skvěle reprezentovat.

Barbora Odstrčilová je juniorka teprve prvním rokem. Na MČR juniorek v hodu diskem se probojovala výkonem 32,45 m až jako poslední náhradnice, měla tedy 16. výkon. Počasí v sobotním odpoledni atletice zrovna nepřálo, Prahou se prohnalo asi deset bouřek, poslední i s kroupami. V deštivém počasí na mokrém kruhu si Odstrčilová však dokázala poradit hned s úvodním pokusem, kilogramový disk poslala do vzdálenosti 32,85 m. Ještě lépe si však vedla ve druhé sérii, kde předvedla osobní rekord 33,33 m. Ve třetí sérii zaznamenala nezdařený pokus a celkově obsadila výborné dvanácté místo. I jí patří velká gratulace k předvedenému výkonu i umístění.

Obě hranické závodnice předvedly při vrcholu sezóny osobní rekordy a proti papírovým předpokladům si výrazně polepšily, přesně tak to má na Mistrovství ČR být a patří jim tak velký dík za skvělou reprezentaci oddílu.

Výsledky