Jdi na obsah Jdi na menu
 


Junioři zaostali na Mistrovství ČR za očekáváním

27. 6. 2017

Až do dalekého Jablonce nad Nisou vyjela trojice hranických atletů na Mistrovství ČR dorostu a juniorů, které se zde konalo v sobotu a neděli 24.-25. června. Všichni tři hraničtí junioři startovali v disciplínách, kde se jim postavili do cesty překážky.

Největší naděje vkládal oddíl do Vojtěcha Podjukla, který se v posledních letech specializuje na 3000m překážek neboli stýpl. V Jablonci chyběl leader letošních tabulek David Foller z Brna, Podjukl tak jako druhý v tabulkách patřil mezi hlavní adepty titulu. První polovinu závodu běželi hlavní favorité prakticky pohromadě, poté zvýšil tempo a zbytku startovního pole odskočil slávistický Kuriš. Podjukl se držel s dalším soupeřem se ztrátou za ním. Poslední dvoustovku už mu na rozdíl od soupeřů viditelně došly síly a navíc se zezadu přihnal další závodník, na Vojtu tak zbyla nepopulární brambora. Čas 9:53,50min. je navíc o více než 20 vteřin vzdálen od jeho osobního rekordu. Po závodě se nechal slyšet, že už od poloviny se mu velmi špatně dýchalo. Spolu s trenérem Zbyňkem Tesařem a lékaři nyní budou hledat příčiny už asi třetího výpadku formy v nejdůležitější fázi letní sezóny. V neděli pak Vojta nastoupil ještě k závodu na 5000m, který už tři roky neběžel. Závod však tentokrát vzdal pět kol před cílem ze sedmé pozice.

Další dva hraničtí borci startovali na stodesítce a čtyřstovce překážek. Ladislav Koutný byl na svém prvním Mistrovství ČR a hlavně tedy sbíral zkušenosti, navíc je junior teprve prvním rokem. Nováčkovskou daň si vybral v obou závodech. Na krátkých překážkách si nejspíš špatně nastavil bloky, tím pádem mu nevyšla klíčová první překážka, musel téměř zastavit a znova se rozbíhat. Ztrátu už pochopitelně nedotáhl. Časem 17,26s obsadil celkové 15. místo. O jedno místo před ním (čas 16,67s) skončil Adam Orava, tomu naopak první tři překážky vyšly krásně, pak ovšem přestal běžet a začal skákat, navíc skopl zhruba polovinu překážek, což na plynulosti běhu rozhodně nepřidá.

Chuť si Adam spravil na dlouhých překážkách, které zatím letos běhal výrazně pod své možnosti. V Jablonci mu konečně překážky vycházely, navíc zbylo i něco sil do závěru, časem 58,21s obsadil celkové 15. místo. Koutný na dlouhých překážkách bohužel nenavázal na svůj výkon z Mistrovství Moravy, kde si po krásném plynulém běhu zaběhl osobní rekord. V Jablonci měl závod úplně jiný scénář, opět mu nevyšla první překážka a poté se to již vezlo. Časem 62,12s obsadil celkové 21. místo. 

Výsledky

Fotografie