Jdi na obsah Jdi na menu
 


JE TO TAM!!! - Družstvo mužů vyhrálo svou skupinu a postoupilo do I. ligy

9. 9. 2014

Družstvo mužů v posledním čtvrtém kole II. ligy s přehledem uhájilo průběžné vedení před dotírajícím Havířovem a postoupilo do I. ligy. Závěrečný boj letošního ročníku proběhl v sobotu 6. září v Šumperku. Bylo to veliké finále se vším všudy. Havířov se nevzdal a přijel ve snaze vyhrát toto kolo a třeba i letošní ligu se všemi, které měl k dispozici a mnohé disciplíny se nesly v duchu našeho vzájemného duelu. Také hranické družstvo nastoupilo v prakticky nejsilnější sestavě v plném povoleném počtu 24 závodníků (chyběli pouze Kunovský, který zrovna reprezentoval republiku v požárním sportu na MS v Kazachstánu, a Kalina kvůli školnímu kursu). Od začátku muži v hranickém dresu stahovali náskok 35 bodů, které si Havířov přinesl z chůze, aby zhruba v polovině časového pořadu stav dorovnali a dál už jen získávali na konečný rozdíl 37 bodů. Bodový rekord z prvního kola sice nepřekonali, ale 249 bodů je taky pěkná porce. Zvítězili tedy přesvědčivě, přes 200 bodů se dostal druhý Havířov (212,5), třetí Šumperk 160, pak s velkým odstupem Šternberk (104) a ostatní už pod 100 bodů.

     Počasí bylo pro atletiku ideální. Slunečno, přiměřeně teplo, sem tam mírný větřík, který ničemu nevadil. Oproti minulým kolům byli hraničtí aktivnější v bězích. Pochvalu zaslouží překážkáři, kteří položili základ k vítězství. Letošní opory – vrhy a hody – měly velkou konkurenci v borcích z Havířova, přesto jejich příspěvek zůstal na vysoké úrovni. Skokani se činili tak, jak jsme u nich zvyklí, pole soupeřů jim ovšem spíš prořídlo. Sprinty zůstaly slabší.

Nejvíc bodů nasbíral Svatopluk Uvízl. V novém osobním (běžel to poprvé) a oddílovém juniorském rekordu s přehledem ovládl 400m překážek. Osobák si výrazně vylepšil i na 110m přek., kde skončil těsně druhý. Stejnou pozici zaujal i v trojskou. Tady mu porážku z minulého kola oplatil Zbyněk Čech. Ten přidal dva bronzy (v dálce a výšce).

Zcela šílenou kombinaci si vymyslel Václav Bitala. Po suverénním vítězství na 10km si půl hodiny spočinul a pak se vydal na dlouhý „sprint“ na osmistovce. Ostatní byli čerství, takže skončil v závěru těsně sedmý. To mu ovšem nevzalo chuť do závodění, a po trochu delší pauze zakončil svůj trojboj patnáctistovkou. Tady se ho v dlouhém stupňovaném finiši udržel a posléze přespurtoval jediný soupeř, takže Václav vybojoval stříbro.

Jeden z nejvýraznějších talentů hranického oddílu poslední doby,  Adam Orava, se již s následky jarního zranění vypořádal a vyskákal druhé místo ve výšce (a na pokusy „skalp“ Zbyňka Čecha), třetí na 110m přek. a šesté na pro něho stále ještě příliš dlouhé překážkové čtvrtce.

Mezi vrhači byl opět nejproduktivnější spolehlivý Pavel Kukla. V disku vybojoval třetí místo, v kouli a kladivu skončil čtvrtý. Jaroslav Velčovský vrhl zkušeně kouli na třetí pozici a přidal páté místo v kladivu. Matyáš Řihák měl asi větší ambice, nicméně pátá pozice v oštěpu, šestá v kouli a devátá v disku naše konto rovněž výrazně obohatila. Zbyněk Šebesta přijel na kole z Uničova, hodil kladivo na bronz, krátce poseděl a zas jel. To „srdcaři“ Petr Havránek a David Rotrekl si závody plně užili. Na krátkých (ale vysokých) překážkách skončili čtvrtý a pátý, na dlouhých osmý a jedenáctý. Stále se lepšící Jaromír Kuchař vyházel a vyvrhal dvě sedmá místa (koule, disk), v oštěpu skončil desátý.

Divácky velmi povedené bylo vystoupení bratrů Podjuklů. Běh na 400m absolvovali vedle sebe, prakticky stejným krokem (téměř jako dvojčata Borleova). V závěrečné rovince byl Vojta přece jen uvolněnější, takže doběhl osmý a Zdeněk devátý, oba rovněž v osobních rekordech. Vojta navíc krásně zvládl 1500m, kde mu čtvrté místo opravdu slušelo. Spokojený může být i další dorostenec Vojtěch Vávra, 400m zvládl z hraničáků nejrychleji a skončil v novém osobním rekordu šestý. Osobák si zaběhl i na poloviční trati, tam to stačilo na místo sedmé.

Tomáš Vašíček vyskákal páté místo v dálce, na stovce skončil osmý.  Při závěrečných štafetách na Havránka přece jen počkal a pěkně zafinišoval na celkové stříbro štafetu, kterou výborně rozběhli Uvízl s Vávrou. Mezi dálkaři se prosadili ještě šestý Tomáš Černý a desátý Petr Uhlíř.

Možná trochu zklamaný sedmým místem odcházel z oštěpu Jiří Šigut, nicméně body jsou to dobré. Totéž platí i pro Petra Matěje (devátý v oštěpu), tyč vedoucího družstva Vladislava Kaspara (8. místo), Rosťu Koláře, který po pěkně takticky tempově běžené desítce želel 0,1 s, která ho dělila od hranice 36 minut, Petra Beka (desátý na 400m), Jana Dostála (totéž na 100m), a Václava Žabíčka, který svou snahu na 10km, 800m a 1500m v body nepřetavil.

Letošní liga je tedy za námi. Družstvo mužů konečně dokázalo to, o co usilovalo po cca 25 let několik generací hranických atletů – vybojovali pro Hranice první ligu. Příští rok se rozdělí na družstvo „A“, které okusí slasti a strasti vyšší soutěže, a „B“, které setrvá ve druhé lize. Přece jen je stále celkem dost hranických atletů, kteří by se mezi výrazně lepšími soupeři už asi necítili dobře a stále mají chuť závodit. Oběma týmům budeme držet v přístí sezóně palce.

 

Družstvo žen po loňském celkovém třetím místě letos o jednu příčku kleslo. Je však třeba říct, že letošní sestava družstva byla z velké části složena z mladých atletek, které ve II. lize mezi ženami teprve sbírají zkušenosti. Byly však platnými členkami týmu a je třeba je pochválit. Severní skupinu II. ligy ovládly ženy z Šumperku před Šternberkem a Porubou. Hranické družstvo bylo tedy čtvrté před posledním týmem SKM Valašské Meziříčí.

V Šumperku obsadilo hranické družstvo opět čtvrtou pozici, stejně jako ve všech předchozích kolech. Nejvíce bodující hranickou závodnicí kola se stala Michaela Hynčicová, které je třeba pogratulovat, od loňského roku, kdy se závoděním začala, udělala obrovský kus práce. O vítězství v závodě na 400m překážek ji připravil až pád na poslední překážce, i tak statečně doběhla na druhém místě. Třetí místo pak přidala z krátkých překážek v novém osobním rekordu. Spoleh je vždy na Michaelu Kasparovou, vybojovala stříbro v tyči a bronz v kladivu. Stejné kovy si vysloužila hostující Vanessa Godárová v kouli a v disku. Pro skvělé druhé místo v závodě na 5000m si doběhla Marie Berná, v závěru soutěže ještě přidala bod za šesté místo z patnáctistovky. Páté místo v kladivu a dvě šestá místa v kouli a disku vybojovala hostující vrhačka Adéla Šnobelová. Pro páté místo na krátkých a šesté místo na dlouhých překážkách si doběhla Jitka Svobodová.

Šestá na osmistovce skončila Kristýna Kadúchová, stejnou příčku na poloviční trati vybojovala Tereza Birnbaumová. Terka pak společně s Michaelou Hynčicovou, Adélou Zdražilovou a Nikol Benešovou doběhla ve štafetě na 4x100m na třetím místě. Jedinou hranickou závodnicí, které se v Šumperku těsně nepodařilo dosáhnout na body, byla Iva Podjuklová. Běhy na 400m a 1500m dokončila na sedmých místech. Družstvo žen bude tedy příští rok společně s mužských „béčkem“ opět působit ve druhé lize.

 

Celkové výsledky

Fotky

dsc_1865.jpg