Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hranické atletky závodily na Mistrovství ČR

24. 9. 2018

Až do Jablonce nad Nisou cestovala čtveřice hranických atletek na Mistrovství ČR staršího žactva, které se konalo v sobotu a neděli 22. - 23. září. Do individuálních disciplín se svými výkony prezentovaly Adéla Dostálová a Veronika Svobodová. Týmového ducha pak posílily v závěrečné štafetě na 4 x 300 m. Počasí tento víkend panovalo vyloženě psí, chladno, vítr a v neděli se přidal i déšť.

Poměrně široký rozsah běžeckých disciplín obsáhne Adéla Dostálová. Na Mistrovství republiky by se svými časy nominovala na 300 m, 800 m i 1500 m. S trenérkou Klárou Úlehlovou vybraly nejdelší distanci. Do sobotního závodu Dostálová nastupovala s jedenáctým časem z osmnácti vybraných závodnic. Hned od prvních metrů bylo jasné, že dnes osobní rekordy (Dostálová má 4:59,12 min.) padat nebudou. Nikomu se nechtělo dopředu, celá početná skupina se tak dlouho držela pohromadě. Až do náběhu do posledního kola se Dostálová držela v přední části skupiny, pak se ovšem výrazně zrychlilo, na což nedokázala zareagovat. Do cíle doběhla v čase 5:06,25 min. na jedenáctém místě, čímž sice potvrdila tabulkové postavení, ale do závodu nastupovala s vyššími ambicemi.

Veronika Svobodová se svým osobním rekordem 2:25,65 min. nominovala na osmistovku. Z 24 vybraných závodnic měla Svobodová sedmnáctý nejlepší čas. Nalosována byla do druhého ze tří rozběhů. A stejně jako v případě patnáctistovky i zde se výrazně taktizovalo, o dvě přímo postupová místa do finále se bojovalo až v samotném závěru. Svobodová na nejlepší nestačila, v rozběhu doběhla šestá za 2:33,01 min. Celkově obsadila osmnácté místo, na postup do finále by si musela posunout osobní rekord zhruba o čtvrt vteřiny.

V samotném závěru programu pak tato děvčata společně s Kristýnou Podjuklovou a Lucií Kročovou nastoupila do štafety na 4 x 300 m. Přihlášeno bylo neuvěřitelných 27 kvartetů děvčat. Cílem hranických závodnic byl především dobře zaběhnutý závod a překonání loňského oddílového rekordu 3:11,25 min. Obojí se podařilo. V posledním ze čtyř běhů štafetu velmi pěkně rozběh benjamínek týmu - věkem teprve mladší žákyně Lucie Kročová, seběh má z osmistovky natrénovaný Veronika Svobodová a i ve štafetě jej zvládla dobře, kolík předávala Kristýně Podjuklové na třetím místě, ta jej na stejné pozici donesla finišmance Adéle Dostálové. Ačkoliv se Dostálová přibližovala, před ní běžící bruntálskou závodnici již nestihla dotáhnout. Cílem proběhla v novém oddílovém rekordu 3:03,24 min. V nabitém závodě hranický kvartet obsadil celkově 21. pozici.

Výsledky

Fotky