Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hranické "béčko" ovládlo první kolo ligy

23. 5. 2016

Družstvo mužů atletického oddílu SK Hranice sice loni první ligu v soutěži neudrželo, ale díky postupu olomouckého týmu do extraligy a spojení A a B týmu Moravské Slavie Brno se uvolnily v soutěži dvě místa a hranický tým opět dostal pozvánku se soutěže zúčastnit. Oddíl tuto nabídku pochopitelně využil a tak se letos opět utká s dalšími týmy druhé nejvyšší soutěže. Zvolil opět stejnou strategii jako loni a postavil jak A-tým v první lize tak B-tým ve druhé lize. Kromě posledního čtvrtého kola, jsou všechna ostatní kola současně. To první se konalo v sobotu 14. května. Prvoligové týmy se utkaly v Uherském Hradišti, druholigové týmy vyjely do Šumperku.

Ve snaze obstát v konkurenci první ligy lépe, než loni, shromáždil hranický oddíl do „elitního“ týmu všechny, kdo měli nějakou šanci získat v soutěži body. Musíme konstatovat, že se opravdu všichni snažili. Bodový zisk v prvním kole byl skoro dvojnásobkem nejvyššího loňského. Padaly osobáky (Adam Orava, Vojtové Podjukl a Vávra, Václav Bitala). Ani tak to nestačilo a na Hranice opět zbylo poslední místo. Těch šest bodů, o které skončil před námi Třinec, by asi Zbyněk Čech neomezen zraněním kolene a štafety zařazeny do A běhů k přiměřeným soupeřům (a ne soupeřící pouze s časem, kdy kontaktní závod by prospěl hlavně té čtvrtkařské) dokázali dohnat a předehnat. To jsou ovšem kdyby, na které se nehraje, o to více se hoši musí snažit v dalších kolech.

Adam Orava ovládl v novém oddílovém rekordu dlouhé překážky. Přes časovou kolizi disciplín mu vyšla i výška, kde skončil třetí, a nasbíral suverénně nejvíc bodů. Na stříbro dosáhl v běhu na 10km Václav Bitala. Svou formu potvrdil ještě v rychlostním testu na 1500m, kde doběhl pátý v osobním rekordu. Na třetí místo vrhl kouli Jaroslav Velčovský. Čtvrté místo vybojoval Vojtěch Podjukl na půlce (k tomu sedmý na 1500m), pátí skončili Zbyněk Šebesta v kladivu a František Kunovský na stovce i dvoustovce (sprinty byly nejnašlapanější disciplíny). Svatopluk Uvízl prakticky bez přípravy zvládl šestá místa ve výšce a trojskoku, na krátkých (ale zato vysokých) překážkách doběhl desátý. Znovunalezený Radek Masař je zdolal téměř o vteřinu rychleji na sedmé pozici. Stejné místo obsadil v tyči Valdemar Matuška. Výčet je třeba doplnit osmým místem Petra Havránka v chůzi a desátými Zbyňka Čecha (výška, trojskok), a Petra Korábečného (100m). Obě štafety – 4x100m (Uvízl, Masař, Korábečný, Kunovský) i 4x400m (Drozda, Vávra, Podjukl, Orava) dokázaly, že kolektivní duch je u nás povoleným dopingem. Své rozběhy s přehledem vyhrály a skončily na třetím, resp. čtvrtém místě a zejména na tu delší byla radost pohledět. Druhé kolo I. ligy se bude konat v sobotu 28. května v Břeclavi.

Hranické béčko se ve druhé lize opravdu činilo. V takový průběh a výsledek jsme ani nedoufali. Skupinka „sirotků“ po vyčlenění všech, kdo měli aspoň nějakou naději na body do první ligy, odjížděla do Šumperka bez ambicí. Pole soupeřů ale prořídlo (ani ne tak v bězích, které jsme stejně neměli, jako v technikách) a parta mladíků z Vítkovic v hranických barvách se měla čile k světu, a když se ani ostatní členové družstva nenechali zahanbit, vybojovali překvapivé první místo o jeden bod před domácím Šumperkem.

Z vítězství v disciplíně se hranické barvy radovali třikrát. Nejprve v předtermínu Tomáš Kalina obětavě ušel 10km. Při samotných závodech pak Pavel Bilský zvítězil v kouli, v kladivu a disku skončil šestý. Robin Hrdlička opanoval oštěp a přidal páté místo v kouli. Pomyslné stříbro vybojoval v kouli v tomto kole nejvíce bodující Pavel Kukla. Dál přidal třetí místo v disku a páté v kladivu. Na třetí pozici byl tentokrát slušný nával: Rostislav Kolář ho vybojoval po pěkném finiši na 10km, Tomáš Černý v dálce těsně pod 6m, Tomáš Dvořák za nový osobák v trojskoku (k tomu šestý při premiéře na 400m přek.), a Vladislav Kasapr v tyči. David Rotrekl se nelekl vysokých překážek a doběhl čtvrtý, oštěpem přidal páté místo. Další důležité body doplnili Petr Skřivánek (1500m – osmý), Václav Žabíček (10km – osmý), Petr Uhlíř (dálka – devátý), Zdeněk Podjukl (400m – devátý) a Jan Dostál (100m – desátý). Naše celkové prvenství ale potvrdila až závěrečná štafeta 4x100m, kde Dvořák, Dostál, Podjukl a Uhlíř za sebou nechali i ten den úspěšnější sprintery a vybojovali třetí místo.

Družstvo žen ve druhé lize letos není tak početné jako loni. Na první kolo vyrazila pouhá osmička závodnic, ale i tak se rozhodně neztratily, v kole vybojovaly třetí místo. Nejvíce body přispěla hostující vrhačka Denisa Přečková, která zvítězila v kouli a disku, druhé místo přidala z kladiva. Podobně úspěšná byla i Radka Stružková, která ovládla obě střední tratě (800m a 1500m). Druhá na dlouhých a třetí na krátkých překážkách doběhla Michaela Hynčicová. Adéla Šnobelová obsadila třetí místo v kladivu, čtvrté v kouli a páté v disku. Klára Úlehlová finišovala na dlouhých překážkách třetí a na osmistovce čtvrtá. Nejdelší trať absolvovala Ivana Klímová, která doběhla v závodě na 3000m pátá. Bod za šesté místo v oštěpu přidala Jitka Svobodová. Štafeta na 4x100m ve složení Hynčicová, Zdražilová, Svobodová a Úlehlová doběhla třetí.

Druhé kolo II. ligy mužů a žen se bude konat v sobotu 28. května v Hranicích od 10 hodin. Všechny srdečně zveme.

Výsledky I. ligy

Výsledky II. ligy

Fotky ze II. ligy