Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hranická štafeta už potřetí šestá na Mistrovství ČR

28. 6. 2021

Týden po republikovém šampionátu dorostu a juniorů přišla řada také na atlety dospělé kategorie. Mistrovství ČR mužů a žen se konalo v sobotu a neděli 26. - 27. června ve Zlíně. Z Hranic se nominovaly půlkařka Adéla Dostálová, čtvrtkařka překážkářka Adéla Zdražilová a ženská štafeta na 4 x 400 m.

V sobotu ke svému rozběhu na 400 m překážek jako první nastoupila Adéla Zdražilová. Loňskému osobnímu rekordu 62,20 s se při svých dvou letošních startech přiblížila na 1,5 vteřiny. Ve Zlíně byl plán se dostat pod metu 63 vteřin. U překážek je nejdůležitější rytmus, ten bohužel Zdražilovou zradil. Na prvních dvou mezerách byla moc blízko překážek, tudíž musela zadrobit a rytmus ztratila. Další průběh závodu už byl plynulejší. Výsledný čas 63,82 s byl prakticky shodný jak předešlé dva starty. Celkově obsadila Zdražilová na MČR čtrnácté místo.

Adéla Dostálová je věkem teprve juniorka a Mistrovství ČR své kategorie před týdnem obsadila páté místo. Do Zlína jela s cílem si posunout svůj osobní rekord na osmistovce 2:13,49 min. Měla však smůlu na nasazení do rozběhu. V prvním rozběhu se běželo výrazně rychleji a všechny závodnice běžely pod Dostálové osobní rekord. Ve druhém rozběhu, do kterého byla nalosována do první dráhy, se bohužel nikomu nechtělo dopředu. Po seběhu se prakticky zastavilo, došlo i k pár strkanicím. Kdyby Dostálová měla kudy, šla by dopředu ona, ale zde bohužel zaúřadovala první dráha. Závodit se začalo až zhruba 300 m do cíle. Dostálová zatím nemá takové zrychlení oproti závodnicím, které mají osobní rekordy pod 2:10. Do cíle doběhla v čase 2:14,49 min. V celkovém pořadí obsadila 16. místo.

V neděli se pak k těmto dvěma atletkám přidala ještě juniorka Veronika Svobodová a trenérka těchto tří atletek Klára Úlehlová, aby utvořily kvartet ve štafetě na 4 x 400 m. Cíl byl jasný, pokořit konečně hranici 4 minut. Vzhledem k osobním rekordům všech čtyř atletek na čtyřstovce bylo jasné, že to bude těsný souboj s časem. Závod rozbíhala ze sedmé dráhy Adéla Dostálová, do čela se dostaly favorizované týmy Plzně a USK Praha, Dostálová předávala Veronice Svobodové zhruba na úrovni dalších tří týmů. Na seběhu byla Svobodová šestá stále v závěsu. Takto předala Kláře Úlehlové, která těsný kontakt udržela. Adéla Zdražilová se prvních 150 m držela za nejbližší soupeřkou z Ústí nad Labem, pak se rozhodla jít před ni, tak však také zrychlila a Zdražilová tak prakticky celou druhou zatáčku absolvovala ve druhé dráze, což ji stálo cenné metry. Do cíle tak doběhla šestá půl vteřiny za pátým místem. Je to už třetí šesté místo hranické ženské štafety na Mistrovství ČR. Čas 4:00,03 min. je sice oddílovým rekordem o 3,5 vteřiny, ale těch pár setin opravdu mrzí. Snad příště.

Výsledky

Fotky