Jdi na obsah Jdi na menu
 


Družstvo mužů zůstalo krůček od postupu do I. ligy

12. 9. 2012

Letošní ročník atletické ligy je za námi. V neděli 9. září změřili hraničtí atleti a atletky v Třinci síly s tím nejlepším, co druhá liga na Moravě skýtá, a obstáli. Družstvo mužů skončilo nejlépe, jak mohlo. Čtvrté místo – tedy první nepostupové – bylo maximum, kterého bylo možné dosáhnout.

Navíc zůstává otázkou, jestli by se z dosaženého postupu dokázali opravdu spontánně radovat. Druhá liga hranickým vyhovuje v tom, že je vhodná jak pro starší atlety, kteří „drží partu“, tak pro mladé začínající žáky, kteří potřebují nasbírat zkušenosti mezi vyšší konkurencí. Hranický oddíl navíc nemá tak širokou základnu jako oddíly z větších měst a musel by se po posilách poohlédnout jinde. První liga by byla také velmi náročná i finančně. Takže čtvrté místo v baráži je pro hranický oddíl tím nejideálnějším, které mohli vybojovat.

Narozdíl od předešlých závodů v Třinci bylo počasí naprosto ideální – slunečno, přiměřeně teplo, velmi lehký větřík (v cílové rovince spíše do zad). Soupeři byli tentokrát zdatní, takže první místo se podařilo vybojovat pouze Dominiku Košařovi v kouli (navíc čtvrtý v disku). Stupně vítězů obsadili ještě Lukáš Klíma – v oštěpu třetí, v tyči a trojskoku šestý, a Pavel Mráz – třetí v trojskoku. Sprinterská štafeta Čech, Mráz, Dostál, Uvízl doplnila výčet bronzů. Čtvrtá místa vyšla Zbyňku Šebestovi (kladivo), Tomáši Kalinovi (chůze), pátý skončil Pavel Kukla v kladivu (dále šestý v kouli a sedmý v disku), Jan Dostál na dvoustovce (k tomu osmý na 100m) a Zbyněk Čech v trojskoku (dále sedmý ve výšce a devátý v dálce). Pěkným osobákem a osmým místem v dálce se uvedl starší žák Pavel Gadas. Na celkovém bodovém zisku se podíleli ještě Tomáš Pepernik, Zdeněk Podjukl, Václav Žabíček jun. a Jiří Šigut.

Prolínací soutěž suverénním způsobem ovládli domácí. Zlín svou prvoligovou příslušnost obhájil, třetím postupujícím je vítěz jižní skupiny Uherské Hradiště.

Vedoucí družstva Vladislav Kaspar se v letošním roce mohl opět spolehnout na stabilní bodové zisky vrhačů (Kukla, Košař, Klíma, Šebesta, Šigut) a spolehlivou skupinku skokanů (Čech, Mráz, Klíma). Sprinty (ať už hladké, nebo s překážkami) drželi nad vodou Masař (v baráži však chyběl) s Dostálem. Největší slabinou byly letos dlouhé běhy, po odchodu Jana Poláška výraznější běžec schopný konkurovat moravské špičce chybí. Největším počtem dosažených bodů v sezóně přispěl Jan Dostál, následovaný Kuklou, Čechem, Masařem, Klímou a Košařem, ti všichni dosáhli za celou sezónu nasbírat více než 60 bodů.

Družstvu žen se v baráži zas až tolik nedařilo. Na start se postavilo osm hranických závodnic, na body však dosáhlo pouze pět z nich. Konkurence v baráži stoupla oproti loňsku o sto procent. Mohly za to hlavně tři týmy (Vyškov, Třinec a Mor. Slavia Brno), které disponovaly téměř maximálním možným počtem závodnic a hojně toho využívaly k obsazování všech disciplín. Hlavně na dlouhých bězích se sešla konkurence opravdu nebývalá. Hranickému družstvu žen se nakonec podařilo vybojovat osmou pozici z deseti týmů.

Největším počtem bodů opět přispěla vrhačka Kristýna Hermannová – druhá v kladivu, třetí v disku a pátá v kouli. Třetí místo v oštěpu a osmé v kouli vybojovala Alena Vaiglová, její dvojče Lenka obsadila páté místo v oštěpu, deváté v kouli a desáté ve výšce. Čtvrté místo v tyči a sedmé v kladivu obsadila Michaela Kasparová. Dvěma pátými místy (100m přek. a 400m přek.) se prezentovala Klára Úlehlová. Dalšími členkami týmu, kterým se však v Třinci nepodařilo dosáhnout na body, byly Iva Podjuklová, Zdeňka Tvrdá a Tereza Krausová. Díky patří i závodnicím, které za družstvo nastoupily v průběhu roku – Johana Filipová, Michaela Kociánová, Halka Doubravová, Radka Kaštovská a Martina Kopecká.

Prvoligovou příslušnost udržely týmy Třince a Moravské Slavie Brno.

Letošní ročník soutěží družstev tedy již patří minulosti. Hranický oddíl již plánuje působení v ročníku příštím. Doufejme že v plné síle i s novými mladými posilami budou obě družstva bojovat o příčky nejvyšší.

 

Celkové výsledky baráže

Fotografie od Tomáše Kaliny

 

dsc_0518a.jpg