Jdi na obsah Jdi na menu
 


Družstvo mužů skončilo v lize čtvrté, ženy šesté

27. 8. 2020

Letošní netradiční ligový ročník je u konce. Oproti jiným létům letos pouze tříkolový a bez postupů a sestupů. Družstva mužů a žen atletického oddílu SK Hranice, z.s. nastupují ke II. lize mužů a žen skupiny D (severní Morava). Tato skupina byla letos mimořádně nabitá v obou kategoriích, patnáct týmů mužů a dvanáct týmů žen je opravdu na hranici únosnosti. Právě vzhledem k velkému počtu týmů a tím pádem velkému počtu závodníků budou pro příští sezónu žádat řídící soutěží u Českého atletického svazu změny v nastavení striktních pravidel (hlavně omezení počtu závodníků na disciplínu), případně rozdělení soutěže.

Letošní ročník byl ryze prázdninový. První kolo proběhlo 5.7. v Šumperku a hraničtí muži po něm drželi čtvrté místo, ženy doplatily na nevýhodný termín o prodlouženém víkendu a byly až osmé. Ostravské kolo, které mělo proběhnout 19.7., se na poslední chvíli kvůli koronavirovým opatřením v Moravskoslezském kraji zrušilo. Nahradilo jej kolo 16.8. v Šumperku. Navíc toto kolo nebylo kompletní, jelikož pořadatelům nestihli dodat kladivářskou klec a tak se tato disciplína dohazovala až ve středu 19.8. v Ostravě.

V neděli 16. srpna počasí v Šumperku atleticky naprosto dokonalé, což zde nebývá zvykem. Hranické družstvo mužů nebylo v plné síle, ale ani fatálně oslabené. Rosťa Kolář opět připravil jedenáctibodový náskok z chůze. Leader tohoto kola – Vojtěch Podjukl si zaběhl osobák na čtvrtce překážek a vybojoval zde druhé místo. Třetí skončil na osmistovce, šestý na krátkých překážkách. Ladislav Koutný ke dvěma bronzům z překážek doplnil šesté místo na stovce. Adam Orava skočil taky dvakrát třetí – ve výšce a v trojskoku (tady v novém osobním rekordu). Skokanský trojboj završil devátým místem v dálce. Sérii osobáků doplnil čtvrtým místem v běhu na 400 m Petr Skřivánek.

Zbyněk Čech spolehlivě a s přehledem zajistil 8 bodů za šesté místo ve výšce a osmé v trojskoku. Vladislav Kaspar vybojoval šesté místo v tyči. Martin Čmelík absolvoval rychlý závod na 3 km, vytěžil z něj deváté místo. Posledním hranickým bodovaným umístěním byl bronz čtvrtkařské štafety ve složení Podjukl, Skřivánek, Orava a Koutný. Kladivářská soutěž mužů v Ostravě byla bez hranické účasti. Stejně jako v prvním kole skončili muži čtvrtí.

Ženy oproti prvnímu kolu, kde jich bylo pouze šest, vyjely do Šumperku v jedenácti a na výsledku to bylo znát. V kole obsadily čtvrté místo a v celkovém pořadí se posunuly na šesté místo. Nejvíce bodující závodnicí kola byla suverénně Adéla Zdražilová, která ovládla dlouhé překážky a dvě stříbra vybojovala ze stovky a dvoustovky v nových osobních rekordech. Třetí místo z kladiva, čtvrté z dlouhých překážek a šesté z hladké čtvrtky vybojovala Klára Úlehlová. Adéla Dostálová doběhla na osmistovce třetí a na dvoustovce osmá v novém osobním rekordu. Čtvrté místo z kladiva a šesté z disku si odvezla Tereza Zápotocká. Veronika Svobodová měla radost z pátého místa a osobního rekordu na 400 m překážek. Stejné umístění vybojovala i Iva Podjuklová na patnáctistovce.

Julie Číhalová si hodila osobák šestisetgramovým oštěpem a bylo z toho sedmé místo. Osmé místo ze stovky překážek si odvezla Jitka Svobodová. Kristýna Podjuklová vyválčila dvě devátá místa - 1500 m a 400 m (zde v novém osobním rekordu). Zuzana Slobodová přidala desáté místo z osmistovky. Áčková štafeta na 4 x 400 m ve složení Dostálová, V. Svobodová, Úlehlová a Zdražilová závod vyhrála a béčková štafeta ve složení K. Podjuklová, I. Podjuklová, Marie Kročová a Slobodová doběhla osmá.

Výsledky 

Fotky

 

Třetí kolo v neděli 23. srpna v Třinci bylo opět téměř ideální počasí. Družstvo mužů přijelo v letos nejslabší sestavě s řadou neobsazených disciplín. Naštěstí měli náskok 20 bodů z chůze, zásluhou stálice Rostislava Koláře, který opět jasně vyhrál a Petra Havránka, který došel druhý. Ten nastoupil i do obou překážkových běhů a přidal sedmé a desáté místo. Svůj „victory day“ měl tentokrát Ladislav Koutný. Opanoval přesvědčivě oba překážkové běhy a doplnil ještě deváté místo na 100 m. Adam Orava absolvoval opět svůj skokanský trojboj. Tentokrát mu nejlépe vyšla výška, kde skončil čtvrtý, v dálce doletěl na pátou příčku, trojskok zvládl na sedmé místo.

Jediné body z vrhačských disciplín vybojoval Zbyněk Šebesta za čtvrté místo v kladivu. Na start steeplu se postavili Martin Prusek a Václav Žabíček. Oba tuto divácky sice atraktivní, ale pro běžce likvidační trať dokončili a za tři a dva body jim patří opravdu velké uznání. Výčet individuálních zisků uzavírají dva body Vladislava Kaspara za deváté místo z tyče. Závěrečná sprinterská štafeta ve složení Vašíček, Koutný, Orava a Havránek doběhla šestá. V konečném souhrnu bodů hraničtí muži opět zůstali čtvrtí. Stejná pozice jim patří i v celkovém pořadí letošního velmi nestandardního ročníku druhé ligy. Vzhledem k rostoucímu zástupu soupeřů považuje vedení oddílu tento výsledek za úspěch a všem závodníkům je třeba poděkovat.

Hranické ženy vyjely do Třince v letošní nejsilnější sestavě (dvanáct závodnic). Ale vzhledem k blížícím se vrcholům sezóny (Mistrovství ČR veteránů nebo MČR dorostu a juniorů) obětovaly některé body pro družstvo ve prospěch individuálních startů. Hlavní strůjkyní tří hranických vítězství byla Adéla Zdražilová, která ovládla hladkou (v novém osobním rekordu) i překážkovou čtvrtku. A skvěle roztáhla prvních pět set metrů závodu na 800 m Adéle Dostálové, která si tak doběhla nejen pro vítězství, ale také pro nový osobní rekord. Dostálová navíc doběhla na čtyřstovce šestá. Zdražilová roztáhla skvěle osmistovku nejen pro Dostálovou, ale také pro zbytek startovního pole, kromě Zuzany Slobodové, která doběhla na chvostu, u všech ostatních závodnic svítilo ve výsledcích PB (osobní rekord) nebo SB (nejlepší letošní výkon). PB u jména měly také Kristýna (sedmá) a Iva (devátá) Podjuklovy.

Spokojená se třetím místem i s časem na 400 m překážek byla Klára Úlehlová, body přidala i za deváté místo z kladiva a desáté z dvoustovky. Výborně se vedlo i Barboře Odstrčilové, která byla třetí v oštěpu a pátá v disku. Veronika Svobodová si doběhla pro osobák a šesté místo na dlouhých překážkách, desátá byla v oštěpu. Tereza Zápotocká obsadila osmé místo v novém osobáku v kladivu a desáté v disku. Julie Číhalová přidala tři body za deváté místo z oštěpu a desáté z dálky. Áčková štafeta na 4 x 100 m, která by jistě bojovala o první nebo druhé místo, se bohužel po pádu kolíku do cíle nedostala. Ale skvěle ji ve druhém běhu zastoupila béčková štafeta ve složení Marie Kročová, Kristýna Podjuklová, Veronika Svobodová a Tereza Zápotocká, která doběhla celkově čtvrtá. Ve třetím kole obsadily hranické ženy páté místo, celkově za letošní ligový ročník jim patří šestá pozice.

Výsledky

Fotky