Jdi na obsah Jdi na menu
 


Družstvo mužů ovládlo poslední kolo, celkově obě družstva třetí

10. 9. 2013

Letošní ročník atletických ligových soutěží dospěl do finále. Oproti minulým létům, kdy o postupujících do I. ligy rozhodovala baráž, letos přišel svaz se změnou, baráž se zrušila a postupuje vítěz II. ligy po čtyřech kolech. Jestli to byla změna k lepšímu, rozhodne čas. Poslední čtvrté kolo II. ligy mužů a žen (skupina E) proběhlo v sobotu 7. září v Olomouci.

Družstvo mužů letos nemělo postupové ambice, ale přáli si aspoň jedno kolo ligy vyhrát. Na tom čtvrtém – posledním, se jim to splnilo. Už když vedoucí družstva Vladislav Kaspar chystal přihlášku ke kolu a musel některé závodníky postavit „mimo bodování“, protože jejich počet by převýšil povolených 24, si říkal „kdy jindy, když ne teď?“. A vyšlo to. Muži získali 240 bodů, což je historický rekord. K celoročním spolehlivým pilířům družstva – vrhačům – se přidali ve velkém stylu sprinteři. Skokani odvedli svůj vysoký standard, příjemně překvapily body z překážek a tak slabinou zůstaly “pouze“ všechny běhy od 400 nahoru. I tak přesvědčivě zvítězili. V konečném účtování po čtyřech kolech skončili třetí za vítězným, do první ligy postupujícím Havířovem a druhou Karvinou.

Počasí bylo v Olomouci opravdu krásné, teplé, s větříkem tak akorát. Že našim atletům vyhovovalo dokazuje jak velký počet „medailových“„ pozic, tak řada výkonů na úrovni osobáků, nebo aspoň letošňáků.

Asi nejvýrazněji o sobě dal vědět František Kunovský, který  v „boltovském“ stylu zvítězil v obou sprintech a na první pozici vytáhl i sprinterskou štafetu. Na naši obvyklou sprinterskou jedničku Jana Dostála tak zbyla kromě zlata ze štafety „jen“ dvě druhá místa. Spolehlivý Pavel Kukla navzdory výronu v kotníku při hodu kladivem (tam skončil čtvrtý) vybojoval třetí místa v kouli a disku. Nejúspěšnějším sběračem bodů byl ale tentokrát dorostenec Pavel Gadas. Ten premiérově vyhrál dálku a přidal třetí místo na 100m a čtvrté na 200m. Naši v současné době královskou disciplinu – oštěp – vyhrál Jakub Vedra (k tomu pátý na 200 m), Jiří Šigut zde skončil třetí, Matyáš Řihák šestý (ten navíc šestý v disku a sedmý v kouli).  Letošní leader družstva – Zbyněk Čech – dosáhl tentokrát na pomyslné stříbro v trojskoku a bronz ve výšce. „Zlato“ si odnesl za štafetu, kterou tradičně rozbíhal. Poslední ze čtveřice úspěšných sprinterů – Svatopluk Uvízl – se představil na překážkách (5. místo, osobák, ale stále spousta reserv), v trojskoku (třetí místo) a ve výšce (desáté místo). Pomyslná medaile se podařila ještě Zbyňku Šebestovi – třetí v kladivu.

K osobním rekordům blahopřeji stále se zlepšujícímu Petru Havránkovi (oboje překážky), obětavému Davidu Rotreklovi (chůze + překážky), odvážnému Zdeňku Podjuklovi (steeple) a pracovitému Jaromíru Kuchařovi (koule, disk a oštěp). Masochistickou kombinaci steeple a dlouhé překážky hned po sobě si vyzkoušeli Tomáš Kalina a Václav Žabíček. Drobnějšími bodovými zisky přispěli Jaroslav Velčovský (koule), Luboš Urban (kladivo), Vladislav Kaspar (tyč) a Tomáš Černý (dálka). „Oddílový přebor“ mílařů vyhrál Rostislav Kolář. Starší žáci  Adam Orava a Vojtěch Podjukl opět předvedli, že patří k perspektivním členům družstva.

Družstvo mužů SK Hranice znovu ukázalo, že patří ke druholigové moravské špičce. Zkušení družstvo podrželi, dala o sobě vědět mládež. Do příštích let tedy optimismus.

Družstvo žen se také v sobotu sešlo v poměrně slušném počtu. Z opor týmu chyběla pouze Klára Úlehlová, která si na posledních prázdninových závodech zlomila ruku na překážkách. I přes poměrně slušnou konkurenci hlavně v dlouhých bězích se jim dařilo dobře. V kole obsadily třetí místo a stejná pozice jim letos patří i v celkovém hodnocení. Tabulku sběratelek bodů letos stejně jako loni ovládla hostující Kristýna Hermannová, která ve všech čtyřech kolech zvítězila vždy ve všech třech disciplínách, ke kterým nastoupila (kladivo, disk, koule) a patří jí tak velký dík.

V posledním kole byly opět oporou vrhačky. O třech prvních místech Kristýny Hermannové už byla řeč. Johana Filipová byla za ní dvakrát druhá (koule, disk), k tomu čtvrtá v kladivu. V této disciplíně se dařilo i Michaele Kasparové, která vybojovala stříbro, stejné místo obsadila i ve skoku o tyči. Petra Vašinová ovládla běh na 1500m, druhé místo přidala z osmistovky. Talentovaná sprinterka Lucie Důjková obsadila druhé místo v běhu na 100m a páté na dvojnásobné trati. Na stýplu se představily Iva Podjuklová (třetí) a Zdeňka Tvrdá (čtvrtá). Pěknými body pomohla i Michaela Hynčicová (čtvrtá na krátkých a pátá na dlouhých překážkách). Po dvou bodech za pátá místa vybojovaly Jitka Svobodová (100m přek.), Lucie Tomečková (100m) a Halka Doubravová (koule).

Poslední kolo ovládl Šumperk před Frýdkem-Místkem. V celkovém hodnocení si tato družstva pořadí prohodila. Do první ligy tedy postupuje Frýdek-Místek. Hranicím třetí příčka sluší. Příští rok tedy opět v co nejsilnější sestavě.

Celkové výsledky

Fotografie

sam_1363.jpg

Horní řada zleva: Svatopluk Uvízl, Jan Dostál, Pavel Gadas, Matyáš Řihák, Zdeněk Podjukl, Jaromír Kuchař, Pavel Kukla, Josef Oborný, František Kunovský, Petr Havránek, Jakub Vedra
Dolní řada: Vojtěch Podjukl, Adam Orava, Zbyněk Čech, Vladislav Kaspar

Chybí (odjeli dříve): Václav Žabíček, Rostislav Kolář, Zbyněk Šebesta, Jiří Šigut, Jaroslav Velčovský, Michal Křiva, David Rotrekl, Tomáš Kalina, Tomáš Černý, Luboš Urban