Jdi na obsah Jdi na menu
 


Družstva mužů i žen v lize šestá

26. 8. 2021

Třetí a zároveň poslední kolo druhé ligy mužů a žen (skupiny D) proběhlo v neděli 22. srpna v Šumperku. Počasí stejně jako na předchozích kolech bylo opět velmi příznivé.

Mužů v hranickém dresu vyrazilo do Šumperku jedenáct, dva se bohužel na body neprosadily. Na osmistovce byl Vojtěch Podjukl zařazen až do druhého běhu, ale nenechal se tím znechutit a stylem start cíl zvítězil. Celkově to stačilo na čtvrtou pozici. Podjukl vybojoval ještě čtvrté místo na dlouhých překážkách a šesté na krátkých. Tady se opět blýskl novým osobákem a stříbrem Ladislav Koutný. Na stejnou pozici dlouhé překážky těsně nedotáhl a skončil třetí. Ve své premiéře ve výškařském sektoru obsadil sedmé místo. Tito dva borci se do poslední disciplíny bili o čest být nejlepším letošním sběračem bodů. Nakonec o jediný bod stanul v čele tabulky Koutný.

Jako obvykle se hranickému družstvu o dobrý start do závodního klání postarali chodci. Rosťa Kolář, který patří do republikové špičky, dodal jedenáct bodů za vítězství, osm za třetí místo přidal Petr Havránek. Díky nim Hranice po prvních dvou ukončených disciplínách – chůzi a tyči, kde Michal Kaspar získal velmi příjemných sedm bodů za čtvrté místo, na chvilku vedli celkové pořadí. Netrvalo to ovšem dlouho a i přes snahu dalších borců se postupně sesunuli opět na šestou příčku, která jim letos zůstala i celkově.

Adama Oravu trápí dlouhodobě bolesti kolena. Obětavě nastoupil ve výšce, kde zvládl dělené páté místo a zkusil kouli a disk. Zajímavě, ale bez bodu. Zbyněk Čech taky zdravotně limitován ale přesto osmý v trojskoku. Zbyněk Šebesta přišel, hodil kladivem na čtyři body a zas odešel. Z dlouhých běhů Hranice vydolovali bod díky Martinu Čmelíkovi. Závěrečná čtvrtkařská štafeta vypadala pěkně, ale výkon Koutného, Podjukla, Oravy a Havránka stačil na osmé místo.

 Poslední letošní kolo opanoval opět Havířov před Vítkovicemi, Šternberk tentokrát předstihl Třinec (celkově je to opačně). Tato čtyři družstva postupují do baráže. Pátý skončil Přerov, šesté z dvanácti týmů tedy Hranice.

Ani jedna z devíti hranických žen nezůstala v Šumperku bez bodu. Největší sběračkou bodů v kole i celkově se stala po zásluze vrhačka Barbora Odstrčilová. Ač věkem teprve dorostenka, mezi ženami se prosadila na výbornou. V Šumperku obsadila druhé místo v novém osobním rekordu v oštěpu, třetí v disku a páté v kouli. Hořkosladký závod prožila Adéla Zdražilová na čtyřstovce překážek. S velkým náskokem vbíhala do cílové rovinky, bohužel zakopla o předposlední překážku, upadla, ovšem ihned vstala a závod i tak vyhrála. Zasloužených jedenáct bodů za vůli a statečnost. Čtrnáct individuálních bodů pro tým vybojovala univerzální Veronika Svobodová, když doběhla třetí na dlouhých překážkách, osmá místa pak vybojovala v oštěpu a ve výšce (zde v novém osobním rekordu). Adéla Dostálová tentokrát vyzkoušela čtyřstovku (třetí místo) a dvoustovku (dělené šesté místo).

Dvě pátá místa v disku a kladivu obsadila Tereza Zápotocká. Klára Úlehlová byla pátá překážkové čtyřstovce, osmá na hladké čtyřstovce a stejné umístění brala i v kladivu. Krásný osobní rekord a páté místo v oštěpu se podařilo Julii Číhalové, v dálce byla sedmá. Kristýna Podjuklová finišovala na patnáctistovce šestá. Obětavá Jitka Vágnerová byla na krátkých překážkách devátá a na dlouhých desátá.

Třešinkou na dortu pak byla závěrečná štafeta na 4 x 400 m, kterou hranické závodnice ve složení Adéla Zdražilová, Veronika Svobodová, Klára Úlehlová a Adéla Dostálová s přehledem opanovaly. Ve dlouhé ženské štafetě nyní v této ligové skupině Hranice nemají konkurenci.

Z Šumperku odjížděly hranické ženy s pátým místem, díky porušení soutěžního řádu v nasazování závodnic ovšem tým TJ Jäkl Karviná přišel o body a spadl za Hranice, takže v opravené tabulce třetího kola jsou Hranice čtvrté. V celkovém pořadí po třech kolech zvítězila záloha extraligových Vítkovic, do čtyřčlenné baráže postupuje i druhý Šumperk, třetí Kopřivnice a čtvrtý Šternberk. Za pátou Karvinou, která díky chybě přišla o baráž, skončily šesté Hranice.

Výsledky

Fotky 1

Fotky 2