Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dostálová a Zdražilová ve finále na Mistrovství ČR

26. 2. 2019

Atletické Mistrovství ČR dorostu a juniorů se konalo o víkendu 23. - 24. února v hale v pražské Stromovce. Hranický oddíl na tuto akci přezdívanou Gigant vyslat pětičlennou sestavu dívek. Svými výkony se na Mistrovství ČR nominovaly juniorka Adéla Zdražilová a dorostenky Adéla Dostálová, Veronika Svobodová a Kristýna Podjuklová. Sestavu pak doplnila ještě Ema Dostálová, která jela pouze na štafetu.

Ale pojďme postupně. Asi největší ambice měla Adéla Dostálová, která měla na osmistovce dorostenek sedmý čas z 24 vybraných závodnic. Byla nalosována do posledního třetího rozběhu, kde měly dívky velmi vyrovnané výkony. Dostálová si v rozběhu počínala mazácky, závod nebyl rozběhnut příliš rychle, což jí vyhovuje a v posledním kole si poradila se všemi soupeřkami a suverénně si doběhla pro postup do finále v čase 2:26,28 min. Závod na 400 m, který následoval asi 1,5 hodiny po osmistovce a kde neměla postupové ambice, s taktických důvodů vypustila. Do nedělního finále nastupovala s cílem běžet čas pod 2:20 min a být ideálně do pátého místa. Bohužel ani jedno nevyšlo, ale smutnit rozhodně nemusí. Finále bylo rozběhnuto velmi svižně. Dostálová se první dvě kola držela zhruba uprostřed startovního pole a ve třetím kole zaútočila na třetí místo, finiš však přišel příliš brzy a Dostálová v poslední stovce vytuhla. Nakonec doběhla šestá v letošním nejlepším výkonu 2:22,61 min.

Stejný program měla i juniorka Adéla Zdražilová. V letošní sezóně sice běhala hlavně čtyřstovku, ale závod na 800 m juniorek byl na Mistrovství ČR mnohem otevřenější. Ve třetím rozběhu byly dvě poměrně výrazné favoritky na postup a zbytek byl vyrovnaný, Zdražilová tak musela spoléhat na postup časem. A tak to také dopadlo, Zdražilová doběhla v rozběhu na třetím místě, výrazný osobní rekord 2:21,78 min jí na postup časem mezi nejlepší osmičku stačil. Čtyřstovku stejně jako Dostálová vypustila. V nedělním finále už se necítila tak dobře jak v rozběhu, vliv na to měla určitě i počínající viróza. V prvních dvou kolech ještě držela kontakt se skupinou, ale ve druhé půlce závodu už v tom nebylo tolik energie jako v sobotu. Doběhla na osmém místě ve slušném čase 2:23,11 min. Ale dvě půlkařky ve finále mistrovství ČR, to je pro hranický oddíl velký úspěch.

Třetí do party hranických půlkařek byla dorostenka Veronika Svobodová, která neměla ambice na postup. Pro ni byl úspěch už to, že se na Mistrovství ČR mezi 24 nejlepších na osmistovce probojovala. V prvním rozběhu se statečně prala se soupeřkami a bylo z toho sedmé místo a čas 2:31,75 min. Celkově obsadila 21. místo.

Hranický oddíl měl zastoupení i na nejdelší distanci, v závěru sobotního programu se v běhu na 3000 m dorostenek představila také Kristýna Podjuklová. Ta měla patnáctý čas ze šestnácti vybraných závodnic. Podjuklová si počínala v závodě velmi pěkně, dlouho se držela rychlejších soupeřek, což se jí vyplatilo. Síly jí začaly ubývat až v závěrečné čtvrtině závodu, některé papírově rychlejší soupeřky už však zůstaly za ní. Doběhla třináctá v novém osobním rekordu 11:53,47 min.

Na samotný závěr celého Mistrovství ČR nastoupily hranické dorostenky do štafety na 4x200 m. Sestava ve složení Ema Dostálová, Veronika Svobodová, Kristýna Podjuklová a Adéla Dostálová neměla ambice na přední příčky, spíše cílila na oddílový rekord. Bohužel předávky jim nevycházely podle představ, ve čtvrtém běhu finišovaly na třetím místě v čase 1:56,38 min. Celkově obsadily 18. příčku, na oddílový rekord ztratily dvě vteřiny. I tak jim patří dík za vzornou reprezentaci oddílu.

Většině hranických závodníků tak skončila halová sezóna, posledním letošním halovým závodem bude Mistrovství ČR žactva, které proběhne 2. - 3. března v Ostravě. V hranickém dresu bude startovat Karel Brychta v dálce a na stopadesátce a Barbora Odstrčilová v kouli. Budeme držet palce.

 

Výsledky

Fotografie