Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chodec Rostislav Kolář je na podzim ve skvělé formě

8. 11. 2021

Již osmý ročník Pražské chodecké hodinovky se konal 16. října v Rumburku v rámci Svátku chůze jako "Velká cena Smola chůze". Rostislav Kolář při své šesté účasti dosáhl podruhé na pódium, když získal druhou cenu. Chladné počasí přálo skvělým výkonům. Hlavním favoritem závodu byl Martin Nedvídek z AC Rumburk, s nímž se R. Kolář pravidelně střídal ve vedení až do 8. km (M. Nedvídek zvítězil výkonem 12 998 m). Hodnotné časy (sezónní maxima) byly dosaženy již na metě 10 000 m (46:36 v případě R. Koláře, což je 6. nejlepší výkon u nás v tomto roce na dráze). Z dalekého Rumburku do Hranic Kolář po třech letech přivezl nový oddílový rekord na hodinovku chůze (12 772 m). O kvalitě dosaženého výkonu svědčí i fakt, že v letech 2014-2016 nebylo na hodinovce ani našimi tehdejšími reprezentanty dosaženo lepšího výkonu.

Výsledky

O týden později, v sobotu 23. října se konal 117. ročník nejstaršího běžecko-chodeckého závodu u nás (první veřejně vypsaný závod na území Čech - 1893), slavný Praha-Brandýs, na okruhové a zvlněné trati v Praze-Satalicích v lesoparku Arborka. Hlavním favoritem chodeckého závodu na 10 km byl tentokrát Rostislav Kolář, ovšem tempo udával až do zhruba 6,5 km někdejší juniorský reprezentant Tomáš Gdula (bratr olympionika Lukáše Gduly), poté se vedení ujal Kolář, ten jej udržel až do cíle, když vyhrál s náskokem více než minuty v čase 46:16, což je nový oddílový rekord SK Hranice na 10 km chůze na okruhu a zároveň 3. nejlepší výkon na okruhu v tomto roce v ČR.

Jedná se tak již o desáté chodecké vítězství dobyté Rostislavem Kolářem v hranickém dresu, které je o to cennější, že v minulosti závod Praha-Brandýs vyhráli chodci světového formátu, jako kupř. Václav Balšán (7 světových rekordů), Josef Doležal (mistr Evropy, 12 světových rekordů, 2. na OH), Ladislav Moc (4 světové rekordy) či Mexičané Daniel García (mistr světa) a Bernardo Segura (aktuální držitel světového rekordu na 20 000 m chůze).

Výsledky